Kiniškus česnakus iš lentynų išstumti sunku

Pirkėjai jau senokai pastebėjo, kad parduotuvėse siūlomi tik kiniški ar ispaniški česnakai. Negi Lietuvoje neįmanoma jų užauginti? Įmanoma. Tačiau mūsų šalyje tuo užsiima per mažai ūkininkų, ir tie patys mėgina prasimušti dažniausiai pavieniui.

Lietuviškų česnakų dažniau galima įsigyti turguje nei parduotuvėje.<br>R. Jurgaitis
Lietuviškų česnakų dažniau galima įsigyti turguje nei parduotuvėje.<br>R. Jurgaitis
Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė („Lietuvos rytas”)

Oct 20, 2012, 11:54 AM, atnaujinta Mar 15, 2018, 11:47 PM

Vieni mūsų šalies žemdirbiai pradeda auginti česnakus, kiti į juos jau numojo ranka.

Tarp pastarųjų – Kauno rajono ūkininkai Ambraziūnai, šį rudenį česnakams neskyrę jokio žemės lopinėlio.

„Rankomis česnakus sodinome, kasėme, valėme. Už kilogramą tegavome 4,5 lito.

Neturint specialios technikos su kinais ar ispanais neįmanoma konkuruoti. Darbo sąnaudos – didelės, todėl daugiau nebeauginsime”, – sakė Renata Ambraziūnienė.

Parduoti česnakus ji bandė ir turguje, ir didmeninėms daržovių tiekimo įmonėms. Tačiau nepavyko už juos gauti kainos, kuri padengtų bent sąnaudas.

Užtat Kėdainių rajono ūkininkas Saulius Dambrauskas, nevengiantis eksperimentų nei bulvių, nei svogūnų laukuose, šįmet įsigijo specialios įrangos, skirtos česnakų skiltelėms gliaudyti. Todėl šį rudenį vyras jais pirmąkart apsodino 5 hektarus žemės.

„Naujovės man patinka. Juolab kad lietuviškiems česnakams netrūksta paklausos, o supirkimo kainos šiuo metu jau sukasi apie 7,5 lito už kilogramą”, – pasakojo S. Dambrauskas.

Jo nuomone, prasčiau yra tiems ūkininkams, kurie neturi galimybės česnakų išlaikyti ilgiau ir parduoda juos rugpjūtį ar rugsėjį, o sau palieka tik sėklai.

„Nesiblaškau. Seniai česnakus auginu ir toliau auginsiu”, – Zenonas Rožėnas iš Radviliškio rajono šį rudenį, kaip ir kiekvienais metais, jais užsodino maždaug hektarą žemės.

Jo teigimu, česnakai – bene vienintelė daržovė, kurios supirkimo kaina jau kelerius metus nekinta. Iš didmenininkų už kilogramą šiemet jis gavo po 6 litus, pernai – šiek tiek daugiau.

Mat žiemą česnakai daug kur iššalo, tad pasiūla buvo gerokai menkesnė nei įprastai.

Anot Lietuvos daržovių augintojų asociacijos direktorės Zofijos Cironkienės, lietuviškų česnakų poreikis didėja.

Bet smulkieji ūkininkai jais aprūpinti prekybos tinklų pavieniui neįstengia.

„Šįmet česnakų augintojai nusivylė supirkimo kainomis. Vasarą perpardavinėtojai šukavo kaimus ir mokėjo už kilogramą vos po 4,5 lito, nors patys pardavinėjo dvigubai brangiau.

Ūkininkams geriausia išeitis – kooperuotis, kad kartu galėtų pasiūlyti daug daržovių. Ar net atidaryti savo prekybos punktų”, – sakė Z. Cironkienė.

Pasak jos, prekybos tinklai nenori sukti galvos dėl tiekimo trikdžių, todėl perka česnakų iš Kinijos: daug, nuolat ir nebrangiai.

Derlius Lietuvoje gausėja

Lietuvos daržovių augintojų asociacijos duomenimis, užpernai česnakų buvo supirkta apie 8 tonas, pernai – apie 6, o šiemet vien iki rugpjūčio – 24 tonos.

Jungtinių Tautų Maisto ir žemės ūkio organizacijos duomenimis, pagal auginamų česnakų plotą ES pirmauja Ispanija. Kasmet ten užauginama 139 tūkst. tonų česnakų ir apie pusę jų derliaus eksportuojama.

2010 metais pasaulyje česnakai buvo auginami 1,2 mln. hektarų užimančiuose žemės plotuose, iš jų 67 proc. – Kinijoje.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.