Vienintelis bankas Nidoje gelbės nemokius turistus

Užsieniečių vasaros atostogas Nidoje temdo netikėti rūpesčiai dėl pinigų. Žiemą uždarius paskutinį žlugusio Ūkio banko skyrių, miestelyje nebeliko ir valiutos keityklos. Norėdami išsikeisti grynųjų turistai priversti keltis per marias į Klaipėdą. Dalis jų nebesivargina grįžti atgal ir pinigus išleidžia vietoje. Tokia situacija verčia rausti Neringos valdžią, verslininkai guodžiasi netenkantys uždarbio.

Šiaulių banko skyrius įsikurs Nidos autobusų stoties patalpose.<br>E. Petkutė
Šiaulių banko skyrius įsikurs Nidos autobusų stoties patalpose.<br>E. Petkutė
Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Petkutė

Jul 15, 2013, 3:06 PM, atnaujinta Mar 3, 2018, 1:05 AM

Iki vasario Nidoje veikė vienintelis – Ūkio banko skyrius, tačiau banką paskelbus nemokiu, neliko ir jo. Kiek anksčiau duris užvėrė ir žlugusio „Snoro“ banko filialas. Derybos su daugeliu mūsų šalyje veikiančių bankų dėl galimybės Nidoje atidaryti klientų aptarnavimo skyrių baigėsi be rezultatų. Steigti padalinį čia ryžosi Šiaulių bankas, kuriam jau ruošiamos patalpos Nidos autobusų stotyje.

„Labai džiaugiamės ir esame dėkingi Šiaulių bankui, kuris išgirdo mūsų prašymus“, - su palengvėjimu atsiduso Neringos meras Darius Jasaitis. Jis apgailestavo, jog nepavyko susitarti anksčiau, kol vasaros sezonas dar nebuvo įsibėgėjęs.

Neringos savivaldybė apklausė visus Lietuvoje veikiančius bankus, tačiau į derybas leidosi tik vienas. Kiti siūlymą atidaryti Nidoje savo padalinį atmetė per daug nesvarstę – išlaikyti banko skyrių vos pusketvirto tūkstančio gyventojų turinčiame mieste per brangu.

Atidaryti atskirą pinigų keityklą neleidžia galiojantys teisės aktai, ši paslauga pagal įstatymą gali būti teikiama tik banko skyriuje.

Kol mieste nėra nė vieno banko skyriaus, nėra ir keityklos. Vienintelė galimybė valiutą išsikeisti į litus – išsigryninti pinigus viename iš bankomatų, kurių Nidoje netrūksta. Tačiau tai pavyksta ne visiems. Paaiškėjo, jog kai kurių užsienio bankų kortelių jie nepriima.

Į tokią situaciją pateko nakvynę iš anksto užsisakę vokiečiai. Norėdami susimokėti už paslaugas, jie buvo priversti vykti į Klaipėdą ir ten iš sąskaitos pasiimti grynųjų.

Nidos kultūros ir turizmo informacijos centro darbuotoja Rasa Kocytė teigė, jog kasdien užsuka daug turistų, besidominčių, kur jiems išsikeisti valiutą. Daugiausiai tai vokiečių ir rusų turistai.

„Kai kurie gal ir galėtų išsigryninti pinigų bankomatuose, tačiau tarptautiniu kursu tai daryti labai brangu, ypač rusams“, - tikino Neringos turizmo ir verslo asociacijos prezidentė Irma Baltrušaitienė. Asociacija vienija 16 įmonių, kurių daugiausiai įsikūrę Nidoje.

Siekdami palaikyti vienintelį banko skyrių, vietos verslininkai atsidarė sąskaitas Šiaulių banke. Šiame banke sąskaitų turi ir Neringos savivaldybė.

Apie sėkmingai pasibaigusias derybas dėl banko skyriaus Nidoje patvirtino Šiaulių banko Klaipėdos filialo atstovė Diana Harner. Anot jos, šią savaitę turi paaiškėti, kada skyrius atvers duris klientams. Šiuo metu jau ruošiamos patalpos skyriaus darbuotojams Nidos autobusų stotyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.