Bankininkai atsako, kas geriau – pirkti būstą ar nuomotis

Sužinoję naujausius „Swedbank“ būsto įperkamumo indeksus vilniečiai turėtų džiaugtis – šiemet jiems įpirkti būstą yra gerokai lengviau nei pernai.

Vilniečiai šiuo metu gali įpirkti 71 kv. metro butą.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Vilniečiai šiuo metu gali įpirkti 71 kv. metro butą.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aurimas Abišala

2013-09-11 11:34, atnaujinta 2018-02-22 08:15

Tai lėmė ne tik sumažėjusios nekilnojamojo turto (NT) kainos, bet ir mažesnės palūkanos, truputį išaugę atlyginimai.

Pajutę geresnes sąlygas, pirkėjai žaibiškai atkuto.

„Vilnius išsiskiria rinkos aktyvumu. NT sandorių skaičius Vilniuje išaugo beveik 33 procentais. Tuo tarpu Rygoje sandorių skaičius išaugo 23 proc., Taline – 13 procentų“, – trečiadienį spaudos konferencijoje skaičiavo „Swedbank“ vyresnioji ekonomistė Vaiva Šečkutė.

Tačiau ir geresnės sąlygos nepavertė Vilniaus miestu, kuriame lengva apsigyventi.

„Vilniuje įperkamumas vis dar mažiausias dėl palyginti didelių kainų ir mažų atlyginimų. Mūsų atlyginimai net 34 proc. mažesni nei Talino gyventojų, o būsto kainos – tik 12 proc. mažesnės“, – komentavo V.Šečkutė.

„Swedbank“ duomenimis, vilniečiai šiuo metu gali įpirkti 71 kv.m butą (pernai galėjo 60 kv.m), Rygos gyventojai – iki 88 kv.m būstą (pernai – iki 80 kv.m), Talino gyventojai – iki 91 kv.m būstą (pernai – 90 kv.m).

Taip pat Vilniaus gyventojai didžiausią savo pajamų dalį turi skirti būsto paskoloms grąžinti. Vilnietis paskolai turi skirti apie 23 proc. pajamų, Rygos gyventojas – 19 proc., Talino – 18 procentų.

Įperkamumas Vilniuje augo sparčiausiai

Anot „Swedbank“ ekonomistų, šiemet būsto įperkamumas Vilniuje augo sparčiausiai iš visų Baltijos sostinių.

Taip nutiko dėl to, kad Vilniuje sparčiausiai mažėjo būsto paskolos palūkanos ir augo atlyginimai (jie išaugo 3,6 proc.). Tuo tarpu NT Vilniuje atpigo 2,8 procento.

Estijos sostinės Talino gyventojų atlyginimai spėjo pasistiebti maždaug 8,6 procento. 

Dėl šių priežasčių ir NT ten brango sparčiausiai: NT kainos Taline išaugo 10,8 procento.

Rugpjūtį aukščiausia buto vidutinė kvadratinio metro kaina tarp trijų Baltijos šalių sostinių ir toliau išlieka Taline – 1251 euras/kv.m. Vilniuje vidutinė kaina siekia 1201 eurą/kv.m, Rygoje – 998 eurus/kv.m, Lenkijos sostinėje Varšuvoje – 1818 eurų/kv.m.

Lietuvoje lengviausia būstą įsigyti vidutinio dydžio miestuose – Alytuje, Panevėžyje ir Šiauliuose. Tuo tarpu kurortiniuose miestuose – Neringoje, Palangoje – gyventojų atlyginimai nėra pakankami būstui įsigyti.

Šiuo metu pirkti pigiau nei nuomotis

Jau kurį laiką ekonomistai atkreipia dėmesį, kad NT gali tapti nebloga investicija – nuomojant būstą, galima kasmet susigrąžinti iki 8 proc. būsto vertės.

Tuo tarpu paskolai atiduoti tenka tik iki 2–3 proc. būsto vertės kasmet.

„Gali būti, kad butų kainos jau yra arti savo tikrosios vertės, bet nuomos kainos yra labai padidėjusios ir neatitinka savo tikrosios vertės. Dėl to būsto pirkimo alternatyva tampa patrauklesnė už nuomą – tai šiuo metu labiau finansiškai apsimoka. Žinoma, reikia atkreipti dėmesį, kad paskola imama ne vieneriems metams, tad ateityje šis santykis gali pasikeisti“, – kalbėjo V.Šečkutė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: ar žinome kur slėptis karo atveju?