Kiek verti premjerų būstai Turniškėse?

Tie, kas Turniškėse norėtų apsigyventi netoli prezidentės Dalios Grybauskaitės, kadenciją baigusio šalies vadovo Valdo Adamkaus, prezidento Algirdo Brazausko našlės Kristinos Brazauskienės ir daugybės užsienio diplomatų, šiuo metu turi puikią galimybę.

Daugiau nuotraukų (1)

Birutė Vyšniauskaitė

Apr 21, 2013, 11:38 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 10:47 PM

Turniškių turtą valdanti bendrovė „Tukompa“ nutarė parduoti jai priklausančius butus.

Kainos – nerealios?

Daugiau nei milijonas. Tiek įkainotas 105 kvadratinių metrų, trijų kambarių butas Turniškių g. 17 daugiabutyje, kuriame visą kadenciją gyveno premjeras Andrius Kubilius su žmona Rasa , o prieš tai – premjeras Gediminas Kirkilas su sutuoktine Liudmila.

Namą valdančiai bendrovei „Tukompa“ iš viso Turniškėse priklauso penki butai ir visus juos ji nusprendė parduoti.

Pasak įmonės vadovo Valentino Šukio, šis turtas nebereikalingas, todėl ir nutarta jo atsisakyti.

Tame pačiame name, kuriame gyveno premjerai, „Tukompai“ priklauso dar bu butai – 82 ir 61 kvadratinių metrų. Jų kainos šiuo metu – 655 tūkst. ir 518,5 tūkst. Litų.

Nors Turniškės ir laikomos prestižiniu rajonu, tačiau šiuo metu tokios butų kainos neatitinka rinkos įkainių, Ar jos po kurio laiko bus mažinamos, „Tukompos“ vadovai, kol kas atsakyti negalėjo. Buvo kilęs skandalas dėl įkainių

Kai į po kelerių metų trukusios rekonstrukcijos į premjerams skirtą butą įsikėlė G.Kirkilas, buvo kilęs triukšmas dėl šio būsto nuomos įkainių.

Vyriausybės kanceliarijai kiekvieną mėnesį už nuomą bei komunalines paslaugas tekdavo pakloti daugiau nei 9 tūkst. litų.

Atlikus perskaičiavimus, ši suma buvo sumažinta iki 7 tūkst. litų.

Nors opozicijoje buvę konservatoriai ir kritikavo socialdemokratų deleguotą premjerą G.Kirkilą, kad jis apsigyveno Turniškėse taip brangiai atseinančiame bute, tačiau prie Vyriausybės vairo stojęs A.Kubilius neatsisakė irgi apsigyventi tame pačiame bute.

Rezidencijos remontas užtruko Dabartiniam Vyriausybės vadovui, socialdemokratų lyderiui Algirdui Butkevičiui pernai taip pat buvo siūloma apsigyventi vadinamajame premjerų bute, tačiau jis atsisakė. Su žmona Janina liko gyventi savo privačiame, 70 kvadratinių metrų bute M.K.Čiurlionio esančiame daugiabutyje.

Kadangi premjeras, kaip ir kiti šalies vadovai turi būti saugomas nuolatos, šalia A.Butkevičiaus buto kitas butas šiuo metu išnuomotas jo apsaugininkams.

Jeigu prieš šešerius metus nebūtų kilęs skandalas dėl jau seniai pagal įstatymus numatytos Vyriausybės vadovų rezidencijos Turniškėse rekonstrukcijos, tai A.Butkevičius būtų galėjęs apsigyventi maždaug už šimto metrų nuo šalies vadovės D.Grybauskaitės.

Tačiau 2007 m. buvo sustabdyta 628 kvadratinių metrų namo, esančio daugiau nei 72 arų sklype, rekonstrukcija, nors šiems darbams tuo metu jau buvo išleista daugiau nei 4 mln. Litų.

Seimo speciali komisija, kuriai vadovavo dabartinės valdančiosios koalicijos atstovė, viena įtakingiausių Darbo partijos narių Loreta Graužinienė, prieš šešerius metus nusprendė, kad premjerų rezidencijos rekonstrukcija vykdyta neskaidriai ir visi darbai buvo sustabdyti.

Tam, kad pastatas nedrėktų ir neįsiveistų pelėsis, jį teko šildyti ir tvarkyti aplinką. Vien tik už šildymą per 2012-2013 m. šildymo sezoną buvo išleista daugiau nei 12 tūkst. litų, o metams rezidencijos išlaikymas atseina dar maždaug 25 tūkst. litų.

Norint baigti rezidencijos įrengimą, likusiems apdailos darbams ir baldams dar reikėtų apie 1 mln. litų.

Ar dabartinė Vyriausybė, metų viduryje tikslindama šalies biudžetą ryšis tokiam nepopuliariam žingsniui, kaip premjero rezidencijos rekonstrukcijos pabaigtuvės, ir Vyriausybės kancleris Alminas Mačiulis, ir premjeras A.Butkevičius tiesių atsakymų vengė.

„Esu nusiteikęs laikytis įstatymų ir, jei prireiks, persikelsiu į rezidenciją“, - yra sakęs A.Butkevičius.

Jeigu būtų rasta pinigų rezidencijos rekonstrukcijai baigti, tai visi likę darbai užtruktų maždaug pusmetį.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.