Mediniai laiptai - didesnės rizikos zona

Mediniai laiptai kartais gali tapti rimtų traumų priežastimi, tačiau įvykus nelaimei nederėtų manyti, kad kalti tik jie. Antradienio rytą verslininkę ir politikę Ireną Matijošaitienę ištiko nelaimė – spėjama, kad moteris leisdamasi iš antrojo aukšto į pirmąjį paslydo arba nepataikė padėti pėdos ant pakopos. Bendrovės „Vičiūnų grupė“ vadovo Visvaldo Matijošaičio žmona patyrė sunkią galvos traumą - moters būklė labai rimta, jos gyvybę palaiko aparatūra.

Daugiau nuotraukų (1)

Inga Junčienė

Mar 14, 2013, 7:15 AM, atnaujinta Mar 10, 2018, 1:20 AM

Septyniolika metų laiptų projektavimu ir gamyba užsiimančios bendrovės „Laiptų studija“ vadovas Vytautas Radzevičius teigia, kad dažniausiai dėl nelaimių būna kalti ne laiptai, tačiau pritaria, kad  jie yra padidintos rizikos zona.

„Tačiau tokią sunkią galvos ir stuburo traumą galima patirti nebent krentant per turėklus iš antrojo aukšto ant akmeninių grindų ar atsitrenkiant į kitą kietą paviršių, pavyzdžiui, laiptų aikštelėje stovintį keramikinį vazoną“, - svarstė V. Radzevičius.

Verslininkų Matijošaičių name esančius laiptus jis matė nuotraukose - jie stabilūs ir saugūs, nei per statūs, nei per slidūs. Žinoma, tai yra padidintos rizikos zona, tačiau įvykus nelaimei manyti, kad dėl jos kalti blogai sumontuoti ar pagaminti laiptai, nėra teisinga.

„Mano paties dukra buvo susilaužiusi koją - tiesiog ant paskutinės laiptų pakopos išslydo pėda iš šlepetės ir to užteko“, - sakė V. Radzevičius.

Būtina paisyti reikalavimų

Vis tik bendraudamas su užsakovais jis pabrėžia, kad laiptais žmonės juda, o ne tik grožisi jais, todėl būtina paisyti konstrukcinių reikalavimų, be kurių saugių laiptų pastatyti neįmanoma.

Prieš planuojant įsikurti dviejų aukštų būste laiptų vietą ir formą naujakuriai turėtų suderinti ne su statybininkais, o su laiptininkais.

Pasitaiko, kad klientai pageidauja laiptų, o name ar bute vietos palikta tik kopėčioms - normali konstrukcija ten netelpa. „Tokias klaidas daro net architektai, suprojektavę būstą“, - pastebėjo V. Radzevičius.

Laiptai gali būti įvairių formų ir konstrukcijų. Vieni labiau tinka ten, kur yra betoninės perdangos ir didelės erdvės, kitus galima montuoti į palėpę, kurios grindys laikosi ant medinių sijų.

Vieniems laiptams reikia daug erdvės, kitus galima įsprausti į tris keturis kvadratinius metrus. Vieni laiptai puikiai atrodo vidury kambario, kiti prisišlieja prie sienos.

Patikimiausi - gelžbetoninės konstrukcijos laiptai

Viena svarbiausių laiptų paskirčių - leisti saugiai užlipti ir nulipti. O jų patogumas tiesiogiai priklauso nuo pakopos platumo (gylio) ir jos aukščio, todėl gaminant laiptus šis santykis yra bene svarbiausias. Ergonomiškiausias pakopų aukštis - 17–19, gylis - 25–28, turėklai turėtų būti daugiau nei 100 centimetrų nuo pakopos centro su užpildo tarpais, ne didesniais kaip 12 cm, kad neiškristų maži vaikai.

V. Radzevičius pasakojo, kad žmonės dažnai teiraujasi, kokie laiptai geresni – ar tiesūs, ar stataus kampo, ar besisukantys apie savo ašį. Kadangi laiptų patogumas paprastai įvertinamas lipant žemyn, šiuo atveju patogumo kriterijus yra pakopos gylis. Svarbu, kad lipant žemyn kojos pėda saugiai patektų ant apatinės pakopos. Laiptininkai patikimiausiais vadina gelžbetoninės konstrukcijos laiptus. Ant jų galima dėti ir plyteles, ir akmenį, ir kiliminę dangą, ir medieną.

Papildomo saugumo visiems laiptų tipams teikia apšvietimas. Ypač efektyvus ir labai paprastai įrengiamas - su judesio davikliais. Kone kiekvienoje didesnėje statybinių medžiagų prekyvietėje daviklių galima įsigyti už 20-30 litų. V. Radzevičius rekomenduoja statyti du daviklius - po vieną laiptų apačioje ir viršuje.

Kad laiptai nebūtų slidūs, ant pakopų kraštelių galima užklijuoti permatomas lipnias juosteles. Jei namuose nemėgstate įsispirti į šlepetes, mieliau vaikštote apsiavę tik kojines, juosteles klijuokite ant medinių ar akmeninių laiptų - neslidinėsite lipdami. Tokios juostelės metro kaina – 5-10 litų, ją galima nusipirkti specializuotose parduotuvėse.

Kokius laiptus rinktis?

Betoniniai monolitiniai laiptai yra patys stabiliausi ir ilgaamžiškiausi. Patys nevibruoja lipant, nėra brangūs, bet jiems reikia tvirto pagrindo - betoninių perdangų. Dėl to karkasiniame ar name su medinėmis perdangomis tokių laiptų įrengti negalima.

Surenkami spiraliniai gelžbetoniniai laiptai moderniame interjere atrodo įspūdingai, jie neužima daug vietos, nevibruoja. Tačiau jiems taip pat reikia betoninio perdenginio. Jų standartiniai elementai yra pagaminti gamykloje, todėl jie pakankamai greitai surenkami ir laiptais galima naudotis jau vykstant statybai. 

Laiptus ant metalinio karkaso renkamasi dažniausiai. Jų privalumai - mažesnė kaina ir lengvumas. Bet visi metaliniai laiptai vibruoja.

Metalinius spiralinius laiptus galima įrengti ten, kur reikia sutaupyti vietos. Jie lengvi, todėl gali būti montuojami ir ant medinių perdangų. Be to, laiptų spiralė atrodo estetiškai. Tačiau šie laiptai vibruoja ir yra gana statūs.

Mediniai laiptai - tradiciniai. Jie nėra lengvi, kuo ilgesni, tuo masyvesni, tačiau jei neteisingai surinkti - girgžda.

Konsolinių laiptų pakopos tvirtinamos tik prie sienos. Tai atrodo labai originaliai, bet laiptus reikia tvirtinti prie stiprios sienos ir montuoti dar nepradėjus būsto apdailos darbų. Nereikia pamiršti, kad tokių laiptų pakopos spyruokliuoja.

Avariniai laiptai nebūtinai skirti ugniagesiams. Jei dviejų aukštų būste labai mažai vietos, tai gali būti originalus sprendimas.

Kokybiškų laiptų kainos prasideda nuo 6-10 tūkst. litų. Suma priklauso nuo laiptų tipo, turėklų formos ir pakopų skaičiaus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.