Naujas požiūris į namų interjerą: kalbančios, šviečiančios ir linksminančios durys

Durys – tai blynas sienoje ir nieko daugiau. Su tokia naujakurių ar namus remontuojančių nuomone kartais susiduria dizaineriai ar durų gamintojai. Vilniaus dailės akademijos (VDA) studentų netradicinės durų idėjos išmuš tokius „ekspertus“ iš vėžių. Durys, paverčiančios namus viena didele erdve, durys – žaidimų lenta, durys, kuriose slepiasi kopėčios, durys, kurios rodo, kokie garsai už jų aidi – visa tai – būsimų dizainerių išmonė. Konkursą „Iššūkis: durys“ kartu su VDA surengusi įmonė „Veneks“ kai kurias idėjas ketina įgyvendinti realybėje.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 31, 2012, 10:16 AM, atnaujinta Mar 17, 2018, 1:09 AM

Durys – atsiveriantis kampas

Pirmąją vietą konkurse užėmė Simona Gluškevičiūtė, pasiūliusi duris „UŽ KAMPO“. Kartais atskiras patalpas norisi sujungti į vieną erdvę. Kaip tai padaryti patogiai ir greitai? Simona pasiūlė sprendimą: duris galima įrengti ne sienos plokštumoje, o ant kampo.

Kampinės durys suteikia galimybę sujungti atskiras patalpas į vieną erdvę, kelių atskirų patalpų butą paversti lofto stiliaus interjeru – tereikia atidaryti duris.

Yra du kampinių durų variantai. Pirmasis – vienos ašies durys, jos varstomos tik viena kryptimi. Susidariusį nelankstų kampą galima panaudoti lentynų įrengimui. Antras variantas – dviejų ašių durys. Tokias duris galima lankstyti dvejomis kryptimis, jos puikiai tinka mažoms erdvėms.

Prasukta“ spalvoto stiklo stakta

Antrąją vietą pelnė Beatos Patašiūtės idėja „– /– SUKO“. Tai durys, kurių stakta sienoje montuojama „prasukta“, o varčia staktos ir sienos atžvilgiu įstatoma įstrižai. Pro staktą sklindanti šviesa pabrėžia durų vietą, tad naktį padeda orientuotis tamsioje patalpoje. Durų atidarymo kampas tampa mažesnis, dėl to jos vienoje pusėje taupo vietą. Keičiant stiklo aplink duris spalvą, galima kurti skirtingą nuotaiką. Durų varstymui naudojama per varčią vertikaliai einanti ašis. Siauros durys tiks biure ar namuose, plačios durys su ašimi per vidurį – viešose erdvėse.

Duryse – „pinbolas“ arba labirintas

Publikos favorite (žmonės balsavo konkurso profilyje „Facebook“) ir trečiosios vietos laimėtoja tapo Dovilė Jakaitytė, pasiūliusiu durų idėją „GAME“. Būna akimirkų, kai norisi išblaškyti snaudulį. Arba tiesiog pasidaro nuobodu. Taip gali nutikti daug kur – vaikų poliklinikos laukiamajame, namuose, netgi darbo metu biure.

Durys „GAME“ turėtų išspręsti šią problemą. Duryse įmontuoti “žaidimų aparatai”, kuriems nereikia papildomos erdvės patalpoje.

Autorė pasiūlė du žaidimus duryse – „pinbolą“ arba labirintą.

Brangus baldas

„Durys kaip dizaino objektas yra nepelnytai nustumtos į šalį. Tai gerokai daugiau, nei funkcinė plokštė sienoje. Aplinką, į kurią dar net nepatekome, jau pradedame skenuoti nuo durų, jų svarba interjere yra ne mažesnė, nei baldų ar kitų elementų. Čia svarbu ir ergonomika, ir išvaizda, o atskleisti dizaino idėjos savitumą, originalumą reikia subtiliai“, - įsitikinęs VDA Dizaino katedros docentas Šarūnas Šlektavičius.

Požiūrį į duris keisti suinteresuota ir įmonė „Veneks“. „Durys yra tarsi brangus baldas. Jos turi labai aiškią funkciją, jos nuolat liečiamos, varstomos, daužomos. Jų gamybos technologija – sudėtingesnė nei daugelio baldų. O atmosferą kuria ne mažiau nei baldai ar kitos interjero detalės. Todėl sakyti, kad durys yra tik blynas sienoje, yra neteisinga“, - kalbėjo „Veneks“ marketingo vadovas Adomas Patašius.

Įmonė kartu su VDA konkursą „Iššūkis: durys“ ketina rengti kasmet. Taip durų bei medinių interjero detalių gamintojai siekia susipažinti su būsimais dizaineriais, skatinti juos kurti. Tris laimėjusias idėjas įmonė ketina įgyvendinti lietuvių ar užsienio užsakovų namuose bei viešosiose erdvėse. Realybėje greičiausiai pamatysime ir kitas kol kas tik paveikslėliuose gyvuojančias multifunkcines duris.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.