Paskelbtas Raseinių „kiauriausių“ daugiabučių sąrašas

Atsižvelgdama į Aplinkos ministerijos kvietimą pateikti informaciją apie neefektyviausiai energiją vartojančius daugiabučius, Raseinių rajono savivaldybė viena pirmųjų parengė tokių pastatų sąrašą. Peržiūrėjus ir įvertinus rajono savivaldybėje esančių pastatų energetinio efektyvumo duomenis, į atnaujintinų daugiabučių sąrašą įtraukta 13 pastatų.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Feb 5, 2013, 1:11 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 1:37 PM

Raseinių rajono savivaldybės meras Algimantas Mielinis tikisi, kad bendromis pastangomis tiek savivaldybei, tiek ministerijai pavyks sukurti tinkamus techninius, organizacinius ir finansinius mechanizmus didesnės apimties daugiabučių energetinio efektyvumo projektams įgyvendinti. „Labai tikiuosi, jog tam realios galimybės atsiras dar šiais metais“, - sakė meras.

Atnaujintini daugiabučiai Raseinių rajone atrinkti pagal Aplinkos ministerijos iškeltus reikalavimus. Remiantis jais, tokių namų statybos leidimai turi būti išduoti iki 1993 m., o jų šiluminės energijos sąnaudos viršija 150kWh kv. metrui per metus. Taip pat keliama sąlyga, jog tokių namų renovacijai nebūtų taikomi jokie paveldosaugos ar kitokie apribojimai, o į sąrašą patenkančiuose daugiabučiuose būtų daugiau nei 10 butų.

Didžioji dalis į atnaujinti numatytų daugiabučių sąrašą patekusių namų stovi Raseinių miesto centre. Tai - trys daugiabučiai V. Kudirkos gatvėje, du - Vaižganto gatvėje, o vieną - Turgaus, Dubysos, Partizanų, Jaunimo ir Muziejaus gatvėse. Du daugiabučiai stovi Ariogaloje, Verdėlupio ir Melioratorių gatvėse, dar vienas - Viduklėje, Gamyklos gatvėje.

Iš viso šiuose daugiabučiuose yra 251 butas, o juose gyvenantys 93 asmenys gauna kompensacijas už šildymą ir karštą vandenį. Raseinių rajono savivaldybės duomenimis, vien šių trylikos neefektyviausių namų kompensacijoms kasmet iš viso skiriama apie 100 tūkst. litų.

Pateikti tokių daugiabučių sąrašą Aplinkos ministerija prašo inicijuodama naują daugiabučių atnaujinimo (modernizavimo) programos įgyvendinimo modelį. Jis skirtas padidinti energetinį efektyvumą socialiai ir ekonomiškai jautriausiuose daugiabučiuose, kur suvartojama daugiausia energijos ir už ją būstų savininkams tenka didžiausia finansinė našta.

Naujai parengto modelio esmė ta, kad būstų savininkams patiems nereikia prisiimti jokių organizacinių ir kreditinių įsipareigojimų bei rizikų. Jiems tereikia pritarti namo atnaujinimo projekto įgyvendinimui nedarant jokių papildomų finansinių išlaidų, o į daugiabutį padarytas investicijas išmokėti bendra komunalinių mokesčių surinkimo tvarka sutaupytomis už energiją lėšomis.

Kol kas Raseinių rajone nėra nė vieno renovuoto daugiabučio, tačiau kaip šilumos energijos sutaupymo pavyzdys galėtų būti pernai renovuotas Raseinių lopšelis-darželis „Saulutė“. Iki renovacijos už šildymą žiemą darželis mokėdavo po 12-13 tūkst. litų per mėnesį. Po renovacijos sąskaitos sumažėjo iki 7,5 tūkst. litų.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.