Rinkoje - nesaugios džiovintos kriaušės

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba Skubiųjų pranešimų apie nesaugų maistą ir pašarus sistema RASFF gavo pranešimą iš Estijos dėl kiniškose džiovintose kriaušėse nustatytų per didelio kiekio sulfitų. Į mūsų šalį buvo įvežtos 3 tonos šių produktų.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 29, 2013, 4:02 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 2:01 AM

Estijos kompetentinga institucija, kontroliuodama importuojamus maisto produktus, atliko laboratorinius tyrimus ir kiniškų džiovintų kriaušių partijoje (Nr. 130417A-2) nustatė neleistinus sulfitų kiekius. Šių maisto priedų kriaušėse nustatyta 1 122 mg/kg, kai didžiausias leistinas kiekis džiovintuose vaisiuose – 600 mg/kg.

Pirminio tyrimo metu nustatyta, kad nesaugias džiovintas kriaušes iš Kinijos į Lietuvą importavo bendrovė „Tiekėjų gildija“. Į mūsų šalį buvo įvežtos 3 tonos šių produktų, iš jų 1,5 tonos buvo išvežta į Estiją, 1 tona – į trečiąsias šalis (Rusiją, Baltarusiją ir Gruziją) ir 0,5 tonos išplatinta mūsų šalies rinkoje.

Vilniaus valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai tęsia tyrimą ir vykdo patikrinimą gbendrovėje „Tiekėjų gildija“. Nurodytos partijos nesaugias džiovintas kriaušes uždrausta realizuoti, tiekėjas įpareigotas surinkti jas iš rinkos.

RASFF sistemos duomenimis, šiais metais Europos Sąjungos valstybėse didesni nei leistini sulfitų kiekiai džiovintuose vaisiuose buvo nustatyti turkiškuose abrikosuose ir obuoliuose bei kiniškose morkose.

Sulfitai, kaip ir sieros dioksidas, yra maisto priedai E-220-228. Šios medžiagos slopina bakterijų augimą, apsaugo vaisius ir daržoves nuo parudavimo, tačiau jautresniems vartotojams gali sukelti alergines reakcijas, todėl produktų etiketėse turi būti nurodyta informacija – „konservantas sieros dioksidas SO2“.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.