Vilniuje kyla dar vienas prekybos ir pramogų centras

Jau kitų metų pradžioje vilniečiai turės dar vieną vietą, kur galės išleisti savo pinigus – antradienį pradėtos prekybos parko „Domus Pro“ statybos.

Ukmergės gatvėje statomas prekybos parkas įsikurs 12 tūkst. kvadratinių metrų plote.<br>Įmonės vizualizacija
Ukmergės gatvėje statomas prekybos parkas įsikurs 12 tūkst. kvadratinių metrų plote.<br>Įmonės vizualizacija
Daugiau nuotraukų (1)

Aurimas Abišala

2013-10-01 14:24, atnaujinta 2018-02-21 15:00

Ukmergės gatvėje statomas prekybos parkas įsikurs 12 tūkst. kvadratinių metrų plote, o pirmųjų pirkėjų tikimasi sulaukti jau 2014 metų pavasarį.

„Tai dar vienas ženklas, kad Vilnius auga, kyla ir investicijos plaukia. Beveik nebespėju įkasinėti kapsulių, kurios žymi statybų pradžią. Reikia pasidžiaugti, kad kiekvienas toks objektas, tai – darbo vietos, mokesčiai į savivaldybės biudžetą“, - džiaugėsi statybų pradžios ceremonijoje dalyvavęs Vilniaus miesto meras Artūras Zuokas.

Didžiausio būsimo prekybos parko nuomininko – prekybos tinklo „Rimi“ - vadovas Peras Dahlas teigė, kad šiuo žingsniu „Rimi“ sutvirtins pozicijas Vilniaus mieste.

„Neturime parduotuvių šioje vietoje, bet žinome, kad turime daug esamų ir potencialių pirkėjų. Džiaugiamės, kad pagaliau būsime ir šioje miesto dalyje. Tikimės, kad būsime geri kaimynai ir aplink gyvenantys žmonės džiaugsis tiek mūsų parduotuve, tiek visu prekybos parku“, - antradienį kalbėjo P.Dahlas.

Projektą vysto „TK Developement“. Jos vadovas Rapolas Latvis tvirtino, kad darbai vyksta pagal numatytą grafiką.

Renginio metu buvo pasirašyta sutartis, taip pat svečiai rašė linkėjimus ir kabino juos ant simbolinio statybvietėje pasodinto ąžuoliuko.

Ar prekybos centrai nesužlugdys sostinės senamiesčio?

Atrodo, Vilnius kaip reikiant užsimojo tapti Rytų Europos prekybos centrų sostine.

Lietuvos sostinėje jau yra dideli prekybos centrai „Akropolis“, „Ozas“ bei „Panorama“, vienintelis Baltijos šalyse „Ikea“ baldų salonas.

Dėl tokio prekybos centrų kiekio atsiranda dėl sostinės senamiesčio išlikimo būgštaujančių architektų.

„Labai didelis prekybos centras taip arti Vilniaus senamiesčio būtų negerai. Jau dabar „Akropolis“ kartu su „Ozu“ ir „Panorama“ suduoda didžiausią smūgį Vilniaus centre įsikūrusioms parduotuvėms. Tai ne paveldosaugos, o miesto gyvenimo problema.

Prekybos centrai susiurbia pirkėjus, parduotuvės bankrutuoja ir pastatai stovi tušti. Klasikinis pavyzdys, kaip sužlugdyti miesto centrą, – Kaunas. Kai prie Karmelitų bažnyčios buvo pastatytas didelis prekybos centras, nunyko Laisvės alėjoje įsikūrusios parduotuvės, o paskui jas – ir kavinės. Juk dideli prekybos centrai tapo laiko leidimo vieta“, - kiek anksčiau dienraščiui „Lietuvos rytas“ sakė architektas Augis Gučas.

Šiuo metu planuojami ar statomi bent trys nauji prekybos centrai ir parkai. Portalas lrytas.lt siūlo susipažinti su artimiausiu metu sostinėje pasirodysiančiais prekybos centrais. 

Planuojami prekybos centrai ir parkai:

„Domus Pro“ - 2014 metų pavasaris

Šis antradienį oficialiai pradėtas projektas įsikurs Ukmergės ir Bieliūnų gatvių sankirtoje.

Būsimojo prekybos parko plotas sieks per 12 tūkst. kv. metrų, tačiau 2014 metų pavasarį bus atidaryta tik 7,5 tūkst. kv. metrų dalis su „Rimi“ prekybos centru. Likusią dalį prekybos parko vystytojai atidarys, kai „tam bus pasirengusi rinka“.

Planuojama, kad prekybos parke „Domus Pro“ bus 326 automobilių stovėjimo vietos.

Šis prekybos parkas taip pat turėjo būti atidarytas dar 2009 metais, o jo plotas tuomet būtų siekęs 20 tūkst. kv. metrų, tačiau krizė pakoregavo ir šios prekyvietės atsiradimo planus.

„Olinda“ - 2014 metai

Šis prekybos centras įsikurs prie dar statomo vakarinio Vilniaus aplinkkelio. Kaip rašo projekto vystytojai, „Olindoje“ įsikurs „Prisma“ parduotuvė ir daugybė mažesnių parduotuvių, restoranų, kavinių, sveikatos priežiūros ir grožio salonų.

Prie prekybos centro bus 450 stovėjimo vietų automobiliams, planuojama, kad šis prekybos centras bus patraukliausias aplink gyvenantiems maždaug 72 tūkst. vilniečių iš Pašilaičių mikrorajono, Linksmojo kvartalo, Perkūnkiemio, Gineitiškių, Antežerių ir Zujūnų.

Būsimasis prekybos centras bus orientuotas į apylinkėse gyvenančias šeimas bei netoliese esančių verslo centrų darbuotojus.

Anksčiau šį prekybos centrą buvo planuota atidaryti 2012 metais, tuomet jo plotas turėjo būti per 40 tūkst. kv. metrų.

Tačiau laikui bėgant planai pasikeitė – dabar skelbiama, kad „Olinda“ bus 16 tūkst. kv. metrų dydžio, jo viduje būsianti „Prisma“ užims apie 10 tūkst. kv. metrų.

Prekybos parkas Žirnių gatvėje – 2015 metų pradžioje

Kol kas dar neįvardytas prekybos parkas šalia baldų salono „Ikea“ Žirnių gatvėje turėtų būti pradėtas statyti 2014 metais, o būti užbaigtas 2015 metais.

Spėjama, kad būsimame prekybos centre įsikurs „Rimi“ parduotuvė, jo plotas sudarys per 18,5 tūkst. kv. metrų ir bus plečiamas, iš pradžių veiks 1120 vietų automobilių stovėjimo aikštelė, kuri taip pat galimai bus plečiama.

Ekspertas: „Vilniuje trūksta kokybiškų prekybos centrų“

Apie planuojamus prekybos centrus ir parkus portalas lrytas.lt kalbėjo su NT rinkos ir prekybos centrų ekspertu Laurynu Mituzu: 

- Ar tokioje vietoje, palyginti ne taip toli nuo Ozo gatvės ir prie pat „Big“ prekybos centro atsiradęs prekybos parkas turi šansų pritraukti pakankamai žmonių? Koks galėtų būti jo konkurencinis pranašumas?, - paklausė lrytas.lt.

- Prekybos parkas dažniausia gali konkuruoti tik agresyvumu kainomis ir išskirtinai giliu asortimentu. Prekybos parko rinkos segmentas visai kitas nei įprastinių prekybos centrų, o jame tiesioginio konkurento nėra. Sėkmė priklauso nuo centro kaip produkto ir jo teisingo pozicionavimo. Naujojo projekto vieta prekybos centrui turi didelių konkurencinių trūkumų „Big“ atžvilgiu.

- Taip pat prie Ukmergės gatvės (statomame vakariniame aplinkkelyje) atsiras dar vienas prekybos centras - „Olinda“, kuriame bus Prisma. Ar ne per daug prekybos centrų vienoje Vilniaus pusėje? Kuo prekybos centrams tokia patraukli Ukmergės gatvė?

- „Olinda“ bus nedidelis centras, visiškai priklausomas nuo pagrindinio nuomininko sėkmės. „Prisma“ yra išskirtinė savo kokybe, tad lėtai, bet stabiliai turėtų pelnyti kaimynystėje gyvenančių simpatijas.

Natūralu, kad prekyba kaupiasi ties transporto srautais, tačiau kiek ji jais naudojasi, priklauso nuo to, iš kur prekybininkai tikisi pirkėjų: kuo didesnė kritinė masė, tuo didesnė traukos teritorija ir naudingesnis yra automobilių srautas. Vilniuje kokybiškų prekybos centrų trūksta. - Kitas traukos centras kuriasi ties Vilniaus oro uostu - jau yra „Ikea“, ateityje planuojamas dar vienas prekybos parkas. Ar tai gerai miestui (kaip atsvara Ozo ir Ukmergės gatvėms), ar blogai - dar mažiau priežasčių apsilankyti senamiestyje?

- Bet kokia prekybos centrų plėtra, nukreipta konkuruoti kokybe, yra sveikintina ir gerai miestui. Planuojamas prekybos parkas prie oro uosto atsiras tik tuo atveju jei prekybininkai ten nuomosis patalpas, kas šiai dienai sunkiai įsivaizduojama, nebent prie „Ikea“ prisijungtų daugiau stambių tarptautinių žaidėjų. Toks prekybos parkas konkuruotų nebent su pavienėmis stambiomis parduotuvėmis. Prekybos parkai su senamiesčiu nekonkuruoja. ***

Didžiausi prekybos centrai Vilniuje:

• Prekybos parko „Domus Pro“ plotas bus apie 12 tūkst. kv. metrų 

• Bendras Vilniaus „Akropolio“ prekybos centro plotas yra 110 tūkst. kv. metrų • Baldų salono „Ikea“ plotas yra 24,8 tūkst. kv. metrų

• Prekybos centro „Europa“ plotas yra 22,6 tūkst. kv. metrų

• Prekybos centro „Panorama“ plotas yra 65 tūkst. kv. metrų

Sekite verslo naujienas socialiniame tinkle „Facebook“!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.