Kam daugiau naudos - „Western Union“ ar Lietuvai?

Daugiau nei 900 darbuotojų ir 53 pasaulio šalys, aptarnaujamos 24 valandas per parą, 7 dienas per savaitę iš Vilniaus. Tarptautinė mokėjimų paslaugų įmonė „Western Union“ savo būstinėje Vilniuje minėjo dvejų metų veiklos Lietuvoje sukaktį. 

Daugiau nuotraukų (1)

Edgaras Savickas

Sep 11, 2013, 4:10 PM, atnaujinta Feb 22, 2018, 7:56 AM

Europos ir NVS šalių regiono vyresnysis viceprezidentas Janas Hilleredas sakė, kad sprendimas įkurti Europos regiono operacijų centrą būtent čia buvo vienas geriausių žingsnių kompanijos istorijoje. Portalui lrytas.lt jis sakė, kad kad „Western Union“ prie programuotojų atlyginimų burbulo Lietuvoje neprisideda, o atvirkščiai - ugdo kompetentingus specialistus. 

– Skaitydamas pranešimą sakėte, kad viena iš priežasčių lėmusių „Western Union“ atėjimą į Lietuvą buvo mūsų išsilavinę ir labai motyvuoti specialistai. Kokios buvo kitos priežastys?

– Iš viso svarstėme 15 šalių kandidačių, šis procesas buvo labai išsamus. Žiūrėjome į politinį ir ekonominį stabilumą, BVP augimo prognozes, švietimo lygį, taip pat ir į tai, kiek talentingų žmonių čia gyvena.

Nagrinėjome prekės ženklų registravimo reguliacijas, infrastruktūrą, telekomunikacijas – daug skirtingų kriterijų.

Visus juos susumavus Lietuva buvo pirmoje vietoje.

– Ar sutiktumėte, kad „Western Union“ iš dalies kenkia mūsų informacinių technologijų (IT) darbo rinkai?

– Ne, su tuo nesutikčiau, ir manau, kad jau yra įrodyta, jog tam daugiau įtakos turi kiti užsienio investuotojai, kurie specializuojasi IT. Mes, savo ruožtu, turime labai platų darbuotojų spektrą.

Nuo finansų iki bendravimo su klientais, iki persiuntų priežiūros.

Ką mes darome, tai – atnešame geriausias šių veiklų praktikas į Lietuvą. Iš tiesų, išleidžiame nemažai pinigų tam, kad apmokytume žmones ką tik baigusius universitetą. Vėliau, kai šie žmonės pradeda cirkuliuoti po visą Lietuvos ekonomiką, jie su savimi atsineša tam tikrą supratimo apie savo darbą lygį.

Tikiu, kad būdami globalia įmone, mes galime atnešti daug naudos Lietuvos ekonomikai – į šį klausimą žiūrėčiau iš tokios perspektyvos.

– Klausiu todėl, kad Lietuvoje programuotojai, palyginti su kitomis profesijomis, gauna didelius atlyginimus. Ar tai galėtų dėl tokių įmonių, kaip „Western Union“ ir „Barclays“ sukuriamos aukštos paklausos atsiradęs burbulas?

– Nenorėčiau šios problemos kapstyti labai giliai, nes nežinau, kokie tiksliai yra atlyginimų dydžiai, tačiau galiu pasakyti, kad mes esame čia dėl verslo priežasčių.

Įmonei plečiantis toliau mes labai atidžiai stebėsime, kaip vystosi verslo aplinka Lietuvoje ir lyginsime ją su kitomis šalimis. Tačiau kol kas mes esame labai patenkinti savo sprendimu būti čia.

Be to, matome daug galimybių ir toliau plėsti savo operacijų centrus.

– Apie programuotojų atlyginimų burbulą yra kalbėję keli mūsų šalies ekonomistai. Jų manymu, ilgainiui jis sprogs. Galbūt esate pastebėję panašių tendencijų kitose šalyse?

– Ne, nesu. Manau, kad „Western Union“, kaip ir sakiau, turi teigiamą įtaką Lietuvos ekonomikai tose srityse, kuriose dirba, taip pat ir IT.

Manau, kad svarbu ir tai, kad mes esame globali kompanija. Darbuotojai Lietuvoje mato, kaip žmonės dirba visame pasaulyje ir geriausius pavyzdžius perima į savo kasdienę veiklą.

– Šiandien „Western Union“ Lietuvoje turi 938 darbuotojus. Ar galėtumėte prognozuoti, kiek jų bus dar po dviejų metų?

– Ne, man būtų labai nepatogu apie tai kalbėti, todėl, kad tai yra labai dinamiškas procesas. „Western Union“ nuolat plečiasi – kai kurios darbo vietos atsiras Lietuvoje, kai kurios kitose šalyse. Negalėčiau nurodyti konkrečių skaičių.

– Kai 2011 m. įžengėte į Lietuvą, šalį valdė konservatoriai. Šiandien Vyriausybėje daugiausia socialdemokratų. Sakėte, kad ankstesnė valdžia jums suteikė puikią aplinką verslui, ar pastebėjote kokių nors signalų, kad ši Vyriausybė bus tokia pat palanki?

– Negalėčiau išsamiai kalbėti apie vietos politikos peripetijas, tačiau mes nuolat susitinkame su valdžios atstovais. Kalbėjomės su premjeru, ūkio ministru, kiek vėliau susitiksime su finansų ministru.

Sakyčiau, kad jaučiamės labai patogiai, nes egzistuoja platesnis sutarimas, jog užsienio kapitalas ir investicijos Lietuvoje yra laukiamos ir reikalingos.

Nejaučiu jokio reikalo mums dėl to nerimauti.

***

100 tūkst. Lt nuo „Western Union Fondo“

Vykdantysis „Western Union“ viceprezidentas John R. Dye spaudos konferencijos metu pranešė, kad naujai įkurtas „Western Union Fondas Lietuvai“ dvejų metų veiklos Lietuvoje proga 4 šalies socialinėms iniciatyvoms skyria po 25 tūkst. Lt.

Paramą gavo „ExCEL“, „Big Brothers Big Sisters“, „Gelbėkit Vaikus“ ir Nacionalinės Moksleivių Akademijos atstovai.

Kartu renginyje dalyvavo ir ūkio ministras Evaldas Gustas, kuris savo kalboje pasidžiaugė tuo, kad „Western Union“ kitiems investuotojams parodė, jog Lietuva yra gera šalis investicijoms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.