Medžiotojai gali šaudyti šernus, bet atlygį gaus tik vasarą

Išmokos medžiotojams už nušautus šernus bus mokamos, bet tik nuo šių metų liepos. Šiuo metu, anot aplinkos ministro Valentino Mazuronio, pinigų joms nėra. Vyriausybė patvirtino kompensacijų už sumedžiotus šernus tvarką: už vieną nudobtą šerną numatyta iki 250 litų, tačiau pinigų teks palaukti iki vasaros.

Aplinkos ministerija pratęsė medžioklės su varovais laiką. Tačiau dar neaišku, kada bus pradėta skaičiuoti medžiotojų nušautus šernus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Aplinkos ministerija pratęsė medžioklės su varovais laiką. Tačiau dar neaišku, kada bus pradėta skaičiuoti medžiotojų nušautus šernus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė

Feb 5, 2014, 11:05 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 4:51 PM

Dėl Lietuvoje nustatyto afrikinio kiaulių maro nutarta išnaikinti 90 proc. šalyje gyvenančių šernų. Planuojama, kad už nušautą šerną bus mokama 250 litų, o iš viso tam reikės kone 70 mln. litų. Išmokos bus skaičiuojamos už šernus, sumedžiotus nuo vasario 7 dienos.  

Tikslias sumedžiotų šernų skaičiavimo taisykles turi nustatyti Valstybinė maisto ir veterinarijos (VMVT) tarnyba. Anot šios tarnybos Skubių sprendimų skyriaus vedėjo Mariaus Masiulio, taisyklės dar nėra galutinai parengtos.

Ar gali medžiotojai tikėtis kompensacijos už šiandien sumedžiotą šerną? "Kol kas negaliu nei patvirtinti, nei paneigti. Viskas dar - teisės aktų projektuose. Tvarka dar nėra galutinai parengta, kaip ir nėra galutinai nustatytas išmokos dydis", - sakė M.Masiulis.

Pasak VMVT vadovo Jono Miliaus, pinigų kompensacijoms už sumedžiotus šernus bus prašoma iš Europos Komisijos. Tačiau su ja dar reikia suderėti pinigų sumą, skirtiną apsaugos nuo afrikinių kiaulių maro priemonėms finansuoti. 

Medžios ir su varovais

Vasario 4-ąją A.Mazuronis pratęsė varomosios šernų medžioklės laiką. Šiuo metu medžioti su varovais galima visoje Lietuvoje, išskyrus į ekstremalią zoną patenkančius šešis rajonus.

„Kadangi žvėrys varomi triukšmaujant, yra pavojus, kad šernai gali būti išvaikyti ir iš maro židinių, jei tik tie židiniai iš tikrųjų egzistuoja. Svarbu – nepadaryti dar blogiau“, - užsiminė ministras A.Mazuronis.

Jei VMVT pritars, varomoji medžioklė galbūt bus leidžiama ir tam tikrose ekstremalios zonos vietose, nuo židinio nutolusiose tam tikru spinduliu.

Gaudys ir brakonierius Kadangi ne visa Lietuva patenka į medžioklės plotus, aplinkos ministras pavedė Generalinei miškų urėdijai ir Saugomų teritorijų tarnybai užtikrinti, kad šernų populiacijos reguliavimo plane numatyti šernų medžioklės limitai būtų įgyvendinti ir ne medžioklės plotuose. Pavyzdžiui, kai kuriose teritorijose yra draudžiama medžioti arba ten medžioklė vyksta kitais principais, - komercinės medžioklės plotuose, plotuose, kur medžiojame mokymo tikslais ar saugomose teritorijose.

Aplinkos ministerija taip pat nurodė regionų aplinkos apsaugos departamentams sugriežtinti medžioklės kontrolę. Kontrolė vyksta dviem kryptimis – tikrinami medžiotojai ir dar labiau stiprinama kova su brakonieriais.

VMVT medžiotojams yra nurodžiusi griežtai laikytis veterinarinių reikalavimų, kiekvieno sumedžioto šerno mėginiai privalo būti perduoti tyrimams, atsakingai pasirūpinti skerdienos atliekomis, naudoti tinkamas dezinfekcines priemones.  

Aplinkos apsaugos inspektoriai griežtai tikrins, kaip medžiotojai laikosi šių reikalavimų, ar tvarkingai vykdo medžioklę pagal kitas taisykles. 

Sustiprinti kovą su brakonieriais taip pat būtina, kadangi brakonieriai nesilaiko jokių reikalavimų ir, pasinaudodami šernų medžioklės metu kilusiu chaosu, gali suaktyvinti savo nelegalią veiklą.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.