Oro uostai savaitgalį laukia emigrantų antplūdžio

Lietuvos oro uostai ruošiasi šventiniam antplūdžiui. Didžiojo keleivių srauto Tarptautiniai Vilniaus, Kauno ir Palangos oro uostai sulauks artėjantį savaitgalį – planuojama, kad tuomet į tėvynę Kalėdų sugrįš daugiausiai svetur įsikūrusių lietuvių. Skaičiuojama, kad keleivių skaičius gali išaugti keliasdešimčia procentų, palyginti su įprastiniu savaitgaliu. Papildomus skrydžius rengia tiek „Air Lituanica“, tiek „Ryanair“.

Kalėdų išvakarėse oro uostai sulauks kur kas daugiau keleivių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kalėdų išvakarėse oro uostai sulauks kur kas daugiau keleivių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aida Murauskaitė

Dec 17, 2013, 4:15 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 7:02 PM

„Šiais metais, kaip ir kasmet, didžiausią maršrutų populiarumą prognozuojame vadinamosioms emigrantų kryptims – Londonui, Dublinui, Frankfurtui, Barselonai, taip pat jungiamųjų oro uostų kryptims - Kopenhagai, Milanui, Varšuvai, Vienai“, - vardijo Tarptautinio Vilniaus oro uosto (TVOU) atstovė Greta Babarskaitė.

Kad būtų patenkinti emigrantų poreikiai, numatyti specialūs šventinio periodo skrydžiai – aviakompanija „Air Lituanica“, bendradarbiaudama su užsakomųjų skrydžių bendrove „Small Planet Airlines“, iš Londono ir Dublino skraidins į Vilniaus ir Palangos oro uostus.

„Manome, kad populiarumo nestokos ir naujos kryptys - Sankt Peterburgas, į kurį skraidina „Polet Airlines“, bei Tel Avivas su „Wizz Air“, jos ypač populiarios tarp tų, kurie planuoja trumpas Kalėdų atostogas.

Nemažo atvykstančių keleivių srauto laukiame gruodžio 19 dieną pradedamu nauju maršrutu Vilnius-Minskas su aviakompanija „Bel Avia“, pirmiausiai dėl to, kad tikimės sulaukti apsipirkimo kelionių mėgėjų“, - kalbėjo G.Babarskaitė.

Daugėja ir pašto siuntų

Keleivių srautas TVOU auga jau kelerius metus iš eilės. Drauge didėja ir ikišventinio bei pošventinio srauto dalis. Pavyzdžiui, lyginant 2012 m. gruodžio 1 d. – 2013 m. sausio 10 d. ir 2011-ųjų metų tą patį laikotarpį, aptarnautų keleivių augimas akivaizdus – atvykstančiųjų skaičius augo 25 proc., išvykstančiųjų – 26,6 proc.

Tiesa, antplūdis justi tik švenčių išvakarėse – tiek Kalėdų, tiek Naujųjų metų. O tarpušvenčiu ir per pačias šventes stoja štilis.

„Per pačias Kūčias, Kalėdas, tarpšventiniu metu srautai mažėja, neretai skelbiamas specialus skrydžių tvarkaraštis. Šventėms praėjus, sausio pradžioje šokteli išvykstančiųjų keleivių srautas“, - sakė G.Babarskaitė.

Daugiau nei keleivių skaičius oro uoste padidėja krovinių kiekis. Palyginti su kitais metų mėnesiais, gruodį pašto krovinių kiekis padidėja beveik dvigubai.

Planuoja antplūdį

Šį savaitgalį didelio srauto keleivių laukia ir Tarptautinis Kauno oro uostas (TKOU). Nuo šeštadienio į Kauną papildomus skrydžius rengs airių oro bendrovė „Ryanair“.

Kaip suskaičiavo TKOU atstovė Jūratė Bubulienė, airiai surengs per 20 papildomų skrydžių populiariausiomis kryptimis: į Frankfurto, Oslo Rygės, Dublino, Londono Stanstedo ir Lutono oro uostus.

Šventiniu laikotarpiui nuo gruodžio vidurio iki sausio antrosios savaitės kasmet Kauno oro uoste padidėja keleivių srautas.

"Gruodžio mėnesį planuojame aptarnauti per 35 tūkst. keleivių, net trečdaliu daugiau nei praeitų metų tuo pačiu laikotarpiu. Keleivių skaičiaus augimą lėmė ne tik aviakompanijos “Ryanair” šį sezoną keleiviams siūloma platesnė skrydžių iš Kauno geografija, bet ir šventiniu laikotarpiu skiriami papildomi reisai vykdomomis kryptimis.

Įprastinį žiemos sezono reguliarių skrydžių tvarkaraštį papildo per 20 papildomų reisų Jungtinės Karalystės, Airijos, Oslo Rygės bei Franfurto Hano kryptimis. Intensyviausiomis šventinio laikotarpio dienomis skrydžių skaičius išauga daugiau nei trečdaliu, tad ir keleivių tikimės pervežti atitinkamai daugiau“, - kalbėjo J.Bubulienė.

Intensyviausiomis dienomis – gruodžio 21, 22 dienomis – laukiama atvykstant po pusantro tūkstančio keleivių.

Parduoda paskutinius bilietus

Kalėdiniu laikotarpiu – nuo gruodžio 20 d. iki sausio 5 d. – „Air Lituanica“ vykdys specialius skrydžius iš Vilniaus ir Palangos oro uostų į Londono Gatviko ir Dublino oro uostus.

„Lietuviai, gyvenantys Jungtinėje Karalystėje ir Airijoje, grįžta į namus sutikti gražiausių metų švenčių, tad iki Kalėdų srautas į Lietuvą, o po Naujųjų metų srautas į Londoną ir Dubliną bus labai didelis“, – sakė „Air Lituanica” komercijos direktorius Simonas Bartkus.

Šiomis kryptimis keleiviams buvo pasiūlyta 6000 vietų.

Į likusias vietas bilietai parduodami po 599 Lt.

„Tuo tarpu lietuvių šeimoms, neapsisprendusioms kur sutikti šventes, vis dar galime pasiūlyti bilietų skrydžiams iš Vilniaus ir Palangos į Londoną ar Dubliną, kurių kainos prasideda nuo 199 litų“, – sako „Air Lituanica” komercijos direktorius.

„Visuose oro uostuose prieš šventes ir po jų yra labai didelis srautas žmonių, tad keleivių yra prašoma į skrydį atvykti kiek galima anksčiau. Reaguodami į „Air Lituanica“ keleivių skaičių, būtent į šiuos skrydžius registraciją pradėsime dar anksčiau, likus 3-4 valandas iki skrydžio“, – sakė Tarptautinio Palangos oro uosto laikinoji direktorė Vaida Gendrolytė.

Vilniaus oro uoste „Air Lituanica“ teikia nepertraukiamos skrydžių registracijos paslaugą, tad keleiviai gali būti ramūs: į skrydžius galės užsiregistruoti nuo ankstyvo ryto ir nesijaudinti, kad pavėluos. Į šventinius „Air Lituanica“ skrydžius užsiregistruoti elektroniniu būdu nėra galimybės, tačiau registracija oro uoste yra nemokama, keleiviai gali su savimi nemokamai vežtis 23 kg registruojamo bagažo ir 8 kg rankinio.

Dėl itin didelių keleivių srautų antrame pagal dydį Londono Gatviko oro uoste bei Airijos Dublino oro uoste aviakompanija pataria atvykti į oro uostus ne vėliau kaip likus dviem valandoms iki skrydžio.

Keleiviai bus skraidinami „Small Planel Airlines” orlaiviais – 148 vietų „Boeing B737” ir 180 vietų „Airbus A320“, bei „Air Lituanica“ - 86 vietų „Embraer 175“.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.