Verslininkai įtaria, kad B. Vėsaitė ruošia postus bendražygiams

Nutarusi atsikratyti viešosios įstaigos „Versli Lietuva“ vadovo Pauliaus Lukausko ūkio ministrė Birutė Vėsaitė ne juokais supykdė verslininkus.

Ūkio ministrė B. Vėsaitė ne juokais supykdė verslininkus nutarusi atsikratyti viešosios įstaigos „Versli Lietuva“ vadovo P. Lukausko.<br>M. Patašius
Ūkio ministrė B. Vėsaitė ne juokais supykdė verslininkus nutarusi atsikratyti viešosios įstaigos „Versli Lietuva“ vadovo P. Lukausko.<br>M. Patašius
Daugiau nuotraukų (1)

Aurimas Abišala

May 13, 2013, 4:08 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 8:33 PM

Teigiama, kad šis postas jau numatytas ministrės bendražygei iš Kauno, buvusiai Seimo narei Violetai Boreikienei.

Taip pat svyruoja organizacijos „Investuok Lietuvoje“ vadovės Mildos Dargužaitės kėdė.

„Mūsų žiniomis, tokį patį pasiūlymą (trauktis iš pozicijos. - Red.) yra gavusi „Investuok Lietuvoje“ direktorė Milda Dargužaitė. Mus neramina tokia situacija, nes mes matėme profesionalumą, matėme, kaip keitėsi tos organizacijos“, - pirmadienį ryte kalbėjo Investuotojų forumo vadovė Rūta Skyrienė.

Anot situaciją stebinčių verslininkų ir buvusių organizacijos „Versli Lietuva“ valdybos narių, B. Vėsaitė šluoja nuo kelio jai neparankius vadovus.

„Beveik ketverius metus dirbau neatlygintai „Verslios Lietuvos“ valdyboje. Geri vadovai formuoja komandą iš stipresnių už save žmonių, o prasti vadovai – apsistato silpnesniais.

Kas vyksta dabar – matome. Buvo pritraukta puikių apolitiškų profesionalų, kurie dabar be jokių argumentų ir rimtų motyvų yra šluojami, ir daromi tokie sprendimai be didesnio pagrįstumo. Žmonės kalba, kad ministrė tik įsibėgėja. Neduok Dieve, kas bus, kai tas buldozeris įsibėgės“, - sakė buvęs „Versli Lietuva“ valdybos narys Linas Čereška.

Yra spėjimų, kad abi įstaigos - „Versli Lietuva“ ir „Investuok Lietuvoje“ - gali būti sujungtos į vieną darinį, kuriam vadovautų B. Vėsaitės politinė bendražygė, buvusi Seimo narė Violeta Boreikienė.

Kam naudingas skubėjimas?

Po kelių mėnesių P. Lukausko kontraktas su „Versli Lietuva“ būtų pasibaigęs. Ekspertams kilo klausimas, kam buvo reikalingas toks skubėjimas atsikratyti vadovo, kuris, kaip patvirtino pati B. Vėsaitė, savo pareigas atliko tinkamai?

Ne vienas pirmadienį su žurnalistais bendravęs verslininkas teigė, kad įtaria vykstančius įtakų pasidalijimo žaidimus.

„Viskas daroma labai greitai ir nepareiškus aiškios nuomonės, dėl kokių priežasčių vyksta vadovų kaita ir dėl ko norima pakeisti šias organizacijas.

Vienam vadovui likę keli mėnesiai kontrakto – būtų galima pakeisti vadovą natūraliu būdu. Manau, tai yra tiesiog įtakų perdalijimas. Taip ieškoma paramos ir partnerių verslininkų grupėse, kurios nėra patenkintos šių dviejų organizacijų veikla“, - sakė „Investuok Lietuvoje“ valdybos narys Viktoras Butkus.

V. Butkus pastebėjo, kad tokiu elgesiu ministrė siunčia blogą signalą užsienyje dirbančiam jaunimui – abiejų organizacijų vadovai grįžo dirbti iš užsienio, taikė darbe vakarietišką praktiką, o dabar jų kuo skubiau atsikratoma.

V. Boreikienė karjeros nepadarys?

Premjeras Algirdas Butkevičius pirmadienį žurnalistams teigė iš pokalbio su ūkio ministre supratęs, kad papildomą darbą turintis P. Lukauskas skyrė per mažai dėmesio "Versli Lietuva" veiklai. Premjeras mano, kad atsisakęs papildomos veiklos, P. Lukauskas galėjo išsaugoti savo kėdę Ūkio ministerijai pavaldžioje įstaigoje. 

"Aš tikrai apie P.Lukauską esu teigiamos nuomonės", - tikino premjeras. 

A. Butkevičius taip pat paneigė gandus, kad socialdemokratai ketina atsikratyti kitos viešosios įstaigos - "Investuok Lietuvoje" vadovės Mildos Dargužaitės. 

Premjeras sako buvęs susitikęs su M. Dargužaite. Ji išsakė savo darbo planus, kaip skatinti užsienio investicijas šalyje. A. Butkevičius tikisi, kad juos pavyks įgyvendinti, nes Lietuva pagal tiesiogines užsienio investicijas Europos Sąjungoje užima priešpaskutinę vietą. 

A. Butkevičius paneigė kalbas, kad P. Lukausko paliktos pareigos bus pasiūlytos socialdemokratų partijos narei Violetai Boreikienei. 

"Gal norinčių yra daug, bet turiu atsakyti atvirai - ji tikrai nebus tos institucijos vadove", - patvirtino premjeras. 

Ūkio ministerija: „P. Lukauskas pasitraukė pats“ Anot Ūkio ministerijos atstovų, P. Lukauskas sprendimą trauktis iš užimamų pareigų priėmė pats, kai gegužės 7 d. ūkio viceministras Kęstutis Trečiokas netenkino jo prašymo leisti neatvykti į darbą.

P. Lukauskas norėjo neatvykti į darbą nuo gegužės 13 iki gegužės 17 dienos imtinai.

„2012 m. P. Lukauskas 68 darbo dienas (apie 3 mėn.) nebuvo darbe. Nebuvimo darbe priežastys – neapmokamos atostogos arba leidimas neatvykti į darbą su administracijos leidimu“, - portalui lrytas.lt į klausimus atsakė Ūkio ministerijos atstovai.

Jie teigė, kad P. Lukauskas gegužės 9 dieną pats nutarė skirti prioritetą konsultacinei veiklai užsienyje. Anot ministerijos atstovų, šiuo metu nėra ketinimų nei sujungti „Versli Lietuva“ ir „Investuok Lietuvoje“ į vieną organizaciją, nei skirti V. Boreikienę šios oranizacijos vadove.

Tiek „Versli Lietuva“, tiek ir „Investuok Lietuvoje“ vadovai yra ne skiriami, o atrenkami konkurso tvarka.

Taip pat ministerijos atstovai portalui lrytas.lt teigė, kad „Investuok Lietuvoje“ vadovė M. Dargužaitė toliau vykdo savo veiklą, apie pasitraukimą iš posto nėra kalbama. 

Jaunieji profesionalai: „Tai demotyvuoja jaunus žmones“

Portalo lrytas.lt redakcija gavo ne vieną ministrės veiksmais pasipiktinusių organizacijų laišką. Pateikiame jaunųjų profesionalų išsakytą poziciją: 

„Jaunųjų profesionalų programos (JPP) „Kurk Lietuvai“ dalyviai, savo kasdieniniuose darbuose ir projektuose matuodami sėkmes ir nesėkmes vadovaujamės aiškiu ir objektyviu kriterijumi – rezultatais.

Todėl jie yra sunerimę dėl rimtais argumentais nepagrįstų sprendimų nuo pareigų nušalinti iki šiol nenuginčijamus rezultatus demonstravusius valstybinių įstaigų vadovus.

Įmonės „Versli Lietuva“ generalinio direktoriaus P. Lukausko atleidimas yra vienas iš daugelio ydingos, deja, Lietuvoje populiarios praktikos pavyzdžių, demotyvuojančių jaunus žmones.“

Užsienyje prašo patarimų, Lietuvoje gali prarasti darbą?

Organizacijos „Investuok Lietuvoje“ laiške portalo redakcijai rašoma, kad galimai posto galinti netekti M. Dargužaitė yra kviečiama į Pasaulio banką pasidalinti savo sėkmingos veiklos patirtimi: 

„VšĮ „Investuok Lietuvoje“ duomenis šių metų sausio 1 d.-gegužės 12 d. periodu buvo sugeneruota dvigubai daugiau investicinių projektų nei tuo pačiu laikotarpiu 2012 m. ir trigubai daugiau projektų palyginti su 2011 m. Taip pat 2013 m. sausio-gegužės mėnesių laikotarpiu jau yra sukurtos 664 darbo vietos, tai yra 361 proc. daugiau nei 2011 m. ir 213 proc. daugiau palyginti su tuo pačiu laikotarpiu 2012 m. 

Už efektyvią veiklą pritraukiant į šalį investicijas ir kuriant darbo vietas „Investuok Lietuvoje“ įvertinta ir autoritetingų pasaulinių organizacijų. Pasaulio banko ekspertai, įvertinę Lietuvos pažangą ir sėkmingą patirtį, pakvietė agentūros vadovę Mildą Dargužaitę pasidalinti gerąja praktika su kitų šalių agentūrų vadovais. Tuo tarpu šalies Vyriausybė kelia abejones organizacijos efektyvumu

.“

* * *

Žurnalistės Daivos Žeimytės pokalbį su Ūkio ministre B. Vėsaite žiūrėkite šiandien 17 val. 20 min. laidoje „Lietuva tiesiogiai“ per „Lietuvos ryto“ televiziją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.