Šiaulių valdžia gudriai išslapstė miesto skolas

Šiaulių vadovai ištrimitavo šviesią žinią – savivaldybė jau išbrido iš skolų ir tapo pavyzdžiu visiems kitiems. Tačiau neseniai paaiškėjo, kad dalis įsipareigojimų tiesiog perkelti į kitą biudžeto eilutę.

Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Šiuparys

Feb 4, 2014, 6:13 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 5:21 PM

Šiaulių meras Justinas Sartauskas apie smarkiai mažėjančią skolą pranešė ir oficialiame savivaldybės tinklalapyje, ir užsakomosiose publikacijose.

„Pastarųjų metų griežta taupymo politika leidžia savivaldybei subalansuoti biudžetą ir nekelti socialinės įtampos“, – laimėjimais pasigyrė meras.

Jis aiškino, kad paskolų ir ilgalaikių skolų eilutėje yra tik 65,1 mln. litų, o metų pabaigoje ji susitrauks dar 10,5 mln. litų.

Nurodoma, kad per porą metų sugebėta atsikratyti net 24,9 mln. litų skolų. „Šiais metais galėsime skolintis savo reikmėms, bet tai nereiškia, kad skolinsimės“, – kalbėjo J.Sartauskas.

Šiaulių vadovo pateikta informacija nustebino, nes praėjusios vasaros pradžioje bankai sutartinai nebeskolino savivaldybei, todėl ji buvo priversta skolintis tiesioginių derybų būdu.

Netruko paaiškėti, kad kalbos apie mažėjančias skolas prasilenkia su tiesa.

Mat savivaldybė iš tikrųjų pagudravo: prie paskolų ir pradelstų mokėjimų neįrašė einamųjų mokėjimų ir parduotų skolų.

Paskutinę praėjusių metų dieną ši suma siekė net 33,2 mln. litų. Į ją įtrauktos ir savivaldybės skolos už šildymą bei keleivių vežimą.

2011 metų spalį miesto taryba „Šiaulių energijos“ įmonei leido perleisti 18,85 mln. litų skolos reikalavimą bankui. Tad savivaldybė tapo skolinga nebe savo įmonei, o Šiaulių bankui, todėl įsipareigojimą buvo galima paslėpti kitoje biudžeto eilutėje.

Pagal šią schemą 2013 metų vasarį tas pats Šiaulių bankas perėmė ir 5,6 mln. litų skolą iš „Busturo“ įmonės.

„Blogiausia, kad įsipareigojimai bankams perleisti dvišalių derybų būdu: jose dalyvavo tik įmonė ir bankas. Tai reiškia, kad skolos tvarkymas kainuos brangiau“, – įspėjo tarybos narys Artūras Visockas.

Anot jo, įstatymas leidžia imti paskolą geresnėmis sąlygomis ir padengti esamą skolą, todėl tai ir reikėtų skubiai padaryti.

Patvirtintame šių metų biudžete irgi gudraujama: nurodyta, kad per metus bus grąžinta 10,7 mln. litų paskolų. O iš tiesų teks mokėti 6,18 mln. litų didesnę sumą.

Šiaulių savivaldybė buvo beviltiškai praskolinta per užgriuvusį sunkmetį. Miesto vadovai skyles kamšė paskolomis, o skolinimosi limitą didino formuodami iš piršto laužtą biudžetą.

Dabar būsimą savivaldybės biudžetą apskaičiuoja Finansų ministerija. Todėl Šiaulių miesto biudžetas nebe didėja, o traukiasi.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar I. Šimonytė gali pasipriešinti G. Nausėdai?