Paskelbti geriausi 2013 metų statiniai Baltijos šalyse

Architektą Algimantą Kančą tiesiog pribloškė kolegų iš Estijos darbai. Konkurso „Baltijos mūro ir stogo apdovanojimai 2013“ tarptautinei komisijai pirmininkavęs A. Kančas nevyniojo žodžių į vatą: „Estijoje architektūriniai projektai, atrinkti per viešuosius pirkimus, puošia ne tik didžiuosius, bet ir mažesnius šalies miestus, o Lietuvą, dažniausiai, jie bjauroja.“

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-03-26 09:25, atnaujinta 2018-03-09 08:11

Vis tik tarp keturių konkurso laimėtojų – ir lietuvių pavardės. Didžiausia pasaulyje plytų gamintoja „Wienerberger Group“ kas dvejus metus apdovanoja išradingiausių statinių architektus. Šiųmečiam konkursui buvo pateikti 32 projektai iš visų Baltijos šalių. Nugalėtojais paskelbtos ir po 2000 eurų piniginiu prizu apdovanotos aštuonios architektų kompanijos.

Šiemet gyvenamojo namo kategorijos laimėtoju buvo paskelbtas namas Anstloje (Estija) „House in Antsla“ (architektai: bendrovė „Salto Arhitektid“, Karli Luik, Ralf Lõoke).

Žvilgtelėjus į šį darbą, gali pagalvoti, kad esi Japonijoje ar Olandijoje. Lygiame lauke iškilęs asketiškas, aiškaus silueto pastatas tarsi tiltas jungiantis Estiją ir pasaulį“, – portalui lrytas.lt nuomonę apie jaunų estų architektų darbą sakė A. Kančas.

Viešosios paskirties pastatų kategorijos laimėtojas – Narva kolegijos pastatatas, Tartu universitetas Narvoje, architektai: Siiri Vallner, Indrek Peil, Katrin Koov.

„Šis statinys sukrės ne tik Estiją. Meninė jo vertė tiesiog atėmė visiems komisijos nariams žadą. Ne be reikalo kūrėjos buvo pripažintos Estijoje metų architektėmis“, – komplimentų trims moterims negailėjo vertinimo komisijos pirmininkas.

Čerpėmis dengto stogo kategorijos laimėtojas – Fryko namas Kaune, architektai: Aurėja Šlančė, Marius Šlančius.

Šį namą A.Kančas vadina malonia išimtimi modernistiniame tarpukario kvartale, kurį baigia okupuoti  rūmų stiliaus pastatai.

Aikščių, skverų ar sodų grindinio trinkelių kategorijos laimėtojas: centrinės miesto dalies bei viešųjų erdvių rekonstrukcija Marijampolėje, architektai: Gintautas Vieversys, Reda Marcinkevičienė, Algirdas Marcinkevičius, Arvydas Bekeris, Tomas Eidukevičius, Donatas Valiukas.

Puikus darbas. Kas nematėte, kaip galima sutvarkyti miesto aikštes, imate savo politikus ir vežate jiems parodyti, kaip turi atrodyti reprezentacinė miesto (ar miestelio) vieta“, – ragina architektas iš Kauno.

Beje, komisija atrinko tris darbus, kurie dėl laimėtojų titulo varžysis konkurse kitąmet. Tarp kandidatų – Aido Kalinausko, Vaido Tamošiūno bei Igno Kalinausko privatus namas Kaune, Kulautuvoje pavadintas „Black house blues“, Kauno Veterinarijos akademijos Veterinarijos instituto pastatas (architektai Violeta Beigienė ir Vydė Vaičenonytė) ir Sveikatos koledžas Tartu (architektai Siiri Vallner ir Indrek Peil).

Latviai nugalėtojų kompanijoje gavo vienintelį, specialų „Wienerberger“ prizą.  Įvertinti buvo architektai Inara ir  Krists Karkliniai už biurų kompleksą „Samrode office building“ Venspilyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.