Progresiniai mokesčiai Prancūzijoje: turtingieji atiduos 75 procentus

Prancūzijos Aukščiausiasis Teismas pritarė siūlymui įvesti 75 proc. pajamų mokestį dideles pajamas gaunantiems gyventojams, palaikydamas šalies prezidento Francois Hollande'o poziciją.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Dec 30, 2013, 9:37 AM, atnaujinta Feb 19, 2018, 4:12 PM

Beveik prieš metus Prancūzijos Konstitucinis Teismas nustatė, kad 75 proc. pajamų mokestis yra neteisėtas. Anot Teismo, naujuoju mokesčiu nesilaikoma mokesčių naštos lygybės principo, nes jis, kitaip nei kiti pajamų mokesčiai, taikomas asmenims, o ne šeimų ūkiams. Tai prieštarauja Prancūzijos įstatymams.

Tačiau vyriausybė jį pakoregavo, ir dabar atsakomybė už 75 proc. mokesčio nuo savo darbuotojų pajamų mokėjimą atiteks darbdaviui. Aukščiausias – 75 proc. – tarifas taikomas tuo atveju, jeigu metinės darbuotojo pajamos viršija 1 mln. eurų.

Aukščiausiojo Teismo sprendimu, 75 proc. mokestis yra laikinas ir taikomas fizinių asmenų pajamoms, gautoms nueinančiais 2013 metais ir ateinančiais 2014 metais.

Prieš tokio mokesčio įvedimą audringai pasisako Prancūzijos futbolo klubai, kurie jau skelbė streiką protestuodami, jų požiūriu, prieš pernelyg didelę skolos naštą. Pasak klubų atstovų, Aukščiausiojo Teismo sprendimas gali paskatinti futbolo „žvaigždes“, gaunančias didelius honorarus, palikti šalį.

75 proc. pajamų mokesčio įvedimas sukėlė daugelio turtingų prancūzų nepasitenkinimą, ir jie išreiškė norą pasikeisti pilietybę. Vienas iš taip pasielgusiųjų – Prancūzijos kino žvaigždė Gerardas Depardieu, jau turintis rusišką pasą.

Tačiau, kaip rodo viešosios nuomonės tyrimas, dauguma eilinių prancūzų pasisako už maksimalaus 75 proc. pajamų mokesčio, kaip laikinosios priemonės, įvedimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.