Užupio gyventojai priešinasi statyboms

Užupio pašonėje, Paupio gatvėje, stūksantis sovietinis palikimas buvusi „Skaiteks” gamykla bado akis visiems, bet tik ne Užupio gyventojams. Jie uoliai priešinasi permainoms.

Užupio gyventojams apleista gamykla yra geriau nei nauji pastatai.<br>T. Bauras
Užupio gyventojams apleista gamykla yra geriau nei nauji pastatai.<br>T. Bauras
Daugiau nuotraukų (1)

Birutė Vyšniauskaitė („Sostinė“)

Sep 9, 2012, 2:13 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 9:14 PM

Apleistose „Skaiteks” patalpose jau antrą kartą šioje vietoje statybas planuojantys specialistai ir Užupio bendruomenės atstovai mėgino surasti kompromisą. Tačiau ir vėl nesėkmingai.

Užupyje gyvenantis režisierius Romas Lileikis nuogąstauja, kad vietoj gamyklos atsiradus gyvenamajam kvartalui ir jam reikalingai infrastruktūrai, suintensyvės eismas Paupio ir kitomis gatvėmis, ramus rajonas bus triukšmingas.

Savivaldybės įstaigos „Vilniaus planas” vyriausiajam architektui Mindaugui Pakalniui, pristačiusiam galimą maždaug 7 hektarų gamyklos teritorijos užstatymo projektą, teko paprakaituoti, įrodinėjant režisieriui, jog eismas teritorijoje suprojektuotas gerai ir sunku būtų Vilniuje rasti geriau pasiekiamą teritoriją.

„Man labai gaila, kad darbai „Skaiteks” teritorijoje vis nepajuda iš vietos.

Tokių sovietinių monstrų ir tokio palikimo derėjo Vilniui atsikratyti jau seniai”, – galva lingavo miesto vyriausiasis architektas Artūras Blotnys.

Kelia nerimą ir tai, kad buvusios gamyklos apgriuvusiuose pastatuose ir teritorijoje yra cheminių teršalų, kurie prasiskverbę į žemę jau apie du metrus.

„Kuo ilgiau jų nevalysime, tuo giliau jie skverbsis. Iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų galime gauti pinigų teritorijai išvalyti, tik reikia kuo greičiau pradėti darbus ir pasinaudoti šia galimybe”, – sakė A. Blotnys.

Prasidėjus „Skaiteks” teritorijos planavimui ir projektavimui, pretenzijų turėjo paveldosaugininkai ir paminklosaugininkai. Tačiau po Tarptautinės paminklų ir paminklinių vietovių tarybos vertinimo nerimas nuslūgo.

Didelis projektas

„Skaiteks” gamyklos teritorijos detaliojo plano organizatorė – Vilniaus miesto savivaldybė, rengėja – įstaiga „Vilniaus planas”, investuotoja bendrovės „Panevėžio keliai” antrinė įmonė „Naujasis Užupis”.

Kvartalo projektą rengia 8 architektų įmonės, kuriose dirba žinomi sostinės architektai.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.