Kredito unijos nenori būti nužudytos

Priėmus tokį įstatymą būsime saugiausios kredito įstaigos pasaulyje. Taip ironiškai dabar kurpiamas Kredito unijų įstatymo pataisas vertina jų vadovai.

Daugiau nuotraukų (1)

Edgaras Savickas

2013-09-19 06:00, atnaujinta 2018-02-22 01:31

Lietuvos bankas ir kredito unijos susikirto dėl jau parengto įstatymo projekto. Prievaizdai siekia, kad unijų nariams nebūtų galima laikyti daugiau ne dešimt kartų už pajų didesnių indėlių.

Unijų vadovai tvirtino, jog tokia taisyklė neigiamai paveiktų rinką, nes didžioji dalis jų narių indėlius laiko trumpiau nei metus. Pasiimdami indėlį, jie išsineštų ir pajų.

Asociacijos Lietuvos kredito unijos vadovo Ramūno Stonkaus nuomone, tokiu atveju kapitalas būtų naikinamas, o ne kaupiamas.

Jis siūlo kapitalą kaupti iš uždirbto pelno. „Juk ir riziką, nuo kurios siekiama apsisaugoti, kelia ne indėliai, o paskolos”, – aiškino R.Stonkus.

Dar vienas būdas kaupti kapitalą – privilegijuoti pajai. Juos turintys unijų nariai gautų fiksuotą grąžą, o pats pajus liktų unijos rankose.

R.Stonkus sakė, kad apie pusę jo vadovaujamos asociacijos narių galėtų savo kapitalą didinti iš pelno. Iš tiesų tai daryti jie ir privalės, nes įstatymo projekte siūloma unijų kapitalą didinti iki 0,5 mln. litų (šiuo metu reikalaujama tik 15 tūkst. litų).

Kredito unijų atstovai taip pat sakė, jog reikalavimas susieti indėlio ir pajaus dydžius sudarytų nevienodas konkurencijos sąlygas, mat komerciniams bankams tokie reikalavimai nėra taikomi.

Lietuvos bankas tikino, jog sprendimas susieti indėlius ir pajus priverstų kredito unijų narius suvokti, kad jie yra ne tik indėlininkai, bet ir bendraturčiai. Tad jiems turėtų rūpėti ne tik jų gaunama grąža, bet ir unijos kapitalo pakankamumas.

„Jie nesijaučia unijos savininkais, o tai sunkiai suderinama su unijų, kaip kooperatinių bendrovių, esme”, – teigiama Lietuvos banko Priežiūros skyriaus tarnybos komentare.

Tiesa, R.Stonkus teigiamai atsiliepė apie kitus įstatymo projekte įtrauktus pasiūlymus. Pritariama, kad kredito unijos paslaugas teikti galės ir advokatai, notarai bei antstoliai.

Unijos kurtis galės ne tik pagal teritorijos, bet ir darbo įmonės, įstaigos arba priklausymo profesinei sąjungai kriterijų.

Be to, kredito unijoms turėtų būti leista susijungti, o daugiau nei 50 mln. litų vertės turtą turinčios unijos privalės turėti darbuotoją, atsakingą už rizikos vertinimą.

Tris uždarė, tris įspėjo

Šiemet Lietuvos bankas iš trijų kredito unijų atėmė licencijas. Nemokiomis pripažintos Nacionalinė kredito unija ir „Švyturio” kredito unija uždarytos metų pradžioje, o „Laikinosios sostinės kreditas” – balandį.

Dar trys – „Žemaitijos iždas” (Telšiai), „Naftininkų investicijos” (Klaipėda) ir Verslo kredito unija (Kaunas) – buvo įspėtos dėl to, kad veiklą vykdė pernelyg rizikingai, o kauniečiams uždrausta teikti paskolas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.