Nežinia Maskvoje tęsiasi: laukiama verslininkų akistatos su G.Oniščenka

Specialiai lrytas.lt, Maskva

Žemės ūkio ministras V.Jukna sako, kad šiuo atveju politikams tenka atsitraukti į šalį.<br>A.Srėbalienės nuotr.
Žemės ūkio ministras V.Jukna sako, kad šiuo atveju politikams tenka atsitraukti į šalį.<br>A.Srėbalienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė

Oct 10, 2013, 11:43 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 7:23 AM

Šešias valandas tukęs ir šiandien apie pusę dviejų nakties pasibaigęs Rusijos žemės ūkio ministro Nikolajaus Fiodorovo priėmimas Maskvoje, parodų rūmuose, nedavė jokių rezultatų. Nei pienininkams, nei mėsininkams aktualūs klausimai jame nebuvo aptarti.

Susitikime dalyvavusi Lietuvos delegacija – žemės ūkio ministras Vigilijus Jukna, viceministras Mindaugas Kuklierius, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) vadovas Jonas Milius, šįryt, ketvirtadienį, nedalijo jokių pažadų.

„Tai buvo mandagumo vizitas – neformalus N.Fiodorovo priėmimas, ne susitikimas. Per tokius priėmimus paprastai nesprendžiamos problemos“, – patikino V.Jukna.

Teigiama, kad jei tik ministras N.Fiodorovas, būdamas Rusijos Vyriausybės narys, turėtų daugiau galių ar įtakos, lietuviškų pieno produktų importui Rusija nebūtų uždėjusi apynasrio.

Tik šnektelėjo

Pasak V.Juknos, šiąnakt vykęs priėmimas teleido su ministru apsikeisti keliomis mandagumo frazėmis.

„Tokiame priėmime kalbėti apie problemas, eksportą nėra galimybių“, – aiškino V.Jukna.

Vis dėlto Lietuvoje netyla kalbos apie tai, kad politikai, vos tik verslui kyla problemų prekiaujant su Rusija, turėtų naudotis asmeninėmis pažintimis. Ar pažintis su Rusijos žemės ūkio ministru jau yra tokia, kad galima būtų problemas aptarti akis į akį?

„Tai ypač svarbu bendraujant su Rusija. Su ministru N.Fiodorovu esame pažįstami. Tai buvo jau trečias mūsų susitikimas. Bet šiuo atveju politikams tenka atsitraukti į šalį: pirmiausia reikia susitikti specialistams“, – sakė V.Jukna.

Jo teigimu, su buvusiu Lietuvos ambasadoriumi Maskvoje, premjero patarėju Antanu Vinkumi priešakyje Lietuvos verslininkai – pieno perdirbimo įmonių vadovai ryt ar poryt akis į akį turėtų susitikti su pačiu G.Oniščenka.

„Šis pieno produktų prekybos apribojimas paliudijo, kad, jei kyla problemų dėl produktų kokybės, pirmiausia turi kalbėtis tie, kas juos gamina, ir tie, kas juos kontroliuoja“, – aiškino ministras.

Planai pasikeitė

Šiąnakt, vakarieniaujant su ministru N.Fiodorovu, pasikeitė Maskvoje esančios Lietuvos delegacijos darbų planai. Pasak VMVT vadovo J.Miliaus, tikimybės, kad pavyks susitikti su vyriausiuoju Rusijos sanitaru – „Rospotrebnadzor“ vadovu Genadijumi Oniščenka, neliko.

Tačiau šiandien vakarop J.Milius turėtų susitikti į parodą „Auksinis ruduo“ atvyksiančiu Rusijos fitosanitarijos ir veterinarijos priežiūros tarnybos vadovu Sergejumi Dankvertu.

„Aptarsime situaciją. Ir kalbėsime apie tolimesnius veiksmus – ką privalome daryti. Nes iki šiol nesulaukėme iš G.Oniščenkos jokių oficialių įrodymų – tyrimų duomenų, ko yra rasta lietuviškuose pieno produktuose.

Mūsų įmonės juk turi savikontrolės sistemą. Mes taip pat jas tikriname. Tiriamas visas pienas, kuris perkamas kitose valstybėse – Latvijoje, Estijoje, Lenkijoje. O gamybos linijos yra atskirtos, nes į Rusiją buvo eksportuojami tik iš lietuviško pieno pagaminti produktai“, – aiškino J.Milius.

Jo teigimu, Rusijos fitisanitarijos ir veterinarijos tarnybos inspektoriai pieno perdirbimo įmones tikrino ne kartą. Ir įsitikino, kad tikrai jos dirba pagal visus reikalavimus, kokius tik yra nustačiusi Rusija.

Tačiau šiandien, susitikus su S.Dankvertu, bus tariamasi, kad jo vadovaujamos tarnybos inspektoriai kuo greičiau atvyktų į Lietuvą. „Jie patys nori įsitikinti, kas vyksta“, – sakė J.Milius.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.