3D interjeras - ar toks tinka jaukiems namams?

Norite išskirtinio interjero? Tokio visiškai nerealaus? Tuomet surizikuokite ir paverskite savo namus 3D arba trimate erdve. Tai ne pokštas - jau kelerius metus dizaineriai  siūlo įvairius sprendimus, kaip namų sienas, lubas, duris ir baldus paversti trimačiais. Užsukite į svečius ir pasižvalgykite - gal ir jums kils idėjų.

Daugiau nuotraukų (1)

Sandra Kliukaitė ("Supernamai")

Oct 16, 2013, 1:16 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 3:08 AM

3D sienos

Pagrindiniai 3D sienų dekoro elementai – tai dekoratyvinės 3D plokštės, turinčios reljefą. Būtent reljefinis paviršius su skirtingų dydžių iškilimais ir įdubimais sukuria trimatiškumo įspūdį. Toks sienų dekoravimo būdas puikiai tiks žmonėms, ieškantiems savo interjerams ko nors originalesnio ir inovatyvesnio nei įprastos sienos.

3D plokštės gaminamos iš gipso arba ekologiško kokoso palmių pluošto ir net bambuko celiuliozės, taigi tai yra visiškai natūralus produktas, neturintis jokių nuodingųjų medžiagų. Tokių plokščių paviršius yra natūraliai baltas, tačiau jas galima įvairiai dažyti ir konstruoti iš jų pačias įvairiausias figūras. Dekoracijos lengvai tvirtinamos prie sienų ir lubų paprasčiausiais plytelių klijais.

Tiesa, reikia pridurti, kad, atsižvelgiant į 3D dekoracijų matmenis ir reljefo pobūdį, joms gali prireikti šiek tiek papildomos būsto erdvės, todėl 3D interjero sprendiniai labiau tinka didesnėms arba nestandartinių matmenų patalpoms ir tam tikroms būsto zonoms. Pavyzdžiui, 3D dekoratyvinės plokštės puikiai tiks nišose, erdvėse prie ir po laiptais ar neišnaudotose vonios kambario vietose. Visiškai nereikia jaudintis dėl šių plokščių atsparumo įvairiems poveikiams ar temperatūrų skirtumams, mat plokštės yra atsparios drėgmei, šarmams ir net ugniai.

Įmonės „Loft Design System“ atstovai pasakoja, kad dekoratyvines 3D plokštes jau spėjo pamėgti ir lietuviai, o kai kurie jų tikrai drąsiai eksperimentuoja savo privačiuose namuose ar butuose naudodami net kelis modelius: ir svetainėje, ir miegamajame, ir darbo bei vaiko kambariuose. Tarp pirkėjų ypač populiarūs tokie šios įmonės platinami modeliai, kaip DEKOR 27, 03, 01, 09, 11 ir 23, o pagrindinė šio sezono naujovė – betoninės sienos imitacija (DEKOR 17 ir DEKOR CONCRETE). Tai nestandartinių matmenų 3D plokštės, iš kitų modelių išsiskiriančios savo raštu.

3D grindys

O gal savo namuose norėtumėte „skystų“ 3D grindų? Skamba keistai? Tiesą sakant, visai ne, nes tai tikrai įmanoma. Šiuolaikiškos trimatės liejamosios grindys (taip pat ir sienos) gali bet kokią interjero fantaziją paversti trimate realybe. Be to, prižiūrėti tokias grindis neįtikėtinai lengva, palyginti su tokiomis įprastomis grindų dangomis, kaip medinis parketas, laminuotos grindys ar D grindyskiliminė danga. Liejamąsias grindis galima plauti paprastu, šiltu vandeniu ir plovikliu, kiek tik norisi, nes jos neįtikėtinai atsparios.

Iš tiesų tokios grindys buvo gaminamos jau prieš daugelį metų, tačiau, ilgą laiką tobulinant šią technologiją, jos tapo itin ilgaamžės ir savo atsparumu lenkė ne tik visas medines, audinio pluošto, bet net ir keraminių plytelių dangas.

O dabar besiūlės, lygios ir blizgios liejamosios grindys su 3D ornamentais tapo dar ir labai madingos. Blizgus grindų paviršius – šio sezono interjero dekoro tendencija, o integravus įvairius grafinius vaizdus, namuose galima tiesiogine prasme „išlieti“ giluminį – vandenyno, jūros ar tekančio vandens – vaizdą, kuris puikiai tiks, tarkime, vonios kambaryje. Perkeldami ant grindų įvairius grafinius vaizdus, spalvingus 3D piešinius ar žalios vejos imitaciją, sukursite žaismingas trimates grindis vaiko ar paauglio kambariuose.

3D baldai

Trijų dimensijų interjero kūrimo procesas neapsiriboja vien 3D sienomis ir grindimis. Trimačiais galima paversti ir baldus. Norint įprastus baldus paversti trimačiais ir išgauti giluminį vaizdą, jiems dekoruoti gali būti naudojami lęšiniai rastrai – tai yra plastikas, išgaunamas iš stireno polimerizacijos būdu. Jis yra bekvapis ir visiškai nekenksmingas, be to, nebijo temperatūros pokyčių, drėgmės.

Jei interjerui projektuoti reikalingos pertvaros, galite pasirinkti ažūrines MDF 3D plokštes. Iš medienos plaušų gaminamos plokštės turi trimatiškumo suteikiančių ažūrinių raštų ir puikiai tinka spintų ar kambarių pertvaroms gaminti. Ir tai dar ne viskas, ką galima nuveikti su tokiomis dekoratyvinėmis plokštėmis. Jums nepatinka atviri radiatoriai jūsų namuose? Integruokite radiatorius į interjerą, pasitelkdami tas pačias ažūrines MDF 3D plokštes. Radiatorių nebus matyti, jie negadins interjero vaizdo, tačiau šiluma pro ažūrines plokštes sklis taip pat lengvai, kaip ir anksčiau.

Trimatiškumo įspūdį interjerui taip pat gali suteikti įvairiausi permatomi paviršiai, pavyzdžiui, baldai, pagaminti iš permatomo plastiko, kaip antai dizaino ikona virtusi garsioji kėdė „Louis Ghost“, sukurta kultinio prancūzų dizainerio Philippe’o Starcko italų dizaino gamintojui „Kartell“.

Taip pat 3D efektą gali sukurti ir pati baldų forma – rinkitės netradicinius baldus, kurių forma primena LEGO konstruktorius – tarsi iš kubų sudėliotas erdvines 3D dėliones. Net paprasčiausi tuščiaviduriai modulinių lentynų blokai gali sukurti trimatiškumo įspūdį, viskas priklauso nuo to, kaip jie bus išdėstyti erdvėje ir kaip kris šviesa bei šešėliai.

3D šviestuvai

Šviesa – dar viena puiki priemonė 3D iliuzijai namuose sukurti. Apšvietimo sistemos, naudojant 3D grafikos efektus, nėra rinkos naujiena, tačiau ji išties veiksminga, jei 3D efektus namuose norite kurti naudodami šviesą.

Tiesą sakant, galite net „užsiklijuoti“ LED’inius tapetus ant sienų! Vokiečių šviestuvų dizaineris Ingo Maureris kartu su studija „Architects Paper“ jau prieš keletą metų pagamino pirmuosius istorijoje LED’inius tapetus namams – „LED Wallpaper“, kurie, vos įjungus elektrą, ant sienų sukuria įspūdingus švytinčius 3D raštus.

Į tokį „tapetą“ integruota šimtai LED lempučių, kurios ne tik apšviečia patalpą, bet ir taupo elektros išteklius, mat šis tapetas sunaudoja 90 % mažiau elektros energijos nei įprastos lemputės. Britų šviestuvų dizaineris Rossas Lovegrove – dar vienas meistras, kuriantis magiškus, kone kosminius šviestuvus, primenančius garsiausio 3D filmo „Avataras“ siužetus. Vien jau ko vertos jo sukurtos erdvinės apšvietimo sistemos italų gamintojui „Artemide“, kurios įspūdingų šviestuvų galima įsigyti ir Lietuvoje.

3D durys

Durys – iliuzinė riba tarp išorinės ir vidinės erdvės, be to, niekada negali žinoti, kas gi slypi už jų, na, nebent tai yra sandėliukas… Deja, atvėrus duris visos iliuzijos išsisklaido ir žiūrovas pamato tikrą vaizdą. Kad trimatę iliuziją namuose išlaikytų kuo ilgiau, Niujorke gyvenantis garsus dizaineris Karimas Rashidas sukūrė 3D durų kolekciją „Sensunels“.

Pagrindinis dizainerio tikslas kuriant šios kolekcijos durų dizainą – pagaminti tokias duris, kurios vizualiai praplėstų gyvenamosios „dėžutės“ ribas. Taigi tokiomis 3D dekoracijomis puoštos durys yra ne tik gražus interjero elementas, jis filosofiškai ir vizualiai praplečia interjero ribas, sukurdamas trimatiškumo įspūdį.

Tai tikrai ne pirmas kartas, kai garsusis dizaineris eksperimentuoja su trimačiais objektais. Australijos dizaino gamintojui „Alloy“ jis yra sukūręs itin atsparias ir kokybiškas metalines sienų plyteles, kurios puikiai tinka vonioje ar koridoriuje. Aštuonių skirtingų formų metaliniai elementai plokščiam paviršiui suteikia įspūdingą trimatį raštą, taip paversdami erdvę įdomiu, optinių iliuzijų objektu.

Beje, inovatyvūs 3D dekoro sprendiniai yra „išrandami“ ne tik užsienyje, bet ir Lietuvoje. Štai šiemet dizainerė Skirmantė Vaitkevičiūtė buvo apdovanota konkurso „Geras dizainas 2013“ diplomu už 3D veidrodinę plokštę, sukurtą kartu su įmone „Ekspozicijų sistemos“.

Sukurtos technologijos esmė – trimatis kompozicinių medžiagų „Dibond“, „Neobond“ formavimas naudojant trimatį skaitmeninį modelį. Tokia plokštė pirmą kartą buvo panaudota Sartų regioninio parko lankytojų centro ekspozicijoje. Ši 3D veidrodinė plokštė skirta ne tik interjerui, bet ir eksterjerui apipavidalinti.

3D eksterjeras

O taip, tris dimensijas galima suteikti ne tik interjerui, bet ir eksterjerui, o kartais net ir visą namą paversti trimačiu objektu. Būtent tokį namą, apskriejusį daugybę pasaulio dizaino ir architektūros leidinių, Austrijoje sukūrė „Weichlbaeur Ortis“ architektūros studija.

Trimatį vaizdą architektai išgavo viso namo fasadus padengdami specialia „Astroturf“ danga – dirbtine žole, paprastai naudojama stadionams dengti, ir sumontuodami fasade į dangų kylančius laiptų blokus, kurie neatlieka jokios praktinės funkcijos, tačiau sukuria trimatiškumo įspūdį. Šis, optinių iliuzijų meistro Mauritso Cornelio Escherio ir dailininko Pablo Picasso įkvėptas, Frohnleiteno mieste pastatytas gyvenamasis namas gali būti drąsiai vadinamas supernamu.

Daugiau apie įvairias statybines medžiagas skaitykite žurnale „Supernamai“ bei www.supernamai.lt

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.