Teirautis kolegų atlyginimo – nemandagu, bet naudinga

Kaip sužinoti, ko esi vertas? Kelių įmonių įkūrėja Rachel Sklar pataria tiesiog paklausti kolegų, kiek pinigų uždirba jie. Vaizdo įraše, kuris buvo išplatintas socialiniame profesionalų tinkle „LinkedIn“, moteris teigia, kad nereikia bijoti ar gėdytis klausti tokių dalykų.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 29, 2013, 9:45 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 12:48 PM

„Tai buvo geriausias patarimas, kokį esu gavusi: žinok savo vertę ir tai, kiek pinigų turėtum gauti“, – įraše kalbėjo R. Sklar, pabrėžusi, kad pinigai yra „kelias į savarankiškumą“.

Žinojimas, kiek uždirba bendradarbiai, gali tapti labai geru įrankiu derantis su vadovu dėl atlyginimo pakėlimo, rašo businessinsider.com.

Anot tokio elgesio šalininkų, jei visi žinotume, kiek uždirba mūsų kolegos darbe, dingų bet kokia diskriminacija, darbuotojai galėtų drąsiau derėtis dėl atlyginimo. Tačiau kodėl tai taip nepopuliaru?

Paslapties išsaugojimo šalininkai turi savų argumentų – sužinojęs, kad pusę dienos nosį krapštantis kolega uždirba tiek pat, gali ne juokais supykti ar net palikti darbą. Kita vertus, jei jame nesijauti vertinamas, galbūt jau seniai laikas taip pasielgti?

Buvęs „Apple“ darbuotojas Brianas Baderis pasakojo leidiniui „The Wall Street Journal“, kad paliko savo darbą sužinojęs, jog atlikdavo maždaug dvigubai daugiau užduočių nei jo kolegos, tačiau gaudavo vos truputį didesnę algą nei kiti.

„Tai mane erzino. Jei aš pakeliu dvigubą darbo krūvį, kodėl sąskaitoje nematau dvigubai didesnės sumos?“ – sakė B. Baderis.

Dalis įmonių šiuo klausimu jau pereina prie didesnio skaidrumo politikos.

„Jei įmonėje visi vengia kalbėti apie atlyginimus, darbuotojai švaisto savo jėgas ir laiką svarstydami, kiek uždirba Beata ar Johnas“, – sakė „Namaste Solar“ įmonės vadovas Blake'as Jonesas.

Tačiau didžioji dalis įmonių vis dar stengiasi nuslėpti nuo darbuotojų, kiek uždirba jų kolegos. Jei taip yra ir jūsų darbovietėje, susimąstykite – galbūt tai ne tik drovumas, bet ir bandymas nemokėti daliai darbuotojų tokio atlyginimo, kokio jie yra verti?

Parengė Aurimas Abišala Sekite verslo naujienas socialiniame tinkle „Facebook“!

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.