Didžiausios pasaulio arbatos tiekėjos suformavo „arbatos kartelį“

Kolumbija, Šri Lanka, Indija, Kenija, Indonezija, Malavis ir Ruanda pranešė, kad įkuria Tarptautinę arbatos gamintojų bendriją.

Šri Lanka dar 1994 metais siūlė įkurti arbatos kartelį ir neleisti rinkai diktuoti arbatos kainų, tačiau tuo metu tai nepavyko.<br>„Reuters“ asociatyvi nuotrauka
Šri Lanka dar 1994 metais siūlė įkurti arbatos kartelį ir neleisti rinkai diktuoti arbatos kainų, tačiau tuo metu tai nepavyko.<br>„Reuters“ asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 30, 2013, 1:11 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 11:22 PM

Kartu šios šalys sudaro apie 50 proc. pasaulio arbatos rinkos.

Ši bendrija galės daryti įtaką arbatos kainoms, tad galima tikėtis, kad artimiausiu metu teks daugiau mokėti už garuojantį puodelį aromatingo gėrimo.

Šri Lanka dar 1994 metais siūlė įkurti arbatos kartelį ir neleisti rinkai diktuoti arbatos kainų, tačiau tuo metu tai nepavyko.

Šri Lankos Plantacijų ministras Mahinda Samarasinghe televizijai BBC sakė, kad tokią bendriją, kuri būtų panaši į OPEC (naftos gavėjų susivienijimas, kuris turi nemažą įtaką pasaulinėms naftos kainoms), buvo bandoma įkurti jau per 80 metų.

„Arbatos produkcijos kvotos kol kas nėra aptariamos, bet tai numatyta ateityje“,- sakė M. Samarasinghe.

Dvi kitos didžiausios arbatos gamintojos pasaulyje – Kinija ir Iranas - į bendriją neįstojo, tačiau buvo pakviestos jos stebėtojomis.

Pernai metais vidutinė arbatos kaina rinkose sumažėjo maždaug 5 JAV centais už kilogramą (nuo 2,8 iki 2,75 JAV dolerio už kilogramą).

Šri Lankos Arbatos sąjungos vadovas Janaki Kuruppu sakė, kad „žmonės galėtų mokėti už arbatą šiek tiek daugiau“. Jis aiškino tuo, kad arbata šiuo metu yra labai pigi, palyginti su kitais gėrimais.

„Šri Lankoje net geriamasis vanduo parduotuvėse yra brangesnis už arbatą“,- sakė jis.

Parengė Aurimas Abišala

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: Seime įteiktos Aleksandro Stulginskio žvaigždės