Vasaros atostogos: kaip apsaugoti savo pinigus

Vasara – kelionių metas. Besirengiantiems į JAV, Rusiją, Braziliją, Tailandą ar kitas šalis būtų pravartu pasidomėti, kaip apsaugoti savo banko korteles. Šiose valstybėse dažnos banko kortelių duomenų vagystės. Bet nemalonumų gali ištikti ir Europoje.

Atsiskaitydami restorane ar parduotuvėje neišleiskite kortelės iš akių. Jei padavėjas ją kurs nešasi, eikite iš paskos, rinkdami PIN kodą pridenkite klavišus ranka. Bijote pasirodyti pernelyg įtarus? Kas jums svarbiau: kad svetimi žmonės jūs palaikys neurotiku ar savi pinigai?<br>V.Balkūnas
Atsiskaitydami restorane ar parduotuvėje neišleiskite kortelės iš akių. Jei padavėjas ją kurs nešasi, eikite iš paskos, rinkdami PIN kodą pridenkite klavišus ranka. Bijote pasirodyti pernelyg įtarus? Kas jums svarbiau: kad svetimi žmonės jūs palaikys neurotiku ar savi pinigai?<br>V.Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

Aida Murauskaitė („Lietuvos rytas“)

May 17, 2013, 5:05 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 3:03 PM

„Mokėjimo kortelė yra saugesnis būdas nei vietos valiutos laikymas piniginėje grynaisiais – praradus kortelę galima ją iš karto užblokuoti ir taip apsaugoti pinigus, o prarastų grynųjų niekas nebesugrąžins.

Be to, mokėjimo kortelės yra vienas patogiausių atsiskaitymo būdų keliaujant: pirkinio suma nuskaičiuojama palankesniu valiutos keitimo kursu nei grynųjų valiutos keityklose, kortelės savininkas nepatiria komisinių išlaidų už valiutos keitimą”, – vardijo „Danske Bank” Mokėjimo kortelių skyriaus vadovas Robertas Urbonavičius.

Tačiau derėtų nepamiršti ir saugumo priemonių.

R.Urbonavičius įspėjo, kad nereikėtų atsiskaityti kortele įtartinose vietose – geriausia rinktis tas, kuriose reikalaujama surinkti PIN kodą, taip pat būtina pačiam stebėti atsiskaitymo procesą. Reikėtų naudotis tik saugiose ir gerai apšviestose vietose įrengtais bankomatais, pavyzdžiui, prekybos centruose, bankuose.

Sudarė nesaugių šalių sąrašą

Daugelio šalių bankuose įprasta praktika, jog klientai, vykdami į užsienio šalis, turi informuoti banką, kad jiems būtų leidžiamos operacijos kortelėmis tose valstybėse.

„Danske Bank” sukurta ir įdiegta atsiskaitymų kortelėmis rizikų valdymo sistema. Mokėjimo kortelių departamento specialistai, įvertinę ekonominės, politinės situacijos pokyčius, padažnėjusius neteisėtus atsiskaitymus ar duomenų vagystes, riboja atsiskaitymus kortelėmis tam tikrų šalių elektroninėje erdvėje.

Šiuo metu atsiskaitymai kortelėmis ribojami 15 šalių: Argentinoje, Bahreine, Bolivijoje, Brazilijoje, Dominikos Respublikoje, Filipinuose, Jungtinėse Amerikos Valstijose, Kambodžoje, Kolumbijoje, Libijoje, Panamoje, Peru, Pietų Korėjoje, Tailande, Vietname.

Klientai, norėdami tose šalyse atsiskaityti kortelėmis, turi užsisakyti leidimą konkrečiai kortelei, nurodydami šalį ir laikotarpį, kurį ruošiasi praleisti toje šalyje. Tai galima padaryti ir telefonu.

„Nors jau seniai pradėtos leisti saugios lustinės kortelės, dar didelėje pasaulio dalyje atsiskaitant kortele nuskaitoma tik magnetinio takelio informacija, pavyzdžiui, JAV, Lotynų Amerikos, kai kuriose Azijos regiono šalyse.

Tuo naudojasi piktavaliai – pagaminti kortelės plastikinį padirbinį, bet kokio dizaino ir bet kokio, kad ir neegzistuojančio, banko, į magnetinį takelį įrašyti prieš tai kokiu nors būdu pavogtus kortelės duomenis nesudaro jokių sunkumų.

Pasigaminę falsifikuotą kortelę tokie asmenys vyksta į šalis, kuriose operacijai atlikti dar nenaudojamas lustas ir nereikalaujama surinkti PIN kodo, perka prekes tol, kol sąskaitoje yra pinigų arba kortelė nėra blokuojama. Dažniausiai falsifikuotomis kortelėmis bandoma atsiskaityti JAV, Tailande, Brazilijoje, Filipinuose, Kambodžoje, Peru, Dominikos Respublikoje”, – vardijo R.Urbonavičius.

Atsarga gėdos nedaro

Keblumų gali kilti ne tik egzotiškuose kraštuose, bet ir Europoje ar buvusiose Sovietų Sąjungos šalyse.

„Praėjusiais metais didžiausi keliautojų srautai vyko į Jungtinę Karalystę, o iš poilsinių kelionių krypčių pirmavo Turkija, daugėjo kelionių į Bulgariją. Lietuvos gyventojai taip pat dažnai vyko į Rusiją, Ukrainą, Italiją.

Būtent šiose šalyse daugiausia atvejų, kai iš keliaujančių žmonių yra išviliojami banko kortelių duomenys”, – kalbėjo „Swedbank” Elektroninių kanalų skyriaus vadovė Lina Žemaitytė.

„Swedbank” duomenimis, vagišiai aktyviausi Milane, Londone, Kijeve ir Varnoje.

Anot L.Žemaitytės, svarbiausia, kad atlikdami finansines operacijas gyventojai būtų atidūs.

„Mokėdami kortele ar išsiimdami pinigus iš bankomato PIN kodą rinkite taip, kad niekas jo nepastebėtų. Paprasčiausias būdas tai padaryti – klaviatūrą pridengti kita ranka ar pinigine.

Norintiems išsiimti grynųjų pinigų patariame naudotis ta įranga, kuri įrengta bankuose arba šalia jų. Taip pat patariame nepalikti piniginių ar banko kortelių viešbučių kambariuose, automobiliuose, daiktų saugyklose stotyse”, – vardijo L.Žemaitytė.

Duomenų vagys siekia ir sužinoti kortelių PIN kodus, ir nuskaityti magnetinės juostelės duomenis. Šie duomenys jiems reikalingi kuriant fiktyvią kortelę ir vėliau atliekant finansines operacijas tose valstybėse, kuriose atsiskaitymams nereikia lusto technologijos, pavyzdžiui, JAV.

„Mokėdami už prekes ir paslaugas nepaleiskite savo banko kortelės iš akių. Jei reikia, eikite su restorano padavėju ar parduotuvės konsultantu iki kasos, neleiskite, kad kortelė būtų išnešta į kitą patalpą, o rinkdami PIN kodą pridenkite klaviatūrą.

Apmokėję sąskaitą visada paprašykite čekio. Jei laikotės šių taisyklių ir nepastebėjote nieko keista, galite išlikti ramūs”, – patarimų negailėjo „Swedbank” Elektroninių kanalų skyriaus vadovė.

Jei kilo bent menkiausių įtarimų, kad kortelės duomenis galėjo nugvelbti sukčiai, patariama iš bankomato išsiimti reikiamą pinigų sumą ir nedelsiant susisiekus su savo banku kortelę užblokuoti. Tais atvejais, kai kortelė pametama ar pavagiama, rekomenduojama ją užblokuoti nedelsiant, kad piktavaliai neturėtų galimybių ja pasinaudoti.

Skambutis į banką

2009 metų rugsėjį SEB bankas įsidiegė naują mokėjimo kortelių apsaugos sistemą, užkertančią kelią daugeliui neteisėtų atsiskaitymų mokėjimo kortelėmis užsienyje ir internetu.

Ši sistema taikoma tam tikrose šalyse atsiskaitant mokėjimo kortele prekybos vietose ir šiose šalyse registruotų įmonių interneto svetainėse. Tokių šalių sąraše Azerbaidžanas, Argentina, Australija, JAV, Kambodža, Kanada, Šri Lanka, Kolumbija, Indija, Kuveitas, Meksika, Tailando Karalystė, Vietnamas.

Visos šios valstybės priskiriamos didesnės rizikos regionams, kur įvyksta daug neteisėtų mokėjimo kortelių duomenų pasisavinimo ar panaudojimo atvejų.

„Mokėjimo kortelių apsaugos sistema veikia tokiu būdu: prieš nurašant pinigus iš SEB banke esančios sąskaitos, su kuria susieta kortelė, ši sistema patikrina visą atsiskaitymo operaciją. 

Kilus įtarimų, kad atsiskaitymas gali būti neteisėtas, operacija sustabdoma ir kortelės turėtojas negali atsiskaityti kortele”, – sakė SEB banko Prevencijos departamento direktorius Audrius Šapola.

Kad būtų išvengta galimų nepatogumų, bankas prašo klientų apie būsimą kelionę į minėtas šalis informuoti banką iš anksto – dvi ar tris savaites prieš kelionę. 

Tokiu atveju prevencinės mokėjimo kortelių sistemos ribojimai nebus taikomi visos kelionės metu.

Jei asmuo bankui apie savo kelionę iš anksto nepranešė ir jam mokėjimo kortele atsiskaityti esant užsienyje nepavyksta, jis turėtų paskambinti į SEB banką ir pranešti apie nepavykusį atsiskaitymą. Atsiliepęs banko darbuotojas nustatys asmens tapatybę ir galės laikinai, kol žmogus yra svečioje šalyje ar kol atsiskaito interneto svetainėje, panaikinti taikomus atsiskaitymo kortele ribojimus.

„Svarbu atminti, kad reikia itin atidžiai rinktis, kur atsiskaityti kortele, nesinaudoti ja pasitikėjimo nekeliančiose atsiskaitymo vietose, iš anksto nusistatyti sąskaitoje esančių lėšų sumų apribojimus, kad duomenų vagystės atveju nusikaltėliai negalėtų pasisavinti visos sąskaitoje esančios pinigų sumos”, – įspėjo A.Šapola.

Pravers dokumentų kopijos

„Visuomet prieš išvykstant verta pasitikrinti kortelės galiojimo laiką, užsirašyti jūsų banko telefonus, kuriais galėtumėte užblokuoti kortelę, jei kartais ją pamestumėte, ji įstrigtų bankomate ar kiltų įtarimų, kad duomenys galėjo būti pavogti.

Geriausia šiuos numerius išsaugoti savo mobiliajame telefone. 

Nebijokite atrodyti perdėtai įtarūs

Pinigus laikykite ne vienoje banko kortelėje. Taip saugiau, jei vieną prarastumėte ar pasinaudotų piktavaliai.

Prieš vykstant į kelionę derėtų kreiptis į banką ir sužinoti, ar šalis, į kurią vykstate, nėra įtraukta į pavojingųjų sąrašą. Vieni bankai reikalauja, kad praneštumėte, jei vykstate į valstybę, kurioje dažnos duomenų vagystės, tuomet jie panaikina draudimą atsiskaityti toje šalyje.

Iš anksto galite nustatyti išgryninamų pinigų dienos limitą, taip pat galite nurodyti sumą, kurią galima išleisti per dieną atsiskaitant kortele. Ne todėl, kad sutramdytumėte savo pačių norą išlaidauti – jei jūsų kortelę pasigvieš sukčiai, neteksite tik dalies pinigų.

Įtraukite banko telefono numerį į mobiliojo telefono adresyną. Egzotiškose šalyse atsiliepti brangu, tačiau matydami, kad skambina iš banko, žinosite, jog pravarčiau tai padaryti. Bankininkai gali jums skambinti, nes jiems kilo įtarimų, kad tai jūs naudojatės savo kortele. Neatsiliepsite – kortelę jie gali užblokuoti.

Dar kartą perskaitykite savo kelionių draudimo sutartį. Neretai jose būna įtrauktas punktas dėl žalos atlyginimo netekus dokumentų, banko kortelės.

Atostogaudami naudokitės bankomatais banke arba prekybos centruose – ten šviesu, yra apsauga. Atsiskaitydami restorane ar parduotuvėje neišleiskite kortelės iš akių. Jei padavėjas ją kur nors nešasi, eikite iš paskos, rinkdami PIN kodą klavišus pridenkite ranka. Bijote pasirodyti pernelyg įtarus? Kas jums svarbiau: kad svetimi žmonės jus palaikys neurotiku ar savi pinigai?

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.