„Litexpo“ ir „Smiltynės perkėla“ gali atsidurti privačiose rankose

Trūkstant pinigų Vyriausybė svarsto galimybę privatizuoti parodų centrą „Litexpo“, keleivius ir automobilius per Kuršių marias keliančią „Smiltynės perkėlą“, Giraitės ginkluotės gamyklą ir kitas svarbias šalies įmones.

„Smiltynės perkėla“ kelia automobilius ir žmones per Kuršių marias.<br>V. Balkūnas
„Smiltynės perkėla“ kelia automobilius ir žmones per Kuršių marias.<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Jul 4, 2013, 7:47 AM, atnaujinta Mar 4, 2018, 11:08 PM

Portalas lrytas.lt gavo balandžio mėnesį premjero Algirdo Butkevičiaus pasirašytą pavedimą Ūkio ministerijai išsiaiškinti, kokias valstybės įmones būtų galima papildomai įtraukti į privatizuojamų įmonių sąrašą.

Privatizuoti siūlomų įmonių sąraše atsidūrė Giraitės ginkluotės gamykla, leidykla „Mintis“, Lietuvos kinas, kelias vaistines Vilniuje valdanti „Universiteto vaistinė“, Lietuvos parodų centras „Litexpo“, „Smiltynės perkėla“, valstybės grūdų rezervą saugantys „Jonavos grūdai“, grupė Žemės ūkio ministerijos valdomų veislynų ir kitos bendrovės.

Gegužę tuometinis ūkio viceministras Marius Busilas išsiuntė visoms privatizuoti siūlomų įmonių akcijas valdančioms ministerijoms prašymą įvertinti tokią galimybę.

„Mūsų funkcija buvo paprasta. Buvome tarpininkai tarp Vyriausybės ir kitų ministerijų, paprašėme jų nuomonės, ar jos sutinka, kad į sąrašą įtrauktos įmonės būtų privatizuotos“, - portalui lrytas.lt sakė M. Busilas, šiuo metu dirbantis ūkio ministro patarėju.

Teigiama, kad visos ministerijos pasipriešino ketinimams privatizuoti jų valdomas įmones. Birželio antroje pusėje apie tai buvo informuota Vyriausybės kanceliarija. Kadangi ministrai atsisakyti įmonių nenori, jų privatizavimo procesas greičiausiai sustos.

„Abi įmonės dirba efektyviai ir pelningai, moka dividendus valstybei, kasmet gerėja veiklos efektyvumo rodikliai, todėl šias įmones įrašyti į privatizuojamų objektų sąrašą būtų netikslinga“, - nenorą privatizuoti „Smiltynės perkėlą“ ir bendrovę „Problematika“ komentavo susisiekimo ministro patarėjas Ričardas Slapšys.

Žemės ūkio ministerija portalui lrytas.lt taip pat pranešė nenorinti atsisakyti privatizuoti siūlomų septynių bendrovių, nes šios šiuo metu vykdo ministerijos pavestas funkcijas.

Vyriausybės pateiktuose dokumentuose nurodoma, kad Giraitės ginkluotės gamyklą, kurios akcijos vertos 21,5 mln. litų, tikslinga privatizuoti, nes siekiant, kad įmonė veiktų pelningai, ji turi vykdyti plėtrą, kuriai reikalingos investicijos.

Pelningai dirbančios „Smiltynės perkėlos“ akcijos vertos 17,7 mln. litų. Mažiausiai verta leidykla „Mintis“ - 379 tūkst. litų. 

Beje, buvusi ūkio ministrė Birutė Vėsaitė tik iš portalo lrytas.lt sužinojo, kad jai einant šias pareigas Vyriausybėje ir jos vadovaujamoje įstaigoje buvo pradėtos diskusijos dėl Ūkio ministerijai priklausančio „Litexpo“ parodų centro privatizavimo. B. Vėsaitė tvirtina, kad ji dabar nepritartų tokiems planams.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.