Šiaulių menininkų kalvė – ant nuodų ežero

Šiaulių menų fabriko skandalų puokštė pasipildė dar vienu. Paaiškėjo, kad šį projektą stumiantys veikėjai kažkodėl nutylėjo apie telkšančią milžinišką mirtinai pavojingų nuodų sankaupą.

Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Šiuparys („Lietuvos rytas”)

May 24, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 6, 2018, 8:26 AM

Šiaulių miesto savivaldybė buvusio „Elnio” fabriko teritorijoje nori įkurti ne tik Menų fabriką, bet ir Pramonės įdomybių parką.

Bet prieš pustrečių metų padaryti tyrimai parodė, kad dirvožemis ir gruntiniai vandenys yra užteršti nuodais – sunkiaisiais metalais ir naftos produktais.

„Jeigu mano įmonei siūlytų už dyką įsikurti Menų fabriko pastate, nesutikčiau, kol nebūtų atlikti išsamūs tyrimai”, – sakė užterštas „Elnio” teritorijas tyrinėjusios bendrovės „Geomina” vadovas Mindaugas Čegys.

Tuo metu apie šių tyrimų išvadas žinoję valdininkai ir dabar choru tikina, kad Menų fabrikui nupirkti griuvėsiai – švarutėliai.

Rado nuodų sankaupą

„Geomina” laimėjo konkursą ir 2010 metais ištyrė „Elnio” teritoriją. Paaiškėjo, kad čia telkšo tikras nuodų ežeras: sunkiaisiais metalais ir naftos produktais užteršti gruntiniai vandenys, o teršalai į dirvožemį prasismelkę net iki 6 metrų.

Kai kuriuose gręžiniuose chromo, nikelio ar sulfatų kiekis normą viršijo tūkstančius kartų.

„Tai, ko gero, labiausiai užteršta teritorija, kurią esame tyrę, – neslėpė 2001 metais įkurtos įmonės vadovas M. Čegys. – Kol kas nėra technologijų, kuriomis iš dirvožemio ir vandens būtų galima visiškai išvalyti dešimtmečius besikaupusius teršalus.”

Anot specialisto, čia pavojinga net kasinėti, nes darbininkai rizikuotų sveikata: „Vaikščioti čia nėra pavojaus, bet teritoriją būtina konservuoti.”

Visko sutvarkyti nepajėgia

Šiaulių miesto savivaldybės Aplinkos skyriaus vedėjas Romaldas Šemeta patvirtino, kad sutvarkyti šios užterštos teritorijos pats miestas negali.

Valymo darbai vyks tik 2,2 hektaro plote – iš čia bus išgabenta ir utilizuota 450 kubinių metrų užteršto dirvožemio. Tačiau visa teritorija gerokai didesnė – beveik 15 hektarų.

„Išvežamas gruntas pagal taršą prilygsta pavojingų atliekų kategorijai”, – sakė specialistas.

Paklaustas, kas bus daroma Menų fabrikui skirtuose griuvėsiuose, R. Šemeta trūktelėjo pečiais – ši teritorija nėra ištirta.

Tačiau pripažino, kad šis sklypas yra visiškai greta taršos židinio, kurį planuojama netrukus pradėti kuopti.

Žmonės turi žinoti tiesą

Šiaulių tarybos nariui Gintarui Karalevičiui nebuvo didelė naujiena, kad „Elnio” teritorijoje slūgso nuodingų teršalų sankaupa: „Augau Šiauliuose, todėl puikiai prisimenu, kad tėvai neleisdavo vaikams maudytis užterštuose Talkšos vandenyse.”

Tačiau Šiaulių tarybos Sveikatos ir socialinių reikalų komitetui vadovaujantis politikas pripažino negirdėjęs apie „Geominos” atliktus tyrimus ir pateiktas išvadas.

„Šiauliuose pastebima tradicija dozuoti informaciją, kad ji nepasiektų tarybos narių. Neprisimenu, kad svarstant Menų inkubatoriaus klausimą kas nors būtų įvardijęs taršos tyrimo rezultatus”, – sakė G. Karalevičius.

Mediko manymu, savivaldybė privalo perspėti visų keliasdešimties „Elnio” teritorijoje įsikūrusių įmonių darbuotojus apie grėsmę sveikatai.

„Didžiausia klaida buvo padaryta, kai čia leista privatizuoti statinius”, – sakė tarybos narys.

Pirko iš mero bičiulio

Kova dėl Šiaulių menų fabriko milijonų prasidėjo prieš kelerius metus, kai savivaldybėms imta dalyti tikslinę Europos Sąjungos paramą.

Prieš pat paskelbiant „Geominos” tyrimų rezultatus iš tuomečio mero Genadijaus Mikšio partijos kolegos ir asmeninio bičiulio Stasio Karitono už 325 tūkstančius litų nupirkti apdegę griuvėsiai be stogo, įlūžusiomis perdangomis.

Prieš tai ši griuvena buvo skubos tvarka pripažinta kultūros paveldu.

Šiaulių apygardos prokuratūra dėl įtartinų sandorių bandė teismuose ginti viešąjį interesą. Nors pažeidimų buvo ne vienas, sandoriai nebuvo panaikinti.

Būsimoji menininkų buveinė privalo išsilaikyti pati, tačiau netgi galimybių studijoje pažymima, kad Menų inkubatorių teks kasmet remti.

Todėl ES gali pareikalauti grąžinti gautą paramą.

Jei taip nutiks, per pastaruosius kelerius metus praskolintas miestas galės skelbti bankrotą – skolinimosi iš bankų ribos jau išsemtos.

ES paramos skyrimas šiam skandalingam projektui yra pristabdytas, tačiau Šiaulių valdžia deda visas pastangas, kad gautų trokštamus 8 milijonus litų.

Panoro šlovės

Skandalais išgarsėjęs Šiaulių menų fabriko projektas ėmė traukti ir parlamentarus.

Šiauliuose į Seimą išrinktas Edvardas Žakaris neseniai užsakomajame straipsnyje pareiškė nepritariąs šiam projektui, patikino, kad kreipėsi dėl šio projekto į prokuratūrą.

Tačiau jo partijos kolegos prisiminė, kad politikas neseniai buvo šio projekto šalininkų gretose.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.