Jungtinės Karalystės lietuviai: „Susidorojimą su P. Lukausku priėmėme asmeniškai“

Karjeros laiptais tarptautinėse kompanijose kopiantys Didžiosios Britanijos lietuviai pasijuto apspjauti po to, kas nutiko su įstaigai „Versli Lietuva“ vadovavusiu Pauliumi Lukausku.

Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

May 14, 2013, 4:30 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 7:01 PM

Jis nusprendė atsistatydinti iš užimamų pareigų Ūkio ministrei Birutei Vėsaitei apkaltinus jį užsiimantį papildoma veikla ir net pinigų plovimu. Tačiau manoma, kad P. Lukauskui pasiūlyta palikti darbą dėl politinių priežasčių. Tai sukėlė didelį pasipiktinimą tiek Lietuvoje, tiek tarp tautiečių užsienyje.

Kliuvo ir premjerui

P. Lukauskas iki karjeros Lietuvoje dirbo Londone, tarptautinėje kompanijoje „Procter & Gamble“.

„Jis, kaip ir „Investuok Lietuvoje“ vadovė Milda Dargužaitė, grįžo dirbti už mažesnį atlyginimą. Jų sėkmės pavyzdžiai Lietuvoje įkvėpdavo čia dirbančius tautiečius.

Mesti kaltinimai P. Lukauskui – absurdiški“, - sakė vienoje Londono finansų kompanijoje investicijų analitiku dirbantis bei Jungtinės Karalystės lietuvių jaunimo sąjungai vadovaujantis Darius Tamauskas.

Anglijos lietuvius nustebino ir premjero priekaištai dėl „Investuok Lietuvoje“ veiklos. Algirdas Butkevičius pastebėjo, kad pagal tiesioginių užsienio investicijų pritraukimą Lietuva yra priešpaskutinėje vietoje ES.

„Pateikiant argumentus dėl priešpaskutinės vietos Europoje yra nelogiški ir niekaip nesusiję su pastaruoju metu rodomu rezultatu, kada pagal augimą Lietuva buvo tarp lyderių pasaulyje.

Pagal tai ir reikia spręsti apie investicijų pritraukimo veiklos efektyvumą“, - sakė D. Tamauskas.

Stebina politikų dviveidiškumas

Jungtinės Karalystės lietuvių jaunimo sąjunga toje šalyje studijuojančius lietuvius bei tautiečius, pradedančius kopti karjeros laiptais tarptautinėse kompanijose.

Pasak D. Tamausko, daugelis jų, sužinoję apie P. Lukausko atsistatydinimo priežastis, pajuto didelį pyktį ir nusivylimą.

„Didelė dalis lietuvių, dirbančių čia, turi planų grįžti į Lietuvą ir dirbti ten įdomų, naudingą šaliai darbą. Bet dabar jaunimas jaučia didelį pyktį. Jaučiamės paveikti asmeniškai to, ką sužinojome“, - pridūrė D. Tamauskas.

Aukštas pareigas užimančius Didžiosios Britanijos lietuvius stebina Lietuvos politikų dviveidiškumas.

„Jie čia atvažiuoja ir ragina mus grįžti į Lietuvą, kurti savo šaliai. Kai žmogus atsisako karjeros Anglijoje, Lietuvoje su juo gali atsisveikinti dėl politinių priežasčių. Politikai kalba vienaip, o elgiasi kitaip“, - teigė Jungtinės Karalystės lietuvių jaunimo sąjungos prezidentas D. Tamauskas.

Įžeidė ministrės komentarai

Tautiečius Anglijoje pasiekė žinios ir apie valdžios mėginimus išversti iš posto įstaigos „Investuok Lietuvoje“ vadovę Mildą Dargužaitę. Anksčiau ji dirbo JAV investiciniame banke „Goldman Sachs“ viceprezidente bei vadovavo banko Ilgalaikio turto paskirstymo grupei.

Pasak D. Tamausko, kai kalbama apie dviejų žmonių atsistatydinimą, tai ne pačių žmionių, o sistemos problema.

„Niekas neabejoja, kad tai daroma dėl politinių priežasčių. Ministrės komentarai, kad dėl kelių žmonių Lietuva nesugrius, parodo siauraregiškumą. Tokio lygio specialistai nesimėto - jie graibstomi. Tuo ypač aktyviai užsiima privatus sektorius, bandantis pritrauki tokius žmones į savo komandas“, - teigė pašnekovas.

Karjeros laiptais Jungtinėje Karalystėje kopiantys lietuviai visada turi mintyse grįžimą į Lietuvą.

„Daugelis svarsto – grįžti dabar ar po daugiau metų, įgavus patirties. Viliuosi, kad istorija su P. Lukausku nepaveiks jų nuomonės. Tačiau kiekvienas pasijuto paliestas šios istorijos“, - sakė D. Tamauskas.

Pasak jo, didelė dalis lietuvių mielai grįžtų į mažiau apmokamą, tačiau įdomų darbą, kuris gali daryti įtaką valstybės gyvenimui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.