Gyventojai „Sodrą“ apgulė skambučiais – susisiekia dėl vieno aktualaus klausimo

„Sodrai“ išsiuntus 115 tūkst. gyventojų išsiuntus pranešimus dėl privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmokų per karantino laikotarpį, sulaukta skambučių apgulties.

Pandemijos ir karantino metu savarankiškai dirbantys žmonės galėjo laikinai nemokėti einamųjų PSD įmokų.<br>V.Skaraičio nuotr.
Pandemijos ir karantino metu savarankiškai dirbantys žmonės galėjo laikinai nemokėti einamųjų PSD įmokų.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gailė Jaruševičiūtė-Mockuvienė

Mar 29, 2024, 8:18 AM

„Šiomis dienomis buvo sunkumų prisiskambinti „Sodrai“. Iš tiesų buvo apgultis, kadangi pranešimai buvo išsiųsti 115 tūkst. savarankiškai dirbančių gyventojų. Natūralu, kad tai sukėlė susidomėjimą, sukėlė žmonėms papildomų klausimų“, – LRT teigė „Sodros“ atstovė Malgožata Kozič.

„Tai dabar jau šiek tiek ta apgultis slopsta, o jau kitą savaitę tikimės, kad bus žymiai paprasčiau prisiskambinti“, – akcentavo ji.

Pasak jos, pranešimai buvo išsiųsti dėl PSD įmokų per karantino laikotarpį.

„Tuo metu savarankiškai dirbantiems gyventojams buvo taikoma tokia lengvata – jie neprivalėjo mokėti privalomojo sveikatos draudimo įmokų kiekvieną mėnesį, bet vis tiek buvo draudžiami sveikatos draudimu. Tos įmokos buvo atidėtos kuriam laiku, žmonės nebuvo visiškai atleisti nuo tų įmokų mokėjimo, tiesiog laikinai galėjo jų nemokėti dėl sunkios situacijos, dėl karantino, dėl darbų sustabdymo“, – priminė Sodros“ atstovė.

ELTA primena, kad COVID-19 pandemijos ir karantino metu savarankiškai dirbantys žmonės galėjo laikinai nemokėti einamųjų PSD įmokų. Artėja laikas sumokėti įmokas už karantino laikotarpį. Tai reikia padaryti iki balandžio 30 d. Visiems savarankiškai dirbantiems gyventojams „Sodra“ praneš, kiek įmokų jie turi sumokėti.

Įprastai savarankiškai dirbantys gyventojai, kurie nedirba dar ir samdomo darbo ir nėra draudžiami sveikatos draudimu valstybės lėšomis, kiekvieną mėnesį turi sumokėti minimalią PSD moką – 6,98 proc. nuo minimalios mėnesio algos (MMA). To reikia tam, kad prireikus žmonės galėtų pasinaudoti sveikatos priežiūros paslaugomis, gauti kompensuojamuosius vaistus ir kitas paslaugas.

Iki balandžio 30 d. nesumokėjus nurodytos PSD įmokos ir nepateikus prašymo dėl jos sumokėjimo atidėjimo, gali nutrūkti privalomojo sveikatos draudimo galiojimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.