Pristato naujovę Lietuvoje: nuo šiol vienoje vietoje galite pasitikrinti, kokia išmoka ar parama jums priklauso

Nuo šiol visi gyventojai gali pasitikrinti, kokios socialinės išmokos ir parama kiekvienam priklauso. Vienoje interneto svetainėje nuolat atnaujinama informacija apie darbo rinką, paramą ar kompensacijas tam tikroms socialinėms grupėms.

Gyventojai gali pasitikrinti, kokios socialinės išmokos ir parama jiems priklauso.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gyventojai gali pasitikrinti, kokios socialinės išmokos ir parama jiems priklauso.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gyventojai gali pasitikrinti, kokios socialinės išmokos ir parama jiems priklauso.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Gyventojai gali pasitikrinti, kokios socialinės išmokos ir parama jiems priklauso.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 14, 2024, 9:13 AM

Šią naujovę „Žinių radijo“ laidoje „Ryto Espresso“ aptarė Socialinės apsaugos ir darbo viceministras Martynas Šiurkus.

Socialinė pagalba priklauso įvairioms socialinėms grupėms, priklausomai nuo įvairių gyvenimo atvejų. „Taip jau yra, kad gyvenimas ištinka kiekvieną ir mes matome, kad neretu atveju tikrai nemaža dalis Lietuvos gyventojų nežino ar nepasinaudoja tomis paslaugomis, kuriomis galėtų pasinaudoti“, – patikino viceministras.

Todėl ministerijos tinklapyje www.kasmanpriklauso.lt pateikiama įvairi informacija ir apie darbo rinkos paslaugas, persikvalifikavimo, mokslo galimybę. Čia informacija yra nuolat atnaujinama, keičiantis įvairių išmokų dydžiams ar paramos teikimo tvarkai.

Tiek turintiems vaikų, tiek iškantiems darbo, tiek norintiems išsinuomoti pirmą būstą, tiek susirgusiems – duomenys skirti daugeliu gyvenimo atvejų.

Pavyzdžiui, vaikus auginančios šeimos gali sužinoti, kokiomis šeimą stiprinančiomis paslaugomis gali pasinaudoti: nuo tėvystės ugdymo programų, šeimos mediacijos, vaikų dienos socialinės priežiūros iki psichosocialinės pagalbos.

„Paslaugos yra teikiamos visose Lietuvos savivaldybėse. Teisę gauti bazinio paketo paslaugas turi bet kuri Lietuvos šeima“, – patikino M.Šiurkus.

Taip pat galima gauti informacijos apie tai, kad artimąjį prižiūrintis šeimos narys gali gauti emocinę, psichologinę pagalbą ar atokvėpio paslaugą. Pastaroji paslauga populiarėja, o ją gali gauti žmonės, turintys tam tikrą negalią ir kuriems yra reikalinga pagalba, kad galėtų ieškotis darbo, susitvarkyti dokumentus ir pan.

Interneto svetainėje galima pasitikrinti, kokia priklauso kompensacija už šildymą ar karštą vandenį. „Jeigu žmonės patiria tam tikrus finansinius sunkumus, jiems gali būti teikiama socialinė pašalpa, šildymo kompensacija, taip pat valstybės parama būstui ar papildoma išmoka vaikams, mokiniams bei kita socialninė parama.

Visais atvejais yra vertinamos žmogaus pajamos ar žmogaus turtas, priklausomai nuo paramos rūšies, nuo turto paslaugos gali būti skiriamos“, – pažymėjo pašnekovas.

Radijo laidoje viceministras atkreipė dėmesį ir į tai, kad, pavyzdžiui, šildymo kompensacijos priklauso nuo pačios savivaldybės. Jei vienoje iš savivaldybių šildymas yra brangesnis, kompensacijas gali gauti daugiau asmenų.

Tačiau reikia atkreipti dėmesį, kad norint gauti kokią nors paslaugą ar pasinaudoti parama, galite būti paprašyti užpildyti savo pajamų deklaraciją ar pateikti kitokius dokumentus.

Kalbėdamas apie senjorus ir jų galimybes pasitikrintį minėtą interneto svetainę, jis patikino, kad pensininkai darosi vis aktyvesni ir naudojasi internetinėmis paslaugomis.

„Tačiau senjorai dėl visų paslaugų gali kreiptis arba į savivaldybę, arba į sieniūniją, arba tą informaciją, kuri jiems aktuali, gauti telefonu“, – priminė M.Šiurkus.

Visgi tokia vieta, kur gyventojai gali rasti visą reikiamą informaciją, vis dar yra naujovė, veikianti kelerius metus.

„Ministerija dar 2022 m. važinėjo po įvairias savivaldybes ir pristatinėjo būtent šią svetainę, buvo gan nemažas susidomėjimas. Matome, jog žmonės naudojasi svetainės paslaugomis, pateikia tam tikrus siūlymus, ką galbūt reikėtų patobulinti, kad būtų patogiau ir paprasčiau“, – kalbėjo jis.

Todėl svetainėje galima rasti pavyzdžių su vizualais, kaip reikėtų gauti tam tikrą paramą, kokius dokumentus pateikti ir kas konkrečiai priklauso kiekvienam gyventojui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.