Varpams milijono litų prašys iš A. Merkel

Ukmergės rajono Veprių miestelio bažnyčia po 66 metų pertraukos vėl turi keturis varpus. Du iš jų buvo nulieti prieš porą metų, o dar du atvežti šį mėnesį ir šeštadienį bus pašventinti. Veprių Švč. Mergelės Marijos Rožančinės bažnyčios senasis bokštas-varpinė iki Antrojo pasaulinio karo siekė 40 metrų aukštį. Kūrybinės grupės „Atgimstantys varpai” apskaičiavimais, norint papildomai atstatyti dar 22 metrus bažnyčios bokšto, reikia milijono litų.

Daugiau nuotraukų (1)

Daiva Zimbilienė („Lietuvos rytas”)

Nov 10, 2012, 4:44 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 2:13 PM

1944 metų liepos 24-ąją traukdamasi vokiečių kariuomenė jį susprogdino, buvo apgadinta bažnyčia, sudaužyti vitražai, varpai.

Po karo vietos gyventojų pastangomis ir lėšomis bokštas atstatytas perpus žemesnis, o varpų duženų likučiai buvo suklijuoti ir perkelti į bažnyčią.

Varpus išliejo Lenkijoje

Rekonstruoti bažnyčios bokštą, sugrąžinti jam ankstesnę išvaizdą ir atstatyti buvusius varpus sumanė vepriškis visuomeninės organizacijos „SOS Vepriai” direktorius 70-metis Romas Petras Šaulys.

22 tūkst. litų kainavęs Lenkijoje esančioje liejykloje nulietas 220 kg sveriantis pirmasis varpas bažnyčios šventoriuje buvo pašventintas 2010 metais, minint bažnyčios 100 metų sukaktį.

Tais pačiais metais Veprius pasiekė ir antras 420 kilogramų sveriantis varpas. Jis pagamintas ten pat, Lenkijoje. 36 tūkst. litų kainuojantį varpą paaukojo kauniečio verslininko Ramūno Garbaravičiaus šeima.

Kol kas puoš tik šventorių

Dar du 130 ir 90 kilogramų sveriantys varpai, kuriuos paaukojo šalies bendrovės „Elektrobig” ir „Achema”, į bažnyčios šventorių atkeliavo šį mėnesį ir buvo pašventinti šeštadienį 10 valandą.

Ant specialių konstrukcijų pritvirtinti varpai kol kas neskambės, tik puoš bažnyčios šventorių.

R. P. Šaulys kartu su Veprių ir Deltuvos klebonu Gintautu Naudžiūnu užsakė varpų įkėlimo į Veprių bažnyčios bokštą projektą. Šie darbai įvertinti 100 tūkstančių litų.

Yra parengtas ir bažnyčios bokšto atstatymo projektas.

Kūrybinės grupės „Atgimstantys varpai” apskaičiavimais, norint papildomai atstatyti dar 22 metrus bažnyčios bokšto, reikia milijono litų.

Reikalaus pinigų iš A.Merkel

Pasak R.P.Šaulio, atkurti varpai tilptų ir į dabartinį bažnyčios bokštą, tačiau jų skambesys, sudarantis garsų gamą „Salve Regina”, nebūtų toks įspūdingas, jo nebūtų girdėti 15 kilometrų spinduliu, kaip buvo anksčiau senajame bokšte skambant seniesiems varpams.

„Reikia atstatyti, kas buvo sugriauta. Bažnyčia turi būti tokia, kokią ją suprojektavo arhitektas Vladislovas Stipulkovskis.

Jei rajono ir šalies valdžia nesutiks paremti, esu pasiryžęs pasiekti Vokietijos kanclerę Angelą Merkel, nes būtent jos protėviai susprogdino Veprių bažnyčios bokštą”, – tvirtina R. P. Šaulys.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.