Skurdi Graikija – apdairių investuotojų rojus

Kur per šiuos metus galima uždirbti daugiausia pinigų? Atsakymas gal ir keistokas: ties bankroto bedugne vis dar svyruojančioje Graikijoje. Kas laiku sugebėjo įsigyti šios valstybės obligacijų, tas pinigus 2013-aisiais galėjo net padvigubinti, rašo „Lietuvos rytas”.

Kol graikai protestuoja, investuotojai pelnosi iš pabrangusių šios šalies obligacijų.<br>„Reuters” nuotr.
Kol graikai protestuoja, investuotojai pelnosi iš pabrangusių šios šalies obligacijų.<br>„Reuters” nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 29, 2013, 7:29 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 6:43 PM

Pelningiausi šių metų pasaulio investiciniai fondai įsikūrę ne Londone, Frankfurte ar Niujorke, o Atėnuose.

Juos valdo du brokeriai: Panos Simos iš „NBG Asset Management” bei Aris Papageorgakopoulos ir Johnas Gikas iš „Eurobank Asset Management”. Apsukrūs veikėjai sukūrė tris fondus, kurių pelningumas šiais metais jau viršijo 100 procentų.

Visų šių fondų veikla labai paprasta: buvo superkami Graikijos vyriausybės vertybiniai popieriai per pačią euro zonos skolų krizę, kai kiti investuotojai ieškojo kur kas saugesnių užutėkių.

Pirko už mažiausią kainą

Investuotojų akyse per pastaruosius keletą mėnesių Graikija smarkiai pasikeitė. Nuslopus baimei, kad ši šalis paliks euro zoną, kai kurios jos obligacijos nuo žemiausio taško 2012-aisiais šįmet pabrango net keturis kartus.

Maža to, kelios Graikijos bendrovės sėkmingai išplatino savo obligacijas, o tai grąžino investuotojus į Atėnų biržą.

Žodžiu, investicinė aplinka šiuo metu palanki, todėl trys brokeriai džiaugiasi laiku atsidūrę tinkamoje vietoje.

„Buvo metas, kai Graikijos vertybiniai popieriai buvo prilyginti šiukšlėms ir visi jų kratėsi. Pamanėme, kad rinka jau pasiekė dugną, tad nebėra ko prarasti”, – pasakojo A.Papageorgakopoulos.

Valdytojai – ne turtuoliai

„Delos Domestic Bond Fund”, kurį prižiūri P.Simos, šįmet yra investicijų lyderis visame pasaulyje. Fondo, kurio kapitalas siekia 83 milijonus eurų, vertė nuo 2012-ųjų pakilo net 108 proc.

J.Giko ir A.Papageorgakopoulo tvarkomų fondų „Eurobank LF Government Bond Fund” ir „Interamerican Fixed Income Domestic Bond Fund” vertė per pastaruosius 12 mėnesių pakilo atitinkamai 107 ir 105 proc.

Žinoma, visi šie fondai pasaulio rinkos požiūriu yra nykštukiniai ir investuoja tik į Graikijos valstybės vertybinius popierius.

Už jų nugaros nestovi milijardais dolerių ar eurų besitaškantys finansų banginiai. Dažniausi jų klientai – privatūs asmenys ir tos pačios Graikijos bendrovių pensijų fondai. Todėl ir jų valdytojai neturi nei jachtų, nei privačių lėktuvų.

A.Papageorgakopoulos prisipažino, kad verslo reikalais skraido tik ekonomine klase, o jo nuosavas automobilis – 2003 metais pagaminta „Audi”. P.Simos iki šiol nuomoja būstą, nes bankai nesuteikia paskolos namui įsigyti.

Vadina save laimės kūdikiais

„Graikijoje investiciniai fondai nėra labai svarbi finansų rinkos dalis. Mes neįgudome mąstyti kaip tikri investuotojai, todėl nepraradome ryšio su realybe”, – pasakojo A.Papageorgakopoulos.

Pasak jo, dabartinius šių trijų fondų rezultatus labiausiai nulėmė sėkmė. Pagal taisykles jie neprivalėjo investuoti į valstybės obligacijas daugiau nei 50 proc. fondo lėšų, bet nusprendė tam skirti visus 100 procentų.

Kai šie trys fondų valdytojai pirko Atėnų išleistus skolos popierius, rinkoje jų kaina siekė maždaug 12 euro centų už 1 euro vertės obligaciją. Šiuo metu kaina svyruoja apie 53 euro centus.

Ar sėkmės paukštę pagavę brokeriai sulaukia dėmesio iš užsienio investuotojų? „Pasitikėjimui sukurti reikia nemažai laiko, o padėtis į gerąją pusę keičiasi lėtai. Bet mes manome, kad viskas bus gerai, kol bus tęsiamos reformos, o Graikija liks euro zonoje”, – sakė P.Simos. („Wsj.de”, LR)

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.