„Vėtrūnos“ nesėkmę Visagine pajuto Palangos policininkai (papildyta)

Ignalinos atominės elektrinės saugyklų statybas metusi ir pastaruoju metu itin sunkiai besiverčianti Telšių „Vėtrūna“ stringa ir kituose objektuose.

Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Ziabkus („Lietuvos rytas”)

2013-01-30 10:19, atnaujinta 2018-03-12 23:38

Pagal sutartį su Klaipėdos apskrities vyriausiuoju policijos komisariatu (AVPK), pernai rugpjūtį darbus Palangoje pradėję telšiškiai juos užbaigti turėjo iki šių metų pradžios.

Tačiau ir šiandien pro tvoras matyti tik išgriautos policijos komisariato fasado sienos. O statybininkų čia niekas neregėjo jau daugiau nei mėnesį.

AVPK Logistikos skyriaus vedėjas Egidijus Kasperavičius spėja, kad „Vėtrūna“ vėluoja dėl savo pačios finansinių bėdų: „Taip ir pasakytų, jog šiuo metu negali vykdyti įsipareigojimų. Tada spręstume, ką daryti toliau, - tęsti sutartį ar ją nutraukti.“

Klaipėdos AVPK artimiausiu metu ketina nutraukti sutartį su „Vėtrūna“ ir skelbti naują konkursą.

Spėjo tik išgriauti sienas

Rekonstrukcijos darbų sąmata siekia apie 4,5 milijono litų. Klaipėdos AVPK su rangovais atsiskaito tik už jau nuveiktus darbus.

Tačiau iki šiol „Vėtrūna” Palangoje tėra atlikusi vos 130 tūkst. litų vertės darbų.

AVPK Logistikos skyriaus vedėjas Egidijus Kasperavičius pasakojo, kad jau pati darbų pradžia buvo vangi. Objekte dirbo tik 6 žmonių brigada, kuri iš esmės tik griovė ir ardė sienas.

Matydami, kad atsiliekama nuo grafiko, užsakovai ne kartą kalbėjo su rangovais, ragino juos per 2012 metus atlikti bent pustrečio milijono litų vertės darbų, o visą rekonstrukciją pabaigti pusmečiui pratęsus sutartį.

Tačiau jokio proveržio neįvyko. Priešingai – 2012 metų pabaigoje po objektą slampinėjo vos 4 darbininkai, kurie gruodžio viduryje visai dingo.

Patys ieško priekabių

E. Kasperavičius spėja, kad bendrovė „Vėtrūna” vėluoja dėl savo pačios finansinių problemų: „Taip ir pasakytų, jog šiuo metu negali vykdyti įsipareigojimų. Tada spręstume, ką daryti toliau – tęsti sutartį ar ją nutraukti"

Bet statybininkai patys pradėjo ieškoti priekabių.

Pavyzdžiui, perklojant stogą buvo aptikta daugiau smėlio, kuriuo kažkada buvo lyginamas stogo paviršius.„Vėtrūna” pareiškė, jog smėlio pašalinimas – nenumatytas darbas, kuris nebuvo įtrauktas į projektą.

Ketina nutraukti sutartį

Statybos darbų techninę priežiūrą atliekančios bendrovės „Antikus” direktorius Vydas Stasiulaitis mano, kad dorai netgi nepradėti darbai sustojo „Vėtrūnai” nepavykus pasisamdyti subrangovų.

„Čia nesudėtingas užsakymas – renovuoti pastatą, jį apšiltinti ir suremontuoti vidų.Tiekėjai atsisako dirbti su negalinčia susimokėti įmone, todėl ji pati tesugebėjo atlikti tik griovimo darbus”, – teigė projekto techninis prižiūrėtojas.Klaipėdos AVPK artimiausiu metu ketina nutraukti sutartį su „Vėtrūna” ir skelbti naują konkursą.

Nemokamai net nesikalba

„Mūsų įmonėje bendrauja tik generalinis direktorius, nes jam tai priklauso pagal pareigas. Man už tokius pokalbius niekas nemoka.

Nemokamai su jumis nekalbėsiu, nes man tokie pašnekesiai kišenės nešildo“, - į prašymą paaiškinti padėtį Palangoje taip reagavo „Vėtrūnos“ statybų direktorius Evaldas Jurkonis.

Įmonės generalinis direktorius Rolandas Baškys savo atsiųstame rašte kaltę vertė dėl kitų tiekėjų pretenzijų užsitęsusiam konkursui. Taip pat, anot jo, sutrukdė ir daugiau nei mėnesį užtrukę archeologiniai darbai.

„Įvertinus visas aplinkybes, tikimybė baigti darbus laiku nepriklausė ir dabar nepriklauso nuo valios ir galimybių. Esame įsitikinę, kad ir užsakovas turėtų taip vertinti padėtį“, - teigė R. Baškys.

Nori persitvarkyti ir bylinėtis

„Vėtrūnos” generalinio direktoriaus ir valdybos pirmininko R. Baškio prašymas iškelti įmonei restruktūrizavimo bylą Vilniaus apygardos teisme gautas sausio 16 dieną, sausio 17 dieną prašymą nuspręsta priimti.

Įmonė nurodė, jog šiuo metu yra pasirašiusi 19 statybos rangos sutarčių, iš jų 17 jau yra vykdomos.

Bendra pasirašytų sutarčių suma yra 127 mln. litų, o šiemet planuojama atlikti darbų, kurių vertė yra 66 mln. litų. Įmonės kreditorinių įsipareigojimų suma šiuo metu siekia 58,8 mln. litų.

Teismas jau sustabdė įmonės turto, turtinių teisių ir piniginių lėšų naudojimą bei išieškojimą, paskelbė BNS.

Teismas leido „Vėtrūnai” iš jos sąskaitos atlikti visus įmonės komercinei veiklai reikalingus mokėjimus ir įmokas. Bendrovė taip pat galės savanoriškai kreditoriams mokėti palūkanas nuo restruktūrizavimo bylos iškėlimo iki jo plano patvirtinimo.

Anot „Vėtrūnos”, pertvarkyti veiklą ir subalansuoti sutrikusius finansinius srautus nuspręsta Vokietijos bendrovei „Nukem Technologies” piktybiškai neatsiskaitant už atliktus darbus Ignalinos atominės elektrinės panaudoto branduolinio kuro saugyklų statybos projektuose.

Bendrovė teigė, kad užsakovai dėl įmonės restruktūrizavimo nepatirs sutrikimų – visos pasirašytos sutartys bus vykdomos.„Vėtrūna” tvirtina siekianti iškelti bylą bendrovei „Nukem Technologies” Frankfurto prie Maino arbitraže: siekiama pripažinti Vokietijos įmonę kalta dėl piktybiško neatsiskaitymo ir prisiteisti per 23 mln. litų.

Uždarymo projektus įgyvendinanti Ignalinos atominės elektrinės darbų rangovė „Nukem” ne kartą yra pareiškusi, jog ji apmokėjo visas bendrovės „Vėtrūna” pateiktas sąskaitas už atliktus darbus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.