Nuo rudens - tik vienos rūšies cigaretės?

Briuselis pageidauja griežto cigarečių pakelių dydžio, prekybos ir sudedamųjų dalių reguliavimo ir jau galvoja apie kitus apribojimus. ES komisarų kabineto vadovai jau nuo pat liepos mėnesio laukia laiško iš savo kolegos Johno Dalli. Teisininkai tiria, ar komisaras, darydamas spaudimą dėl geresnės sveikatos apsaugos, neapriboja tabako kompanijų verslo laisvės, t.y. darydamas spaudimą dėl pasiūlymo, prilygstančio tabako pramonės sukuriamų siaubų sąrašui, priėmimo.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 12, 2012, 4:10 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 7:41 PM

Tačiau jo prašymas pateikti nuomonę dėl jo Tabako produktų direktyvos pataisų projekto labai ilgai eina. Remiantis „Die Welt“ turima informacija, J. Dalli atstovai vis dar diskutuoja su Komisijos teisės tarnybos specialistais, ar pasiūlymas gali būti pateiktas taip, kaip sveikatos komisaras pageidauja, kad jis būtų pateiktas.

Tabako pramonei atstovaujančių lobistų darbas yra vienas iš sudėtingesnių tiems, kurie susiduria su ES komisija. Visi žino, kad rūkymas yra kenksmingas, sukelia mirtiną vėžį, kraujagyslių ligas, pablogina odos būklę ir tampa nemalonaus kvapo iš burnos priežastimi. Tabako pramonei nieko daugiau nelieka kaip pabrėžti, kad jų gaminiai nėra nelegalūs narkotikai ir kad visi suaugę žmonės turi teisę rūkyti, mesti rūkyti ar netgi, pirmiausia, nepradėti rūkyti, t.y. pirkti pramonės gaminamus produktus arba jų nepirkti, ir pasirinkti juos iš daugybės prekių ženklų.

Ir tik vidinis darbinis poveikio vertinimo dokumentas, kurį turi šis laikraštis, nedatuotas „Die Welt“ turimas būsimos direktyvos projektas patvirtina, kad J. Dalli rengiasi rimtam smūgiui tabako pramonei. Ar taip darydamas J. Dalli ketina pernelyg apriboti cigarečių gamintojų teises? Tai yra klausimas, kurį komisarų grupei teks svarstyti mažiausiai 15 dienų.

ES pareigūnai konfidencialiame 125 puslapių dokumente pateikė šiuo metu galiojančių teisės aktų sugriežtinimo galimybes rekomenduodami, jų manymu, tinkamiausius sprendimus. Jie įvardija penkis klausimus, dėl kurių būtina griežtinti reguliavimą. Tai yra įspėjimų ploto didinimas, cigarečių įsigijimo iš pardavimo automatų apribojimai, kramtomojo tabako ir žolelių cigarečių, kurių sudėtyje nėra tabako, prekybos reglamentavimas, naujos taisyklės dėl prekių demonstravimo kioskuose ir skirtumų tarp atskirų prekės ženklų ir gaminių panaikinimas.

Dokumente teigiama, kad viso to tikslas – „aukštas sveikatos apsaugos lygis, kuris yra šio poveikio vertinimo pagrindas, kai reikia rinktis iš keleto skirtingų politikos variantų“.

Taigi Komisijos dokumente teigiama, kad Europoje kiekviename pakelyje bus „mažiausiai“ 20 cigarečių. Be to, ketinama uždrausti pakelius suapvalintais kampais, direktyvoje nurodant, kad pakelis turi būti „stačiakampio formos, nustatyto pločio ir aukščio“ bei „nustatyto dizaino“, kad pakelio dalies, ant kurios yra įspėjimas, nebūtų galima, pavyzdžiui, užlenkti ir tokiu būdu jo paslėpti.

J. Dalli taip pat nori apibrėžimą „pramoniniu būdu pagaminta cigaretė“ pakeisti į „tabako gamintojo pagaminta cigaretė, kurią galima rūkyti“. Poveikio vertinime teigiama, kad pati cigaretė ateityje turėtų būti cilindro formos, „įprasto skersmens“ ir „su baltos spalvos popieriumi“. Leidžiama suprasti, kad itin plonos cigaretės („slim“) ateityje bus uždraustos kaip ir filtrai, kurie šiandien dažniausiai yra kamštinio dizaino.

Galiausiai norima, kad visi pakeliai būtų vienodos išvaizdos, siekiant panaikinti reklaminių teiginių, susijusių su atskirais prekės ženklais, poveikį.

Palankiausiai vertinamame pakavimo ir ženklinimo „2 variante“ taip pat siekiama uždrausti reklaminius teiginius ant pakelių, kurie sudaro įspūdį, kad tabakas yra „natūralus“ ar „biologinis“. Ir, svarbiausia, įspėjimai apie žalingą cigarečių poveikį sveikatai užims nebe 30 procentų pakelio ploto, bet tris ketvirtadalius.

Pridėjus žyminį ženklą kaip dar vieną elementą, kurio dydis taip pat yra apibrėžtas, gamintojams bus paliekama tik apytiksliai 10 procentų pakelio paviršiaus ploto, kuriame jie galės naudoti savo norimą dizainą. Komisija šiuos apribojimus suvokia kaip parengiamojo etapo dalį. Praėjus penkeriems metams nuo planuojamos direktyvos įsigaliojimo ji ketina pateikti papildomus pasiūlymus, kurių tikslas – „visiškai vienodų pakuočių įvedimas“, t.y. draudimas naudoti logotipus, nuotraukas, užrašus ar norimą šriftą.

Taip pat kalbama apie tai, kad ateityje visų cigarečių skonis turėtų būti vienodas. Ketinama uždrausti tokius priedus, kaip mentolis, kuris suteikia „ypatingą aromatą“. Parduotuvėse bus leidžiama demonstruoti tik vieną vieno prekės ženklo cigarečių variantą. Šiandien gamintojai siūlo penkis, šešis ar net septynis vieno prekės ženklo variantus.

Pateikus pasiūlymą Europos Parlamentas ir ES valstybės narės turės jį apsvarstyti. Aštuoni sveikatos apsaugos ministrai, tarp kurių yra D. Britanijos ir Prancūzijos ministrai ir kurių šalyse jau galioja griežtesni įstatymai nei šiuo metu planuojami įvesti visos ES mastu, laiške ragina j. Dalli imtis ryžtingesnių veiksmų.

J. Dalli tikriausiai gali tikėtis daugelio šalių narių atstovų paramos. Parlamentas ankstesnę direktyvą taip pat buvo dar labiau sugriežtinęs. Parlamente rūkyti leidžiama tam skirtose patalpose, o darbuotojų restorane Strasbūre netgi veikia rūkantiems skirta zona.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.