Latvijos ekonomistai prognozuoja metinę defliaciją

Rugsėjį Latvijoje vėl greičiausiai bus užfiksuota metinė defliacija, prognozuoja šalies ekonomistai, apklausti portalo „Nozare.lv“.

Rugsėjį Latvijoje vėl greičiausiai bus užfiksuota metinė defliacija<br>123rf nuotr.
Rugsėjį Latvijoje vėl greičiausiai bus užfiksuota metinė defliacija<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Oct 7, 2013, 3:21 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 9:57 AM

Kaip pažymėjo „SEB bank“ ekonomistas Dainis Gašpuitis, rugsėjį prognozuojamas nedidelis maisto produktų brangimas. Bet daugiausia pakils drabužių ir avalynės kainos, teigia ekonomistas.

Jo prognozėmis, metinė defliacija rugsėjį sieks 0,3-0,4 proc. O palyginti su rugpjūčiu, vartojimo kainos rugsėjį ūgtelės 0,3-0,4 proc.

Tuo tarpu „Swedbank“ ekonomistė Kristila Skruzmanė prognozuoja, kad rugsėjį, palyginti su rugpjūčiu, vartojimo kainos padidėjo 0,6 proc., o palyginti su praėjusių metų rugsėju, kainos nepakito arba sumažėjo 0,1 proc.

„Parex Asset Management“ ekonomistė Simona Striževskaja taip pat prognozuoja 0,6 proc. mėnesinę infliaciją rugsėjį. Pasak jos, augimui daugiausia įtakos turėjo rinkoje pasirodžiusi naujojo rudens sezono avalynė ir drabužiai. „Greičiausiai rugsėjį pabrango ir kai kurie maisto produktai bei asmens higienos reikmenys“, - sakė ekspertė.

Pasak S.Striževskajos, dar iki spalio 1 dienos, kai pradėta nurodyti prekių kainas tiek latais, tiek eurais, kai kurie prekybininkai ir paslaugų teikėjai jau rugsėjo pabaigoje padidino kainas; tačiau, pasak ekonomisto, šis reiškinys nebuvo masiškas ir padidino mėnesinę infliaciją tik dešimtąja procento dalimi.

„Parex Asset Management“ ekonomisto prognozėmis, metinė defliacija rugsėjį sieks 0,1 proc., o per visus 2013 metus infliacija sudarys 0,5 proc.

Centrinė statistikos valdyba apie vartotojų kainų pokyčius rugsėjį praneš jau antradienį, spalio 8 dieną, Rugpjūtį Latvijoje buvo užfiksuota 0,2 proc. defliacija.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.