Vejos kenkėjų kurmių armiją liaudiškais būdais įveikti sunku

Kartu su vasaros malonumais atkeliavo ir gausi kenkėjų armija. Vieni parazitai įsitaisė darže ar gėlyne, kiti taikosi įsisiurbti mums ilsintis ar dirbant gamtoje. Kovai su kenkėjais pasitelkiami įvairūs būdai. Kurie iš jų iš tikrųjų veiksmingi?

Sodinininkai skundžiasi, jog šiemet dažniau nei ankstesniais metais jų daržuss ir išpuoselėtas pieveles niokoja kurmiai.<br>M. Patašius
Sodinininkai skundžiasi, jog šiemet dažniau nei ankstesniais metais jų daržuss ir išpuoselėtas pieveles niokoja kurmiai.<br>M. Patašius
Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė

Jun 8, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 6:39 PM

Daugelis sodininkų skundžiasi, jog šiemet dažniau nei ankstesniais metais jų daržus, šiltnamius ir išpuoselėtas pieveles niokoja kurmiai.

Žmonės tikino išmėginę daugybę parduotuvėse įsigytų ir savadarbių priemonių, skirtų kurmiams gąsdinti, atbaidyti bei gaudyti, tačiau įveikti šių gyvių niekas nepadeda, rašo "Lietuvos rytas".

Ne mažiau sodininkus vargina ir pasėlius naikinančios pelės, skruzdėlės, skraidantys vabzdžiai bei paukščiai.

Specialistų teigimu, naikinant kenkėjus patikimiausia remtis ne liaudiškais būdais, o profesionalų patarimais ir išbandytomis priemonėmis.

Kišo silkes ir pylė žibalą

Pakaunės kolektyviniame sode gyvenantys Rima ir Edmundas Kriviai tvirtino, jog šiemet jiems prastai sekasi puoselėti veją ir auginti daržą: kone visą sklypą išrausė kurmiai. Panašiai atrodo ir kaimynų sodai.

„Tiek kurmių, kiek yra šiemet, turbūt nebuvo per trisdešimt mūsų sodininkavimo metų. Nuo pavasario imamės įvairiausių priemonių, tačiau iš to naudos nedaug. Gėlyne, vejoje ir lysvėse iškilo dešimtys kurmiarausių. Gyvūnai įsisuko net į šiltnamius“, – pasakojo kauniečiai.

Sodininkai sakė, jog ankstyvą pavasarį įvairiose sklypo vietose buvo pastatę reples primenančius spąstus, į kuriuos pernai vasarą buvo įkliuvę šeši kurmiai.

Šiemet jais sugauti nepavyko nė vieno kenkėjo. Su kurmiais sodininkai kovojo ir liaudiškais būdais: į gyvūnų išraustus koridorius mėgino kišti silkes, smulkintus svogūnus, raugintus kopūstus, gausiai žibale sumirkytus skudurus. Taip pat gamino antpilą iš juoduogio šeivamedžio lapų, česnako ir tujos spyglių, pylė jį į landas. Tačiau ir tai didelės naudos nedavė.

Į landas leido net dujas

„Mūsų gudruolių smarkiai neišbaidė ir tai, kad sode statėme tarškančius malūnėlius, barškančius vamzdelius, ant metalinių vamzdžių uždėjome tuščias alaus skardines, plastmasinius butelius ir prie jų pririšome dideles vinis“, – sakė R.Krivienė.

Su kurmiais įvairiais būdais nesėkmingai kovojo ir šalia Krivių šiltuoju metu gyvenantys kaimynai. Todėl prieš porą savaičių surengę susirinkimą keturių sklypų savininkai nutarė išbandyti dar vieną neva veiksmingą kurmių naikinimo būdą. Tuo pat metu į gyvūnų išraustus takus jie įkišo keliolikos metrų gumines žarnas, užmovė jas ant automobilių išmetamųjų dujų vamzdžio. Po keliolikos minučių žarna buvo perkeliama į kitą vietą.

„Manėme, kad po tokios egzekucijos kurmiai išnyks, tačiau klydome. Džiaugiamės tik tuo, kad kenkėjų sumažėjo. Tačiau ar jie negrįš po mėnesio ar dviejų, sunku nuspėti“, – kalbėjo sodininkai.

Kenkėjų kontrolės ekspertas Darius Čepulis tvirtino, jog nėra vieno bendro patarimo visiems nuo kurmių savo teritorijas norintiems apsaugoti žmonėms.

Gali tekti keisti visą veją

„Kurmių naikinimo ir atbaidymo būdų yra labai įvairių. Kuris iš jų veiksmingiausiai padės kovoti su šiais gyvūnais, nustato kenkėjų kontrolės specialistas. Tai priklauso nuo daugybės veiksnių ir net nuo to, kas vyksta kaimyniniuose sklypuose“, – patarė D.Čepulis.

Vienais atvejais kurmius išnaikina cheminės priemonės, kitais praverčia spąstai. Kartais vienintelė išeitis būna visos vejos keitimas.

Kurmių gaudymo specialistas Mindaugas Vaišvila pabrėžė, jog kenkėjus naikinti reikėtų spąstais, nors ne visi jie padeda pasiekti tikslą.

„Daugelis spąstų nėra saugūs – juos spendžiant galima susižaloti. Savadarbiai spąstai dažniausiai būna vienakrypčiai, todėl reikia dvejų spąstų, kad iš bet kurios pusės judantis kurmis į juos patektų. Kitaip jis juos apeina. Patikimiausi – dvikrypčiai tuneliniai spąstai“, – aiškino specialistas.

Kurmių uoslė gera, todėl nepažįstami bei grėsmingi metalo, tepalo, kito kurmio kraujo kvapai gali juos atbaidyti. Todėl ir naujus, ir naudotus spąstus reikėtų nuplauti ir spęsti tik mūvint pirštines.

Prieš parazitus – ir techninės gudrybės

Ridas Gauba

Bendrovės „Pelias“ atstovas

„Sodo, daržo ir gyvenamosios aplinkos kenkėjai yra paukščiai, skruzdėlės, įvairūs kiti vabzdžiai. Kovoti su jais padeda cheminiai preparatai ir techninės gudrybės.

Nuo nepageidaujamų laukinių paukščių: balandžių, kregždžių, žvirblių, kirų atakų apsaugo nailoninis, atsparus ultravioletiniams spinduliams tinklas. Juodvarnius ir kuosas atbaido garsinės sistemos, kurios neleidžia paukščių būriams sukti lizdų ir didinti populiaciją.

Lankstūs polikarbonato spygliai skirti kontroliuoti paukščių tupėjimo, perėjimo vietas ant stogų atbrailų, palangių, turėklų.

Skruzdėlėms išbaidyti ar naikinti yra sukurta įvairių cheminių preparatų. Juos naudojant per 2–3 dienas žūsta ne tik skruzdėlės darbininkės, bet ir jų motinėlė.

Norint sumažinti uodų populiaciją, veiksmingiausia cheminiais preparatais naikinti vabzdžių veisyklas ir jose esančias jų lervas.“

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.