Lietuviški kiaušiniai įtiko užsieniečiams

Lietuvoje kiaušinių suvalgoma vis mažiau, bet paukštininkus nuo bado gelbėja kitų ES šalių vartotojai: per metus kiaušinių eksportas padvigubėjo. Maža to, šįmet smarkiai pašoko ir jų kaina.

Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė („Lietuvos rytas”)

Oct 16, 2012, 10:49 AM, atnaujinta Mar 16, 2018, 2:11 AM

Paukščius iš ankštų narvų išlaisvinusi vadinamoji vištų gerovės direktyva atrakino šalies paukštynams eksporto vartus.

Nuo šiųmečio sausio lenkiškų ar latviškų kiaušinių vietą kai kuriuose užsienio prekybos tinkluose užėmė lietuviški.

Mat kaimynai, kaip ir dar dešimt ES valstybių, metų pradžioje nesuskubo atnaujinti paukštynų ir perkelti vištų į voljerus.

Šiuo metu Lietuvos paukštininkai į kitas šalis išgabena 30–40 proc. kiaušinių.

Perka vis mažiau

„Nenutuokiu, ar emigracija kalta, ar šiaip žmonės labiau taupo, bet kiaušinių šiemet Lietuvoje parduodame daug mažiau”, – sakė Šiaulių rajone esančio Ginkūnų paukštyno direktorė Nijolė Kavaliauskienė.

Paukštynas svetur išgabena apie trečdalį kiaušinių. Vienus – į Latviją, kitus – į Vakarų Europą, daugiausia – į Olandiją.

Šiuo metu kiaušinių kainos ir Vakaruose, ir pas mus yra vienodos. Pernai jos buvo tokios mažos, kad daugelis paukštininkystės ūkių patyrė nuostolių.

Užtat atsitiesti jiems pavyko šiemet, kai vasarį kiaušinių kainos stryktelėjo iki niekada neregėtų aukštumų: pirkėjai už 10 kiaušinių turėjo mokėti 7 ar dar daugiau litų. Šiuo metu kainos sukasi apie 3,7–4,7 lito.

Įtiko užsieniečiams

„Eksportuojame daugiau”, – į ilgas kalbas nesileido Rokiškio rajone esančios žemės ūkio bendrovės Audrupio paukštyno pirmininkas Vidmantas Stasiškis.

Bendrovė kiaušinius gabena į Vokietiją, Estiją, Suomiją. Eksportas šiuo metu sudaro apie 40 proc. bendrovės apyvartos ir yra kone dvigubai didesnis už pernykštį.

Tam, anot V. Stasiškio, įtakos neišvengiamai turėjo ir dedeklių komfortu pasirūpinusi direktyva, uždraudusi ES prekybą išvargintų vištų kiaušiniais.

Brangs ar nebrangs?

Kol kas visi paukštininkai apie kiaušinių kainų pokyčius kalba puse lūpų.

Grūdai šiemet smarkiai pabrango, pavymui kyla ir vištų pašarų kaina – ji sudaro kone du trečdalius kiaušinių savikainos.

Šiuo metu dedeklės dar lesinamos pigesniais pašarais, pagamintais iš pernykščio derliaus grūdų. Per porą mėnesių jie baigsis, tad paukštynams teks pirkti brangesnius.

„Vargu ar bekelsime kiaušinių kainas. Vis dėlto yra riba, kurios nevalia peržengti”, – mano V. Stasiškis.

Anot N. Kavaliauskienės, kad ir kokie brangūs pašarai, jeigu kiaušinių kainos bus per didelės, žmonės jų išvis nepirks. Prekybininkai paprastai iš pirkėjų paprašo dvigubai daugiau pinigų, nei sumoka paukštininkams.

Bulgarijos nepasiekė

„Lietuvoje šiuo metu yra kažkokia tuštuma. Kiaušinių importas iš Lenkijos ir Latvijos sumenko, poreikis neišnyko, todėl kiaušiniai nepinga”, – sakė bendrovės Girelės paukštyno vadovas Reimondas Geležius.

Ši bendrovė šiemet, kaip ir pernai, į užsienį išgabena maždaug trečdalį kiaušinių. Tiesa, įmonė atrado naujų užsakovų Latvijoje ir Estijoje.

Girelės paukštynas metų pradžioje puoselėjo planus patekti į Bulgarijos rinką ir užimti joje lenkiškų kiaušinių vietą.

Tačiau to nepavyko padaryti, nes lenkai su bulgarais susitarė tarpusavyje.

Į parduotuves – milijonai vištų kiaušinių

Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro duomenimis, šį rugpjūtį Lietuvos paukštynai pardavė apie 37 mln. kiaušinių. Tai maždaug 2,8 proc. daugiau nei prieš metus.

Kiaušinių eksporto apimtis rugpjūtį, palyginti su 2011-ųjų rugpjūčiu, padvigubėjo.

Vidutinė didmeninė A klasės visų kategorijų kiaušinių kaina rugpjūtį buvo 27,9 lito už 100 kiaušinių – maždaug 40 proc. didesnė nei tuo pat metu pernai.

Eksportuojami kiaušiniai vasaros pabaigoje kainavo 27,54 lito už 100 vienetų – 41,3 proc. daugiau nei prieš metus.

2012-ųjų rugpjūtį, palyginti su tuo pačiu laiku 2011-aisiais, labiausiai didmeninė kiaušinių kaina padidėjo Ispanijoje (57 proc.), Portugalijoje (46 proc.), Lietuvoje (apie 42 proc.), Latvijoje (41,3 proc.).

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.