Graikija po truputį lipa iš duobės

Tarptautinė reitingų agentūra „Moody's“ nustatydama stabilią reitingo perspektyvą padidino Graikijos skolinimosi reitingą dviem pakopomis nuo C iki Caa3 lygio. Apie tai informuoja rbc remdamasi agentūros pranešimu.

„Moody's“ padidino Graikijos skolinimosi reitingą dviem pakopomis<br>AP nuotr.
„Moody's“ padidino Graikijos skolinimosi reitingą dviem pakopomis<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Dec 2, 2013, 11:59 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 1:06 AM

Kaip pastebi agentūra, tokiam sprendimui įtakos turėjo keli veiksniai. Pirma, ekspertai atkreipia dėmesį į žymų biudžeto konsolidavimą, nepaisant lėšų ekonomikos augimo tempų ir politinio nestabilumo.

„Moody's“ ekspertai prognozuoja, kad vyriausybė galės pasiekti planinius 2013 m. biudžeto rodiklius, taip pat ir perteklių 2014 metais, kaip numatyta pagal tarptautinių kreditorių paramos programą. Biudžeto deficitas nuo 2009 metų sumažėjo 74 proc. (11,6 proc. BVP).

Vyriausybės tikslas pasiekti 13,5 proc. BVP biudžeto deficitą, kas ekspertų manymu šiuo etapu yra įmanoma. „Moody's“ prognozėmis, Graikijai pavyks pasiekti 1,5 proc. biudžeto perteklių 2014 metais įvykdžius struktūros reformą.

Antra, ekspertų manymu, Graikijos ekonomika traukiasi iš recesijos, prognozuojamas 0,5 proc. prieaugis 2014 metais, ir 1 proc. – 2015 metais.

Trečia, ekspertai pastebi, kad Graikijos vyriausybei pavyko žymiai sumažinti skolinimosi didelėmis palūkanomis naštą, nes iki 2013 m. pabaigos apie 83 proc. bendros Graikijos valstybinės skolos sudaro paskolos oficialiajame sektoriuje (daugiausia, TVF, ES ir ECB paskolos).

Apie Graikijos skolinimosi reitingo sumažinimą nuo CA iki C „Moody's“ skelbė 2013 m. kovą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.