Praneša apie reikšmingai augusias elektros kainas – tai lėmė kelios priežastys

Po to, kai antrąją balandžio savaitę elektra didmeninėje rinkoje buvo pigiausia nuo 2020 metų, praėjusią savaitę elektros kaina grįžo į pastarųjų mėnesių vidutinį lygį. Pasak elektros perdavimo sistemos operatorės „Litgrid“, kainos pokytį lėmė mažėjusi vėjo ir saulės jėgainių gamyba, šiaurės šalyse remontuojami atominių elektrinių reaktoriai ir nežymiai augęs elektros suvartojimas.

Praėjusią savaitę elektros kaina grįžo į pastarųjų mėnesių vidutinį lygį.<br>V.Skaraičio nuotr.
Praėjusią savaitę elektros kaina grįžo į pastarųjų mėnesių vidutinį lygį.<br>V.Skaraičio nuotr.
Praėjusią savaitę elektros kaina grįžo į pastarųjų mėnesių vidutinį lygį.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Praėjusią savaitę elektros kaina grįžo į pastarųjų mėnesių vidutinį lygį.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 22, 2024, 11:57 AM, atnaujinta Apr 22, 2024, 2:18 PM

Skelbiama, kad balandžio 15–21 dienomis vidutinė didmeninė elektros energijos savaitės kaina „Nord Pool“ biržos Lietuvos kainų zonoje, palyginti su ankstesne savaite, augo beveik trigubai nuo 27 iki 78 eurų už megavatvakandę (MWh). Latvijoje ir Estijoje vidutinė didmeninė elektros kaina buvo tokia pati, kaip Lietuvoje.

„Praėjusią savaitę elektros kainos reikšmingai augo visame regione. Viena pagrindinių priežasčių – daugiau nei perpus mažėjusi vėjo generacija. Taip pat nežymiai sumažėjo saulės elektrinių gamyba, o vėl atvėsus orui šiek tiek ir išaugo elektros suvartojimas. Regione sumažėjus atsinaujinančių išteklių gamybai, daugiau gamino brangesnės šiluminės elektrinės. Jos taip pat keičia remontuojamas branduolines elektrines. Suomijos 1,6 GW galios Olkiluoto 3 branduolinio reaktoriaus remonto darbai dar vis vėluoja dėl techninių problemų. Švedijoje šiuo metu atliekami kasmetiniai dviejų reaktorių, kurių suminė galia siekia 2,5 GW remonto darbai. Visi šie reaktoriai turėtų būti įjungti gegužę“, – pranešime cituojamas „Litgrid“ Rinkos plėtros skyriaus vadovė Aistė Krasauskienė.

Elektros suvartojimas Lietuvoje praėjusią savaitę augo 3 proc. nuo 218 GWh iki 225 GWh. Lietuvoje vietos elektrinės užtikrino 56 proc. šalies elektros energijos suvartojimo. Bendrai Lietuvoje praėjusią savaitę buvo pagaminta 125 GWh elektros energijos, tai yra 26 proc. mažiau nei prieš savaitę, kai vietos gamyba siekė 168 GWh.

Lietuvoje praėjusią savaitę daugiausia elektros energijos pagamino vėjo jėgainės. Jų gamyba mažėjo 58 proc. nuo 91 GWh iki 39 GWh. Saulės elektrinių gamyba sumažėjo 6 proc. – nuo 31 GWh iki 29 GWh. Hidroelektrinių generacija taip pat mažėjo nuo 21 GWh iki 19 GWh. O šiluminės elektrinės prijungtos prie perdavimo tinklo generavo net 84 proc. daugiau nei prieš savaitę, jų gamyba išaugo nuo 13 GWh iki 24 GWh. Kitos elektrinės pagamino 14 GWh. Praėjusią savaitę vėjo jėgainės pagamino 31 proc. Lietuvoje generuotos elektros energijos, saulės elektrinės 23 proc., hidroelektrinės – 15 proc., šiluminės elektrinės – 19 proc., o kitos elektrinės – 11 procentų.

Pagal importo ir (ar) eksporto santykį, 49 proc. šalies elektros energijos poreikio* buvo importuoti. Palyginti su ankstesne savaite, bendras importo kiekis augo 4 proc. nuo 132 GWh iki 137 GWh. Diferencijuojant šalies importą, 67 proc. buvo importuoti iš Skandinavijos per „NordBalt“ jungtį, 12 proc. iš Latvijos, o likę 21 proc. elektros į šalį pateko per sieną su Lenkija.

Bendras elektros srautas iš Lietuvos sumažėjo 62 proc. nuo 59 GWh iki 22 GWh. 2 proc. eksporto iš Lietuvos buvo nukreipti į Švediją, 41 proc. į Latviją, o likę 57 proc. eksportuoti į Lenkiją „LitPol Link“ jungtimi.

Elektros srautui „LitPol Link“ jungties pralaidumo išnaudojamas siekė 22 proc. Lenkijos kryptimi ir 35 proc. Lietuvos kryptimi. „NordBalt“ pralaidumo išnaudojimas buvo 0 proc. Švedijos kryptimi ir 78 proc. Lietuvos kryptimi.

Gamtinės dujos aptariamą savaitę ir toliau brango. TTF prekybos taške Nyderlanduose kainų vidurkis, palyginti su ankstesne savaite, padidėjo 5,3 proc. – nuo 26,9 Eur/MWh iki 28,3 Eur/MWh. Pagal gamtinių dujų kainų ateities sandorius, gamtinių dujų kainos ateinantiems metams prognozuojamos 31–37 Eur/MWh, praneša Lietuvos energetikos agentūra.

Europos dujų saugyklos šiuo metu užpildytos apie 62 proc. (praėjusią savaitę buvo 61,7 proc.), Inčukalnio –apie 45,4 proc. (prieš savaitę buvo apie 46,3 proc.).

Nagrinėjamu laikotarpiu, balandžio 15–19 d., Klaipėdos SGD terminalas veikė 52 proc. pajėgumu. Per Klaipėdos terminalą į Lietuvą importuota 315,5 GWh gamtinių dujų (ankstesnę savaitę – 317,1 GWh). Lietuvoje suvartota 304,4 GWh gamtinių dujų (ankstesnę savaitę – 266,2 GWh).

Biokuro kainos nagrinėjamą savaitę Lietuvoje padidėjo po besitęsusio mažėjimo nuo kovo mėnesio pradžios. Praėjusią savaitę jos buvo 1 proc. didesnės nei ankstesnę savaitę ir siekė 16,5 Eur/MWh. Pernai tuo pačiu metu biokuras Lietuvoje kainavo 21,89 Eur/MWh.

Vidutinė nagrinėjamos savaitės Brent naftos kaina siekė 88,4 USD/bbl ir tai 1,9 proc. mažesnė kaina nei ankstesnę savaitę, kai ji buvo 90,1 USD/bbl. Brent naftos savaitės kainos vidurkis pastarąjį kartą mažėjo kovo mėnesio pradžioje, kai vidutinė kaina sumažėjo nuo 83,4 USD/bbl iki 82,6 USD/bbl.

Nagrinėjamu laikotarpiu benzino vidutinės kainos Baltijos šalyse ir kaimyninėse valstybėse sumažėjo 0,1–3,4 proc., išskyrus Lietuvą ir Vokietiją, kur vidutinės kainos padidėjo atitinkamai 0,4 proc. ir 0,5 procento.

Dyzelino vidutinės kainos visose lyginamose valstybėse sumažėjo 0,2–1,0 proc., išskyrus Lietuvą, kur vidutinė kaina padidėjo 0,2 procento.

Tarp Baltijos šalių degalai išlieka pigiausi Lietuvoje. Benzino vidutinė kaina antrą savaitę iš eilės yra didesnė už dyzelino vidutinę kainą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.