Kitąmet didesnio atlyginimo tikėtis neverta

Kitais metais dauguma lietuvių didesnio atlyginimo nesulauks. Bendrovės „Hay Group“ tyrimų duomenimis, du trečdaliai šalies įmonių ketina didinti atlyginimą vidutiniškai 2,5 procento. Šį augimą „suvalgys“ prognozuojama 2,8 proc. infliacija.

Kuklų atlyginimų augimą „praris“ infliacija.<br>123rf.
Kuklų atlyginimų augimą „praris“ infliacija.<br>123rf.
Daugiau nuotraukų (1)

Saulius Jarmalis

Sep 6, 2012, 11:20 AM, atnaujinta Mar 16, 2018, 10:28 PM

Be to, atlyginimai bus keliami vidutinės grandies vadovams ir specialistams. T. y. maždaug kas antram darbuotojui. Trečdalis įmonių atlyginimų kelti nesirengia. O faktiškai tai reiškia, kad realus atlyginimas, įvertinus infliaciją, didžiajai daliai darbuotojų netgi mažės. Panaši situacija buvo ir šiemet. „Hay Group“ duomenimis, Lietuvoje atlyginimai nuo 2011 m. balandžio iki 2012 m. balandžio augo 2,8 procento. Atlyginimus kėlė 68 proc. įmonių. 32 proc. įmonių atlyginimo nekeitė. Atlyginimai buvo pakelti vidutiniškai kas antram darbuotojui. „Įmonės kelia vis aukštesnius augimo ar produktyvumo tikslus. Jeigu rezultatai bus pasiekti, bendrovės bus linkusios kelti atlyginimus darbuotojams. Kita vertus, situacija yra prieštaringa – prognozuojama antroji krizės banga, tad darbdaviai elgiasi pakankamai atsargiai“, - sakė Neda Songin. Atlyginimus daugiau kilstelėjo lietuviško kapitalo įmonės nei užsienio bendrovės. N. Songin teigimu, prieš krizę lietuviškos bendrovės drastiškiau karpė atlyginimus, o užsienio kapitalo įmonės tai darė nuosaikiau, todėl dabar Lietuvos bendrovės turi „pasivyti“ konkurentus, pritraukti kvalifikuotų specialistų ir yra priverstos pasiūlyti didesnį atlygį.

Kita vertus, tarptautinėse kompanijoje atlyginimai šiuo metu yra apie 20 proc. didesni nei vietinėse. 

Pastaruoju metu rinkoje pastebima ir dar viena tendencija - darbuotojų, kurie renkasi potencialų darbdavį, sprendimui vis daugiau įtakos turi netiesiogiai su atlyginimu susiję veiksniai - darbo turinys. Be to, darbdaviai yra pasirengę sumokėti didesnį atlyginimą tikrai kvalifikuotam specialistui.  Daugiausia atlyginimus kėlė informacinių technologijų, farmacijos įmonės. Mažesnės galimybės gauti didesnę algą – statybų ir statybinių medžiagų, mažmeninės prekybos sektoriuose. 

„Hay Group“ generalinė direktorė Baltijos šalims N. Songin sakė, kad šiemet atlyginimai labiausiai kilo viduriniosios grandies vadovams ir specialistams, o dažniau atlyginimų kilimą pajautė pareigose paaukštinti ir naujai pasamdyti darbuotojai. 

Tarptautinė vadybos ir konsultacijų bendrovė „Hay Group“ atlyginimų rinkos tyrimą atlieka jau keturioliktus metus. Tyrime dalyvavo beveik 250 įmonių ir apie 72 tūkst. darbuotojų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.