S. Strockytė-Varnė. Kaip teisingai gyventi nuo algos iki algos?

Įprastai teiginys „gyvenu nuo atlyginimo iki atlyginimo“ turi neigiamą reikšmę ir rodo finansinio raštingumo spragas. Tačiau pažvelgti į tai galima ir kitu kampu: ar gali tai, kad mėnesio pabaigoje nebelieka pinigų sąskaitoje, reikšti ne finansines bėdas, o, priešingai, gebėjimą itin tiksliai ir disciplinuotai skirstyti pajamas, – pasakoja Sigita Strockytė-Varnė, SEB banko asmeninių finansų ekspertė.

Nuo algos iki algos dažnai gyvena ne tik minimalias, bet ir vidutines ar didesnes pajamas uždirbantys gyventojai.<br>Lrytas.lt fotomontažas.
Nuo algos iki algos dažnai gyvena ne tik minimalias, bet ir vidutines ar didesnes pajamas uždirbantys gyventojai.<br>Lrytas.lt fotomontažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Strockytė-Varnė, SEB banko asmeninių finansų ekspertė

2024-04-26 12:34, atnaujinta 2024-04-26 12:36

Pavojinga, jei nekaupiate

Posakis „nuo atlyginimo iki atlyginimo“ įprastai reiškia, kad gaunamų pajamų užtenka tik kasdienėms išlaidoms, tačiau nieko nebelieka finansinei pagalvei kaupti ar juo labiau investuoti. Tai reiškia, kad, netekus darbo ar susidūrus su finansiniais iššūkiais, padėtis gali tapti labai sudėtinga ir gali tekti brangiai skolintis, taip dar labiau krentant į finansinę duobę.

Nuo algos iki algos dažnai gyvena ne tik minimalias, bet ir vidutines ar didesnes pajamas uždirbantys gyventojai. Vieni išleidžia visus gaunamus pinigus, nes jų nepakanka net minimaliems poreikiams patenkinti, kiti neturi teisingų biudžeto valdymo įpročių ar neįvertina savo galimybių.

Būna ir dar kitaip: pavyksta neišleisti visų pinigų, tačiau jie tiesiog guli pagrindinėje sąskaitoje. Tokius laisvus pinigus išleisti nenumatytiems emociniams pirkiniams kur kas lengviau, nes psichologiškai jais pasinaudoti paprasčiau negu tais, kuriuos skyrėte santaupoms ir laikėte, pavyzdžiui, kaip terminuotąjį indėlį.

Svarbu tinkamai paskirstyti

Tad visais atvejais, jei mėnesio pabaigoje jaučiate pinigų stygių ir nekantriai laukiate atlyginimo, pirmiausia verta peržiūrėti kasdienes išlaidas ir susidaryti ar dar kartą įvertinti asmeninį biudžetą, suprasti, kaip turėtumėte keisti išlaidas, kad liktų pinigų santaupoms ir finansinei pagalvei sukaupti.

Tai ypač svarbu atminti augant pajamoms, mat dažnai, didėjant atlyginimui, poreikiai ir norai auga dar sparčiau, ir, jei neturite biudžeto valdymo taisyklių, pinigų sąskaitoje mėnesio gale gali nelikti lygiai taip pat, kaip ir tuomet, kai uždirbote perpus mažiau.

Jei teisingai paskirstote savo pajamas ir, svarbiausia, numatote dalį pinigų skirti ateičiai, t. y. kaupti ar investuoti, visai nesvarbu, kad liekate su keliais eurais sąskaitoje mėnesio pabaigoje. Jei nepalietėte santaupų, reiškia, šį mėnesį pavyko išleisti mažiau, negu uždirbote.

Taigi tokiu atveju tuščia sąskaita mėnesio pabaigoje jokiu būdu nereiškia, kad neteisingai elgiatės su pinigais. Toks finansų planavimo būdas kaip tik rodo, kad mokate ir galvojate, kaip kiekvieną savo eurą išleisite nebūtinai šiandien, bet ir turėsite nenumatytiems atvejams ateityje.

Kaip atrasti pinigų taupyti?

Jaustis finansiškai atspariam, turėti finansinę atsargą svarbu kiekvienam. Niekas mums negali garantuoti nuolatinio pinigų srauto, tačiau, turėdami atsargą, galimybę dengti būtinąsias išlaidas užsitikriname bent jau kuriam laikui. Todėl sukaupti finansinę atsargą turėtų būti kiekvieno prioritetas, net jeigu dėl to kurį laiką reikėtų apriboti savo norus.

Jei dar niekada nekaupėte pinigų, nes manėte, kad jų ir taip neužtenka, verta pamėginti save apgauti. Tarkime, įsivaizduoti, kad dabar jūsų pajamos sumažėjo šimtu euru. Kaip gyvensite? Ko atsisakysite?

Tokius sutaupytus pinigus iš karto perveskite į atskirą sąskaitą, kad nekiltų pagundų išleisti. Ir net jei mėnesio pabaigoje jau iš tiesų lauksite atlyginimo, kaupiamojoje sąskaitoje atidėti pinigai liks.

Kitą mėnesį įsivaizduokite, kad jūsų pajamos dar kiek sumenko. Tęskite taip, kol pajusite, kad dar daugiau atsidėti nebegalite, nes tai jau imtų kenkti gyvenimo kokybei.

Nors atrodys, kad gyvenate nuo atlyginimo iki atlyginimo, sąmoningai neva mažindami savo gaunamas pajamas ir atitinkamai kasdienes išlaidas, daugiau taupydami, didinsite savo finansinį atsparumą ir būsite išmokę leisti pinigus tik tada, kai iš tiesų tai yra būtina.

Taigi gyventi nuo atlyginimo iki atlyginimo, kai nė kiek neatidedame santaupoms, nėra gerai. Tiesiog palikti per mėnesį neišleistus pinigus pagrindinėje sąskaitoje irgi ne pats racionaliausias finansinis sprendimas.

Pirmu atveju kyla didelė rizika susidurti su finansiniais iššūkiais ar brangiomis skolomis. Antru – pinigų neįdarbiname ir galime greitai išleisti tam, ko mums visai nereikia.

Tačiau, kai turime tikslų asmeninį biudžetą, apgalvojame, kam ir kiek išleisime, numatome, kiek atidėsime ateičiai ir santaupų nenaudojame, likti su keliais eurais sąskaitoje mėnesio gale – finansiškai raštingas ir išmintingas sprendimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.