Kritika dėl viešųjų pirkimų dalyvių lūkesčių - nepagrįsta?

Lrytas.lt paskelbtas advokatų kontoros SORAINEN komentaras „VPT pateikta įstatymo interpretacija galimai pažeidžia teisėtus viešųjų pirkimų dalyvių lūkesčius“ sukėlė abejonių kolegoms iš kitos advokatų kontoros. Straipsnis, kuriame kritikuojamas Viešųjų pirkimų tarnybos 2012 m. spalio 29 d. Viešųjų pirkimų įstatymo nuostatų išaiškinimas, „JUREX“ teisininkei Daivai Zabukaitei atrodo nepagrįstas, o pagrindo abejoti Viešųjų pirkimų tarnybos pozicija, jos nuomone, nėra.

Daugiau nuotraukų (1)

Daiva Zabukaitė

Nov 27, 2012, 3:40 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 2:03 AM

Pasak advokatų kontoros SORAINEN vyresniojo teisininko, iki šiol, siekiant įrodyti tiekėjo atsiskaitymą su valstybinio socialinio draudimo įstaigos ar valstybės biudžetu, reikėjo pateikti tai patvirtinančią pažymą, išduotą ne anksčiau nei prieš 30 d. Nepriemokų tokiu laikotarpiu nebuvimas neva buvo pakankamas pagrindas patvirtinti, kad tiekėjas atitinka keliamą kvalifikacijos reikalavimą.

Deja, tai klaidinanti išvada, nes pagal pirkimų vykdymo praktiką ir Lietuvos Aukščiausiojo Teismo išaiškinimus (Viešųjų pirkimų reglamentavimo ir teismų praktikos apžvalga, Lietuvos Aukščiausiasis Teismas, Teismų praktika Nr. 31, 2009) tiekėjai privalo atitikti keliamus kvalifikacijos reikalavimus pasiūlymų pateikimo momentu.

Vertinant tiekėjų kvalifikaciją pagal Lietuvos Aukščiausiojo Teismo praktiką yra nustatomas atitikimo keliamam reikalavimui faktas, o ne formaliai priimamas pirkimo sąlygas atitinkantis ir pateiktas šį faktą pagrindžiantis dokumentas (Lietuvos Aukščiausiojo Teismo 2012 m. birželio 27 d. nutartis civilinėje byloje Nr. 3K-3-293/2011).

Pavyzdžiui, tiekėjas, kuris pateikė pažymą apie teistumo nebuvimą, negali būti pripažintas atitinkančiu keliamą kvalifikacijos reikalavimą, jei po tokio dokumento išdavimo iki pasiūlymų pateikimo įsiteisėjo apkaltinamasis teismo nuosprendis tokio tiekėjo atžvilgiu. Tik tokia praktika gali užtikrinti lygiateisį bei objektyvų tiekėjų tarpusavio palyginimą.

Straipsnyje dėstomos prielaidos, neva dėl įvairių priežasčių įmonių veiklos metu gali susidaryti nepriemokos, yra nepagrįsti. Juk reikalavimas nebūti įsiskolinusiam yra aiškus ir konkretus, jis turi egzistuoti konkrečią datą (pasiūlymo pateikimo dieną). Įsiskolinimo nebuvimą galima pagrįsti ir ankstesnės datos pažymomis (svarbu tik tiek, kad pasiūlymo pateikimo metu nebūtų įsiskolinimo).

Tuo tarpu skolos fiksavimas atitinkamose institucijose (SODRA, Mokesčių inspekcija) reglamentuojamas teisės aktais, t.y. juose numatyta galimybė atsiskaityti už tam tikrą laikotarpį per 15 dienų, iki šio termino pabaigos SODRA skolos nenurodo.

Todėl neatitikimo reikalavimui būti atsiskaičiusiam su biudžetu teisinimas galimomis einamosiomis nepriemokomis neatitinka ne tik Viešųjų pirkimų įstatyme keliamo reikalavimo nebūti įsiskolinusiam, bet ir, pavyzdžiui, formuojamos skolos sąvokos:

„Socialinio draudimo skola – tai baudų, įmokų ir delspinigių suma, mokėtina į SDF biudžetą, kuri pridedama prie sumos, kurią reikėjo sumokėti prieš 2 darbo dienas iki šių duomenų paviešinimo datos, pridėjus iki to paties laiko dar nesumokėtas baudų, įmokų ir delspinigių skolas, kurių terminas norminių aktų nustatyta tvarka buvo atidėtas ir dar nesuėjęs, sumą ir atėmus draudėjo sumokėtas, VSDF administravimo įstaigų įskaitytas bei nurašytas sumas, kurios duomenų suformavimo momentu teisės aktų nustatyta tvarka buvo įrašytos į VSDF valdybos informacinę sistemą”.

Taigi įstatymas ir teismų praktika nenumato galimybės tiekėjams būti įsiskolinus tam tikrą, nors ir trumpą, laiko tarpą ir tuo pačiu metu atitikti keliamą kvalifikacijos reikalavimą.

Daiva Zabukaitė yra advokatų kontoros JUREX teisininkė 

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.