Kredito unijos įkūrė papildomą rizikos valdymo instrumentą

Vienai sistemai priklausančios 63 kredito unijos stiprins veiklos kokybę – tam įkurta Lietuvos centrinės kredito unijos rizikos valdymo grupė. Naujienas praneša šias kredito unijas vienijanti ir prižiūrinti Lietuvos centrinė kredito unija (LCKU).

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 8, 2012, 4:03 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 3:05 PM

„Norėdami užtikrinti tvarų ir nuoseklų 63 kredito unijų augimą, kuris buvo vykdomas jau daugelį metų, sukūrėme dar vieną instrumentą – rizikos valdymo grupę. Ši grupė bus atsakinga už pastarųjų kredito unijų sistemos rizikos valdymo politikos formavimą ir priemonių rengimą, stambių paskolų teikimą ir vertinimą, rizikos lygio kontrolę ir jos valdymo rekomendavimą. Taip pat šiais klausimais atskirais šviesime kredito unijų atstovus“, – teigia Lietuvos centrinės kredito unijos rizikos valdymo grupės vadovas ir finansų analitikas Aurelijus Cvilikas.

Rizikos valdymo grupė taip pat bendradarbiaus su Lietuvos banko rizikos valdymo padaliniais. Rizikos valdymo grupės vadovas akcentuoja, kad šios rizikos valdymo grupės įkūrimas visiškai nesusijęs su paskutiniais Lietuvos banko pareiškimais bei buvo planuotas dar šių metų pradžioje.

„63 kredito unijų nuoseklus augimas per paskutiniuosius šešis veiklos metus yra planuotas ir saugus. Tuo metu nepriklausančių šiai sistemai kredito unijų augimas yra gerokai agresyvesnis. Kas geriausiai tai iliustruoja? Skaičiai.“ – akcentuoja A. Cvilikas, – „Jeigu Centrinei kredito unijai priklausančių kredito unijų indėlių prieaugis siekia 18 proc., tai nepriklausančių kredito unijų šis prieaugis šiais metais pasiekė net 124 proc. Toks augimas nėra proporcingas nei laikui, nei mastais.“ Rizikos valdymo grupės vadovas ragina ir kitas finansines įstaigas atsakingiau vertinti prisiimamą riziką ir sukurti veiksmingus instrumentus jiems valdyti.

Primename, kredito unija – tai yra nepriklausoma, bendruomenės sukurta kooperatinė bendrovė, teikianti finansines paslaugas, kaupianti savo narių bei klientų pinigus ūkiniams ir socialiniams poreikiams, tenkinti savitarpio paskolų teikimo būdu ir prisiimanti su tuo susijusią riziką bei atsakomybę. Šią organizaciją valdo ir kontroliuoja jos nariai. Kredito unijos veiklos licenciją suteikia ir prižiūri Lietuvos bankas.

Lietuvoje šiuo metu veikia 77 kredito unijos, 63 iš jų vienija Lietuvos centrinė kredito unija ir Asociacija Lietuvos kredito unijos. Lietuvos kredito unijoms priklauso daugiau nei 142 tūkst. narių.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.