„Apple“ verslo pradžia – garaže

Genialios idėjos dažnai gimsta ne tik milžiniškuose įmonių cechuose, bet ir neįprastose vietose. Jungtinėse Valstijose – dažniausiai garažuose.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 22, 2014, 11:53 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 1:04 AM

Pirmoji kompanijos „Apple“ būstinė – Steve’o Jobso tėvų garažas. Apie tai geriausiai žino Jobsų kaimynė Joan Tankersley.

Moteris galėtų papasakoti, jog amžinatilsį S.Jobsą visi laikė gerokai kuoktelėjusiu hipiu, kuris vaikštinėjo basas ir nukirptais džinsais, rašo „Lietuvos rytas“, remdamasis „Sueddeutsche.de“ informacija.

J.Tankersley tikrai nesuvokė, kas atsitiko, kai S.Jobsas, šokinėdamas po gatvę, šaukė: „Mes išgavome spalvą!“ Kaip tik tuo metu Steve’as Wozniakas ir S.Jobsas garaže sukūrė „Apple II“.

Tokių pasakojimų Silicio slėnyje daugybė. Dažnai jie skamba neįtikėtinai. Tačiau kažkodėl dauguma jų – apie garažus.

Billas Gatesas ir Paulas Allenas kadaise kūrė programas garaže. Susan Wojcicki buvo išnuomojusi „Google“ įkūrėjams Larry Page’ui ir Sergejui Brinui savo garažą ir tuo metu buvo laikoma svarbiausia bendrovės darbuotoja.

Silicio slėnio atsiradimo vieta nuo 1989-ųjų oficialiai laikomas garažas, esantis Palo Alte (Kalifornija, JAV). Ten Billas Hewlettas ir Davidas Packardas 1939-aisiais įkūrė savo bendrovę, kurios pavadinimą „Hewlett-Packard“ nulėmė judviejų mesta moneta.

Mitas apie garažą, kuriame kyla genialių idėjų, puikiai susilieja su banaliu tikėjimu apie amerikietiškosios svajonės išsipildymą.

Paprastai vertingi sumanymai šauna į galvą jaunam žmogui, pabėgusiam nuo pasaulio, kurio jis kartkartėmis nesupranta. Tokiam žmogui sunku pritapti prie dabarties, nes jo mąstymas nukreiptas į ateitį.

Toks žmogus savo apmąstymams renkasi ne vaikų kambarį ar rūsį, o garažą, kuriame jo niekas nekontroliuoja.

Amerikietiškas garažas – ne tik automobilių stovėjimo vieta. Jis seniai tapo dirbtuvėmis, pomėgių ar muzikos grupės repeticijų vieta. Štai B.Hewlettas gyveno trobelėje šalia „Hewlett-Packard“ garažo be medinių grindų, visur – daug purvo.

Bet ne vien tik Silicio slėnis pretenduoja į mitą apie garažą.

1901–1903 metais mediniame draugo garaže Williamas Harley ir Arthuras Davidsonas kūrė motociklą. Jų pavardės iki šiol puikiausiai žinomos, ir ne tik šios transporto priemonės gerbėjams.

1923-iaisiais Waltas ir Roy Disney persikėlė gyventi pas savo dėdę, garaže įkūrė „The First Disney Studio“ ir ten filmavo komedijos apie mergaitę, vardu Alisa, fragmentus.

1945 metais Elliotas Handleris ir Haroldas Matsonas garaže, esančiame Pietų Kalifornijoje, įkūrė bendrovę „Mattel“.

Ji iš pradžių gamino durų ir langų rėmus, o vėliau – žaislus. 1959-aisiais E.Handlerio žmona Ruth Handler pateikė rinkai lėlę, vardu Barbė.

Taigi Amerikos garažuose atsirado ne tik skaitmeninis pasaulis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.