Franšizė – lengvesnis būdas pradėti verslą

Neturi verslo įdėjų, bet manai, kad imtis verslo sugebėtum? Vienas iš būdų pakankamai sparčiai, neturint idėjų pradėti savo verslą – franšizė.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 25, 2013, 5:47 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 5:50 PM

Franšizės pagrindu kuriamas verslas yra mažiau rizikingas, nes verslas pradedamas su žinomu prekės ženklu ir verslo modeliu, franšizės naudotojui suteikiama visa informacija, parama ir konsultacijos pradedant ir plėtojant verslą.

Be to, franšizės naudojas išvengia labai didelių sąnaudų, nes išvengia nereikalingų išlaidų su kuriomis paprastai susiduria verslo paslapčių nežinantys nauji verslininkai, franšizės naudotojas gali įgyti išimtines teises veikti tam tikroje teritorijoje teisių turėtojui sutartyje garantuojant, kad jis ar jo įgalioti subjektai toje teritorijoje tokios veiklos nevykdys, franšizės naudotojas įgyja dalį klientų, kurie jau naudojasi franšizės tinklu ir kt. Lietuvoje franšizės pagrindu veikia tokios įmonės kaip „McDonald‘s“, „Zara“, „Bodyshop“, „L‘Occitane“, „Top Shop“ ir kt.

Kas yra franšizės sutartis? Franšizės sutartimi viena šalis (teisių turėtojas) įsipareigoja perduoti už atlyginimą kitai šaliai (naudotojui) tam tikram terminui arba neterminuotai teisę naudotis verslo tikslais išimtinių teisių, priklausančių teisių turėtojui, visuma (teise į firmos vardą, teise į prekių ar paslaugų ženklą, teise į saugomą komercinę (gamybinę) informaciją ir kt.), o kita šalis įsipareigoja už tai mokėti sutartyje nustatytą atlyginimą. Franšizės sutarties šalimis gali būti tik įmonės.

Taigi frašizės sutartimi vienas verslininkas kitam verslininkui įsipareigoja suteikti tam tikras išimtines teises į jo verslą, o kitas įsipareigoja už tai sumokėti (vienkartinį mokestį, periodinius mokėjimus, darant sutartyje nustatyto dydžio atskaitymus iš naudotojo gaunamų pajamų ar kt.). Tokiu būdu franšizės naudotojas gauna jau rinkoje įsitvirtinusio ir pripažinto ūkio subjekto veiklos metodus, vardą, gamybinę, techninę informaciją, gautos informacijos panaudojimo būdus, veiklos rekomendacijas.

Franšizės sutartis taip pat gali numatyti teisių panaudojimo teritoriją, verslo sritį. Pažymėtina, kad franšizės naudotojui suteikiamos ne tik teisės, bet ir pareigos, pvz. pareiga užtikrinti pagal franšizės sutartį gaminamų prekių, atliekamų darbų ar teikiamų paslaugų tinkamą kokybę, pareiga laikytis teisių turėtojo nurodymų ir instrukcijų dėl teisių naudojimo, naudotojo komercinių patalpų vidaus ir išorės apipavidalinimo ir kt.

Koks turi būti franšizės sutarties turinys? Ten privalo būti nurodyta, kokias išimtines teises teisių turėtojas suteikia naudotojui (prekės ženklą, know-how, patentą ar kt.).

Franšizės sutartyje taip pat įtvirtinamos sutarties šalių teisės ir pareigos, pvz. jos suteikėjo pareiga perduoti techninius ir komercinius dokumentus ir suteikti kitą informaciją, kuri yra būtina naudotojui, kad šis galėtų įgyvendinti jam suteiktas pagal franšizės sutartį teises, pareiga instruktuoti naudotoją ir jo darbuotojus visais klausimais, susijusiais su perduotų teisių įgyvendinimu, išduoti naudotojui sutartyje numatytas licencijas ir kt.

Franšizės sutartyje gali būti numatyti tam tikri šalių teisių apribojmai, pvz. draudimas teisių turėtojui suteikti kitiems asmenims analogiškas išimtines teises toje pačioje teritorijoje kaip ir naudotojui, draudimas naudotojui konkuruoti su teisių turėtoju tam tikroje teritorijoje toje verslo srityje ir kt. Negalioja sutarties sąlygos, suteikiančios teisę teisių turėtojui nustatyti naudotojo gaminamų prekių, atliekamų darbų ar teikiamų paslaugų kainas arba jų minimalų dydį, ir sąlygos, suteikiančios naudotojui teisę parduoti prekes, atlikti darbus ar teikti paslaugas tik tam tikros kategorijos pirkėjams.

Kokia privalo būti franšizės sutarties forma? Franšizės sutarčiai, ypač siekiant apsaugoti franšizės davėjo, suteikiančio ir konfidencialią informaciją, susijusią su jo verslu, interesus, įstatymas nustato privalomą rašytinę formą, formos nesilaikymas franšizės sutartį daro negaliojančią.

Prieš trečiuosius asmenims sutartis gali būti panaudota tik įregistravus franšizės sutarties sudarymo faktą juridinių asmenų registre, kuriame yra įregistruotas teisių turėtojas (išskyrus atvejus, kai teisių turėtojas įregistruotas užsienio valstybėje, tokiu atveju franšizės sutarties sudarymo faktas registruojamas juridinių asmenų registre, kuriame įregistruotas naudotojas). Jeigu franšizės sutarties dalykas yra pramoninės nuosavybės teise saugomas objektas, franšizės sutarties sudarymo faktas registruojamas Lietuvos Respublikos valstybiniame patentų biure.

Koks turi būti sutarties terminas? Ji gali būti sudaroma tam tikram terminui arba neterminuotai. Naudotojas, tinkamai vykdęs franšizės sutartį, turi teisę, pasibaigus franšizės sutarties terminui, sudaryti sutartį tokiomis pat sąlygomis naujam terminui.

Ar franšizė turi trūkumų? Vienas iš verslo, pasitelkiant franšizę, minusų yra tas, kad naudotojas visą laiką yra tikrinamas ir kontroliuojamas franšizės davėjo. Franšizės naudotojo veikla vykdoma griežtai remiantis sutarties nuostatomis, verslo pradžia, pabaiga, vykdoma veikla, sprendimai, susiję su verslo plėtojimu, yra priklausomi nuo franšizės davėjo.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.