Suskaičiavo, kiek už šildymą sumokėjo vilniečiai – sąskaitos mažėjo ir perpus

Vilniečius jau pasiekė sąskaitos už balandžio mėnesį teiktas centralizuoto šildymo paslaugas. Paskutinis šildymo sezono mėnuo savo oro temperatūra buvo itin dinamiškas: po vasarą primenančių orų sekė staigaus atvėsimo periodas, tačiau lyginant su kovo mėnesiu šilumos suvartojimas mažėjo beveik perpus – 48 proc. Atsižvelgiant į tai sąskaitos vidutiniškai susitraukė apie 60 proc. Už 50 kv. m. buto šildymą renovuotame daugiabutyje klientai vidutiniškai mokės 17 eurų dydžio sąskaitą, nerenovuotame – 29 eurus.

Paskutinis šildymo sezono mėnuo savo oro temperatūra buvo itin dinamiškas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Paskutinis šildymo sezono mėnuo savo oro temperatūra buvo itin dinamiškas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-05-10 10:14

Balandį šilumos kaina Vilniuje buvo mažiausia per šį šildymo sezoną: šilumos kilovatvalandė gyventojams kainavo 5,96 ct be PVM. Lyginant su kovo mėnesiu (6,97 ct/kWh be PVM), šilumos kaina mažėjo 16 proc. Lyginant su pernai balandžiu, kuomet šilumos kilovatvalandė kainavo 7,56 ct be PVM, šilumos kaina smuko penktadaliu (21 proc.). Vertinant viso šildymo sezono periodą, Lietuvos energetikos agentūros duomenimis, Vilnius tarp Baltijos šalių sostinių išlaikė mažiausią šilumos kainą.

„Balandžio mėnuo buvo neįprastas tiek savo orais, tiek susidariusia situacija. Balandžio 9 d. paskelbus šildymo sezono pabaigą po kurio laiko iškrito sniegas, o lauko oro temperatūra šovė žemyn, todėl reaguodamas į tai faktinę lauko oro temperatūrą miestas atnaujino šildymo sezoną. Vis dėlto dalis klientų nusprendė savo daugiabučiuose šildymo netęsti“, – sako VŠT Klientų komandos vadovė Rūta Jasiulionienė.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, šių metų balandis pasižymėjo ryškiais temperatūros šuoliais.

„Balandį Vilniuje vidutinė oro temperatūra siekė +9,1 °C. Mėnesis prasidėjo rekordiškai šiltais orais, tačiau vėliau temperatūra per daugiau nei 20 laipsnių nukrito ir sugrįžo labiau žiemą primenantys orai, dalyje šalies vietovių pasnigo.

Vėsesnėmis dienomis neretai buvo debesuota bei drėgna, todėl tai sustiprino šaltumo įspūdį. Vilniuje per mėnesį iškrito beveik du kartus daugiau kritulių nei įprastai, o saulė švietė beveik ketvirtadaliu trumpiau nei būdinga šiam mėnesiui“, – sako meteorologas Gytis Valaika.

Šilumos tiekėjas atkreipia dėmesį, kad šildymo sezono pabaigos paskelbimas, o vėliau atnaujinimas gyventojams papildomai nieko nekainavo, todėl sąskaitos už šildymo paslaugą apskaičiuotos kaip įprastai: suvartotą šilumos kiekį dauginant iš šilumos kainos.

„Už 50 kv. m. ploto buto šildymą renovuotame, energetiškai efektyviame daugiabutyje vidutinė balandžio mėnesio sąskaita siekia 17 Eur, kovą klientai mokėjo 39 Eur, praėjusio šildymo sezono balandį – 23 Eur. Nerenovuotų, energetiškai neefektyvių daugiabučių gyventojai mokės 29 Eur, kai kovą ši paslauga vidutiniškai atsiėjo 69 Eur, pernai balandį – 36 Eur. Svarbu atkreipti dėmesį, kad paslaugos buvo teiktos skirtingą laikotarpį, – teigia R. Jasiulionienė.

Nerenovuotų daugiabučių namų gyventojai visuomet moka bent 40 proc. didesnes sąskaitas už šildymą, kadangi pro nesandarias pastato konstrukcijas patiriami ženklesni šilumos nuostoliai. Prasidėjus šiltajam metų laikui tokių pastatų gyventojams rekomenduojama su kaimynais apsvarstyti galimybę renovuoti daugiabutį ir tokiu būdu sumažinti išlaidas šildymui.

Vasarą taip pat pravartu pasidomėti šilumos punkto būkle ir kitais namo vidaus šildymo sistemos elementais, už kurių priežiūrą yra atsakingi namų administratoriai arba bendrijos.

Šilumos tiekėjas taip pat pradėjo intensyvų pasiruošimą kitam šildymo sezonui. Iki rudens bus kruopščiai patikrintas visas šilumos tiekimo tinklas atliekant hidraulinius bandymus ir kitus būtinus remonto darbus. Šiuo metu mieste jau prasidėjo ir didžiausios bendrovės istorijoje vamzdynų rekonstrukcijos, kurių metu bus pakeista daugiau nei 8 km vamzdynų.

Dėl šių darbų tam tikrais laikotarpiais bus laikinai nutraukiamas karšto vandens tiekimas, todėl klientai bendrovės internetinėje svetainėje iš anksto kviečiami pasitikrinti, kada nebus teikiama ši paslauga.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.