Rinkų apžvalga: Europa klaidžioja ekonomikos labirinte

Po pirmadienį vykusio ralio Europos akcijų rinka antradienį negali nuspręsti dėl aiškios krypties: pirmojoje prekybos sesijos pusėje pagrindiniai Vakarų Europos indeksai laikėsi žemiau vakarykščių uždarymo verčių, tačiau artėjant JAV biržos atsidarymui bandė persiristi į teigiamą teritoriją.

Prancūzija obligacijų rinkos griūties atveju negalės skolintis iš nacionalinio centrinio banko.<br>123rf
Prancūzija obligacijų rinkos griūties atveju negalės skolintis iš nacionalinio centrinio banko.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

Orion securities inf. ir lrytas.lt inf.

Nov 20, 2012, 7:00 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 6:43 AM

„Moody‘s“ reitingų agentūra sumažino Prancūzijos ilgalaikės skolos reitingą vienu laipteliu iki AA1 ir suteikė neigiamą perspektyvą, t.y. reitingas ir toliau gali būti mažinamas. „Moody‘s“ savo veiksmus motyvavo tuo, kad Prancūzijos ilgalaikio ekonominio augimo perspektyvą temdo daugybė struktūrinių problemų, įskaitant konkurencinio pranašumo praradimą darbo, prekių ir paslaugų rinkose.

Tai savo ruožtu smukdo Prancūzijos fiskalinės politikos efektyvumą. Prancūzijos bankai turi neproporcingai daug periferinių valstybių skolos, o lėšų dalis, kurią Prancūzija turi skirti ES finansinės paramos fondams, tokiems kaip Europos Stabilumo Mechanizmas, išaugo. Negana to, Prancūzija, skirtingai nuo kitų aukščiausią reitingą išlaikiusių euro zonos valstybių narių, obligacijų rinkos griūties atveju negalės skolintis iš nacionalinio centrinio banko.

„Moody‘s“ sprendimas atimti iš Prancūzijos aukščiausią reitingą atsilieka nuo S&P reitingų agentūros, kuri tai jau yra padariusi anksčiau. „Fitch“, trečioji iš pagrindinių reitingų agentūrų, dar neatėmė iš Prancūzijos aukščiausio įmanomo skolos reitingo. Kaip ir įprasta, finansų rinkos reakcija į reitingų agentūrų veiksmus yra vangi, nes rinka gerokai anksčiau įskaičiuoja esmines šalies rizikas.

Ispanija antradienį išplatino kelias emisijas trumpalaikių obligacijų už beveik 5 mlrd. eurų su šiek tiek mažesniais pajamingumais nei spalį. Ispanija sulaukė 5,7 karto didesnės paklausos pusantrų metų trukmės obligacijų emisijai.

Euro grupės suvažiavime šiandien sprendžiamas Graikijos skolos finansavimo klausimas. Iki pietų buvo žinoma tik tiek, kad ketinama dengti finansavimo trūkumą iki 2014 m., o ne 2016 m. kaip galvota anksčiau. Vadinasi, finansavimo poreikis sumažėtų nuo 32 mlrd. iki 15 mlrd. eurų.

Hewlett-Packard“ paskelbė prastesnius negu tikėtasi ketvirčio rezultatus. Bendrovė pripažino, kad 2011 m. jos įsigyta „Autonomy Corp.“ prieš įsigijimą vykdė klaidingą apskaitą, todėl dabar „HP“ buvo priversta iš savo balanso nurašyti 8,8 mlrd. JAV dolerių turto. Ketvirčio nuostolis sudarė 6,85 mlrd. dolerių arba 3,49 dolerių akcijai. Prieš atsidarant rinkai „HP“ akcijos buvo nusmukusios net iki 10 proc.

JAV paskelbti optimistiniai nekilnojamojo turto rinkos duomenys. Spalį pradėta statyti apie 74 tūkst. gyvenamųjų būstų, palyginti su 72 tūkst. rugsėjį. Tai geriausias rodiklis nuo 2008 m. rugsėjo mėnesio. Išduotų leidimų statyti gyvenamuosius būstus skaičius spalį taip pat išliko aukštame lygyje ir tik šiek tiek nusileido rugsėjo mėnesio rodikliui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.