Jei darbdavys įrodys, kad padidintas MMA pasmaugs jo verslą, pavaldiniai daugiau neuždirbs

Minimali alga kitais metais didės ne visiems. Jei darbdavys įrodys, kad toks sprendimas smaugia jo verslą, pavaldiniai daugiau neuždirbs.

Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis („Lietuvos rytas”)

Dec 20, 2012, 11:05 AM, atnaujinta Mar 14, 2018, 12:35 PM

Tokį pasiūlymą iškėlė Trišalė taryba. Nauja Vyriausybė į tai žiūri palankiai.

Darbdaviai ketina pasinaudoti tokia išimtimi, o siūlymo autoriai įspėja, jog įrodyti, kad didinti atlyginimų neįmanoma, bus nelengva.

Vertins verslininkų prašymus

Verslas neišsilaikys. Ruoškitės bankrotams ir atleidimams. Su tokiais šūkiais kai kurie darbdaviai pasitiko sprendimą kelti minimalią algą iki 1000 litų per mėnesį.

Todėl siūlomas kompromisas: tie, kuriems tai bus nepakeliama našta, galės ir toliau savo pavaldiniams mokėti 850 litų per mėnesį. Tiesa, reikės įrodyti, kad algos pakėlimas iš tiesų jiems gali būti pražūtingas.

Trišalė taryba, kurią sudaro darbdavių, verslo, valdžios ir profsąjungų atstovai, pritarė šiai išimčiai. Darbdavių prašymus mokėti mažesnę algą svarstys darbo grupė, kuri bus suburta iki vasario 1-osios.

„Prašantys išimties turės įrodyti, kad jų padėtis blogėja būtent dėl algos didėjimo, o ne dėl kitų priežasčių”, – sakė Trišalei tarybai priklausančios Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas” pirmininkė Aldona Jašinskienė.

Galios tik smulkiesiems

Alytuje veikianti J.Pavilonio metalo gaminių įmonė ketina pasinaudoti šia išlyga.

„Minimalios algos pakėlimas mums atsilieps neigiamai. Ypač žiemą, kai darbų yra mažiau. Todėl tikrai bandysime įrodyti, kad tai mums bus skausminga”, – kalbėjo įmonės direktorius Dainius Pavilonis. Jis jau apskaičiavo, kad du darbuotojus teks atleisti. Taip bus bandoma sutaupyti pinigų kitiems.

Trišalė taryba nusprendė, kad šia išimtimi galės pasinaudoti tik smulkiojo ir vidutinio verslo įmonės.

Gali plūstelėti šykštuoliai

Trišalės tarybos atstovė nemano, kad plūstelės minios darbdavių, norinčių pasinaudoti tokia išimtimi.

„Ir anksčiau visi verkdavo, kad neatlaikys dar vieno algos pakėlimo. Tačiau po to nurimdavo – net darbo našumas pakildavo.

Taip bus ir šįkart”, – įsitikinusi A.Jašinskienė.

Ji abejoja, ar atsiras daug prašytojų palikti senąją algą. Tiesa, gali būti, kad išimtimi stengsis pasinaudoti apsukruoliai, paprasčiausiai šykštėdami didesnių algų pavaldiniams.

Verslininkas D.Pavilonis neabejoja, kad kai kurie smulkieji verslininkai domėsis naujomis galimybėmis.

„Manau, kad kiekvienas smulkusis verslininkas, mokantis minimalią algą, bandys prisiderinti. Todėl stengsimės gauti išimtį ir mes”, – sakė įmonės vadovas.

Įrodyti bus nelengva

Trišalei tarybai priklausantis Panevėžio prekybos, pramonės ir amatų rūmų prezidentas Sigitas Gailiūnas teigė dar nežinantis, kaip bus taikomos išimtys, pagal kokius kriterijus bus atrenkami darbdaviai.

„Manau, kad įrodyti bus sunku. Surinkti ir pateikti visus reikalingus dokumentus bus sudėtinga”, – sakė S.Gailiūnas.

Trišalė taryba taip pat svarstė siūlymą nustatyti minimalią algą pagal tam tikra regioną.

Kai kurių darbdavių nuomone, Vilniui ir kitiems miestams turėtų būti taikomi skirtingi reikalavimai.

Gali trumpinti darbo laiką

Ministrų kabinetas vakar pritarė, kad minimali mėnesio alga (MMA) būtų padidinta iki 1 tūkst. litų nuo kitų metų sausio mėnesio. Taip pat padidintas ir minimalus valandos atlygis nuo 5,15 lito iki 6,06 lito.

MMA padidinimas iki 1 tūkst. litų (17,65 proc.) paliestų apie 200 tūkst. darbuotojų, tarp jų – apie 50 tūkst. biudžetinių įstaigų darbuotojų.

Nurodoma, kad padidinus MMA iki 1000 litų dalis įmonių darbuotojų gali būti atleisti arba gali būti trumpinamas jų darbo laikas, tad šių darbuotojų darbo užmokestis nedidėtų.

Skaičiuojama, kad MMA pakelti reikės 160 mln. litų iš valstybės ir savivaldybių biudžeto. Valstybės tarnautojų algų kitąmet didinti neplanuojama. Dabar MMA yra 850 litų – nuo šių metų liepos ji padidinta 50 litų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.