Į taksi – su banko kortele

Jau kelerius metus Lietuvoje už taksi paslaugas galima atsiskaityti ir banko kortele. Vilnius ima viršų, tačiau įsėsti į automobilį, kuriame išsiversite be grynųjų, galima ir Kaune. Sostinės vairuotojai tikri: liepą paklausa smarkiai išaugs.

Už taksi paslaugas atsiskaitančiųjų banko kortele padaugėja pavasarį ir vasarą, kai atvyksta daugiau turistų.<br>V.Balkūno nuotr.
Už taksi paslaugas atsiskaitančiųjų banko kortele padaugėja pavasarį ir vasarą, kai atvyksta daugiau turistų.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aida Murauskaitė („Lietuvos rytas“)

May 20, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 6, 2018, 1:08 PM

Kortelę vairuotojui klientai dažniau tiesia darbo dienomis, o savaitgaliais populiariau atsiskaityti grynaisiais. Automobiliai, kuriuose įdiegti mokėjimo kortelių skaitytuvai, dažniausiai rieda Vilniaus oro uosto link.

Iš viso sostinėje yra keli šimtai automobilių, turinčių kortelių skaitytuvus.

Anksčiau tokios paslaugos teiraudavosi daugiausia užsieniečiai, dabar nuo jų neatsilieka ir lietuviai, ypač tie, kurie dažnai rieda taksi darbo reikalais.

„Jei klientas užsienietis, nereiškia, kad jis norės atsiskaityti kortele. Ne visi atvykėliai žino, kad pas mus taksi galima sumokėti kortele”, – stereotipą, kad moderni paslauga priimtinesnė užsieniečiams, laužė Vilniaus taksi įmonės „Jazz Express” verslo plėtros vadovas Dmitrijus Borisenka.

Tačiau vis dėlto taksi įmonės planuoja, kad tokia paslauga taps paklausesnė nuo liepos, kai Lietuva pradės pirmininkauti Europos Tarybai, o į mūsų šalį vis dažniau atskris užsieniečių ES pareigūnų.

„Iš pradžių, kai tik pasiūlėme paslaugą, kortele atsiskaitydavo vien užsieniečiai, dabar – ir lietuviai, ypač įmonių darbuotojai”, – sakė taksi paslaugų bendrovės VIP TAK vadovė Božena Tijušienė.

Sumokėti kortele ši bendrovė siūlo nuo savo veiklos pradžios – jau trejus metus. Per juos suma, sumokama už taksi paslaugas kortele, išaugo 5–6 kartus.

B. Tijušienė pastebėjo, kad atsiskaitančiųjų tokiu būdu būrys reikšmingai padidėja pavasariop ir vasarą, kai didžiausi turistų srautai.

Taksi bendrovė „Jazz Express” veiklą pradėjo praėjusių metų kovą ir iš karto automobiliuose buvo įrengti atsiskaitymo terminalai.

„Sprendimas buvo teisingas. Žmonės tai labai vertina. Dabar kortelėmis atsiskaito 20–25 proc. klientų”, – sakė šios bendrovės atstovas D. Borisenka.

Tuo metu „Open Taxi” vadovas Stasys Škimelis skaičiavo, kad korteles labiau nei grynuosius mėgsta vos 7–10 proc. klientų.

„Bet padėtis keisis artimiausiais metais. Dažniausiai kortele sumokėti nori užsieniečiai, bet jau yra nemažai ir lietuvių, kurie specialiai kviečiasi mus, nes žino, kad galės atsiskaityti kortele”, – sakė S. Škimelis.

„Manome, kad atšilus orams atsiskaitymų mokėjimo kortele skaičius pasieks bent 30 proc. visų atsiskaitymų. Žinoma, įtaką darys ir Lietuvos pirmininkavimas Europos Sąjungai antrąjį metų pusmetį, tuomet į Vilnių atvyks daugiau svečių”, – spėjo „Vilnius veža” direktorius Rolandas Statulevičius.

Vilniuje paslauga paklausesnė

SEB banko duomenimis, per pusmetį – nuo praėjusių metų rugpjūčio iki dabar – banko skaitytuvų skaičius taksi automobiliuose išaugo trečdaliu, o atsiskaitymų už taksi paslaugas mokėjimo kortele padaugėjo 2,5 karto.

SEB bankas šiuo metu yra įdiegęs daugiau nei šimtą mokėjimo kortelių skaitytuvų taksi automobiliuose.

Pasak SEB banko Mažmeninės bankininkystės tarnybos direktoriaus Virginijaus Doveikos, šiuo metu skaitytuvais labiausiai domisi pavieniai taksistai, kurie turi verslo liudijimus, leidžiančius užsiimti šia veikla.

„Swedbank” elektroninių skaitytuvų aptarnavimo paslauga naudojasi daugiau nei 100 skirtingų taksi paslaugų teikėjų. Tai ir įmonės, ir individualia veikla besiverčiantys taksi vairuotojai. Didžioji jų dalis veikia Vilniuje.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.