Per šventes lietuviai kurortuose vietų neras - viską nupirko rusai

Metų pabaigos švenčių laukiantys Lietuvos kurortai skaičiuoja būsimus atvykėlių srautus. Druskininkų verslininkai džiugiai trina rankomis: pas juos viešės daugiausia rusų ir baltarusių. Neliūdi ir palangiškiai, tačiau jie vis dar tikisi, kad užsakymų daugės.

Lietuvos kurortuose švenčiantys rusai paprastai atvyksta ilgesniam laikui, todėl spėja aplankyti ir Vilnių.<br>R. Danisevičius
Lietuvos kurortuose švenčiantys rusai paprastai atvyksta ilgesniam laikui, todėl spėja aplankyti ir Vilnių.<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Aida Murauskaitė („Lietuvos rytas”)

Nov 20, 2012, 5:36 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 6:49 AM

Dar rugsėjo mėnesį buvo aišku, jog Druskininkų viešbučių ir sveikatingumo kompleksas „Grand SPA Lietuva” metų pabaigoje ir 2013-ųjų pradžioje bus pilnas svečių. Komplekso šeimininkai dabar tegali pasiūlyti vietą restorane prie šventinės vakarienės stalo.

Jos metu programos vedėjai kalbės trimis kalbomis – lietuvių, rusų ir anglų.

Mat prie stalų bus įsitaisiusi įvairiakalbė publika.

Ilsėsis net po dvi savaites

Naujuosius metus šiame komplekse, kuriame yra 247 kambariai, švęs daugiausia rusakalbiai – rusai iš Sankt Peterburgo, baltarusiai ir rusai iš Vokietijos.

Vos apie dešimtadalį svečių sudarys lietuviai.

„Dalis rusų atvyksta savaitei, kiti liks dar ilgiau – iš viso dviem. Visi jie atvyksta ne tik švęsti, bet ir mėgautis sveikatinimo procedūromis”, – sakė „Grand SPA Lietuva” pardavimo vadovė Irma Rudelytė.

Panaši padėtis ir kitose Druskininkų apgyvendinimo vietose.

„Apklausėme ir mažesnius svečių namus, kurie paprastai užsakomi paskutiniai.

Pirmiausia žmonės renkasi sanatorijas ir didelius viešbučius.Bet net ir mažieji arba visiškai, arba beveik pilni”, – kurorto verslininkų sėkme džiaugėsi Druskininkų turizmo informacijos centro atstovė Ana Kaciun.

Pavėlavusiems vietų nebėra

Šiemet Druskininkuose atidaryti dveji nauji svečių namai, bet net jie mažai ką gali pasiūlyti norintiems atsipūsti metų sandūroje. Daugiausia vietų juose užsisakė kaliningradiečiai.

Druskininkų turizmo informacijos centras, remdamasis nakvynės įstaigų duomenimis, suskaičiavo, kad gruodžio mėnesį ir pirmąją sausio pusę bemaž pusę svečių sudaro rusai, baltarusiai ir lenkai.

Tarkime, pernai sausį apgyvendinimo įstaigose ilsėjosi 22 024 svečiai, iš jų – 12 738 lietuviai ir 9286 užsieniečiai.

Jiems buvo suteikta 87 431 nakvynė, iš jų per 50 tūkst. – užsieniečiams.

Panašius rezultatus druskininkiečiai planuoja ir šiemet.

Palanga laukia gruodžio

Palangiškiai viešbučių šeimininkai tikisi, kad jų sėkmės valanda išmuš kiek vėliau – gruodį. Mat paprastai šiame kurorte rezervacijų žurnalai užpildomi švenčių išvakarėse.

„Klientai gana vėlai registruojasi. Mūsų viešbutyje pamėgo švęsti lietuviai, dažniausiai – mūsų nuolatiniai klientai”, – sakė „Vanagupės” viešbučio vadovė Giedrė Kvedaravičienė.

Tiesa, antrus metus daugėja rusų. Pernai dažnas svečias per Naujuosius metus šiame viešbutyje buvo iš Latvijos.

Laisvų vietų dar turi ir „Palangos” viešbutis. Tačiau jau dabar aišku, kad prie šventinio stalo jame sės rusai, latviai ir lietuviai. Atvykę iš Rusijos viešės ilgiau – daugmaž iki sausio 6-osios.

Užsieniečiai jau rūpinasi vizomis

Viešbučiai kol kas laukia svečių, o Lietuvos atstovybėse Rusijoje ir Baltarusijoje jau kurį laiką pats karštymetis. Metams baigiantis jose išduodama tiek vizų kiek ir rugpjūtį – populiariausią viešėti Lietuvoje mėnesį.

Pernai per visus metus rusams išduotos 148 153, baltarusiams – 145 454 vizos. Šiemet vien per sausį–spalį Lietuvos atstovybėse Rusijoje išduotos 131 553 vizos, Baltarusijos atstovybėse – 158 023.

Šįmečiai dešimties mėnesių rezultatai jau pranoko per visus 2010-uosius išduotų vizų skaičių. Tuomet rusams lietuviai išdavė 130 397, o baltarusiams – 107 500 vizų.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.