ECB laikosi savo: bazinės palūkanos liko tokios pačios

Europos centrinis bankas (ECB) nepakeitė bazinės palūkanų normos. Ji liko ties 0,25 procento. Pirmą kartą bazinė palūkanų norma šią ribą pasiekė praėjusių metų lapkritį. Tuo metu ji buvo sumažinta nuo 0,5 procento.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA, BBC ir lrytas.lt inf.

Jan 9, 2014, 3:20 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 6:26 PM

Toks žingsnis žengtas dėl kai kuriose euro zonos narėse besitęsiančio ekonominio nuosmukio.

Kadangi euro zonos infliacija laikosi žemiau procento, svarstoma, ar neteks skelbti defliacijos, mat vartotojai, tikėdamiesi dar labiau kritusių kainų, atideda pirkinius, rašo bbc.co.uk.

ECB vadovas Mario Draghi teigia, kad šis rodiklis „dar kurį laiką išliks nepakitęs arba gali būti mažinamas dar labiau“.

M.Draghi per spaudos konferenciją sakė, kad euro zona „gali ilgesnį laiką susidurti su žema infliacija, tačiau vėliau kainos laipsniškai kils“, nors ir ne iškart pasieks 2 proc. ribą.

Jis kalbėjo, kad euro zonoje vis dar yra tam tikrų grėsmių, todėl ECB pasirengęs veikti, jei to prireiks.

Euro zonos ekonomika trečiąjį 2013-ųjų ketvirtį augo tik 0,1 proc., o infliacija laikėsi ties 0,8 proc., kai ECB siekiamybė – infliacija, besisukanti apie 2 procentus.

Nedidelės palūkanų normos gali paskatinti augimą. Tačiau ECB sprendimų laisvės ribos – itin menkos. Analitikai svarsto, jog kitas žingsnis ekonomikai išjudinti gali būti, pavyzdžiui, pigios bankų paskolos.

Kadangi pasitikėjimas euro zonos ekonomika gruodį išaugo daugiau nei buvo tikėtasi, ECB nebereikės taip sparčiai švelninti savo monetarinės politikos, remdamasi tai „Reuters“ skelbė naujienų agentūra ELTA.

Pasitikėjimas 17-oje euro zonos šalių gruodį kilstelėjo 1,6 punkto ir pasiekė 100,0 punktų – jis auga jau aštuntą mėnesį iš eilės ir gerokai lenkia ekonomistų prognozes.

Nuotaikos itin pagerėjo pietinėse euro zonos valstybėse, tuo tarpu Vokietijoje ir Prancūzijoje nėra tokios geros.

„Reuters“ apklausti ekonomistai teigė, kad pasitikėjimas šoktels tik iki 99,1 punkto.

Tačiau ECB valdybai susitikus tartis dėl palūkanų normų, nes kilo nerimas, kad dabartinis infliacijos lygis tebėra pavojingai mažas, duomenys tapo optimistiškesni.

„Pagerėjusios euro zonos ekonominės nuotaikos kiek sušvelnino įtampą ECB, kuris iki tol buvo aršiai raginamas nedelsti ir imtis tolimesnių ūkio skatinimo priemonių, – kalbėjo „IHS Global Insight“ ekonomistas Howardas Archeris. – Tačiau euro zonos infliacija vis dar nepasiekė planinio rodiklio, o bankų paskolų įmonėms ir toliau mažėja, todėl ECB ilgainiui vis dėlto turės imtis veiksmų“.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.