Didesnį pasirinkimą turėjo darbo ieškoję samdomi darbuotojai

Pernai Lietuvoje buvo 10,7 tūkst. laisvų darbo vietų samdomiesiems darbuotojams, arba 0,2 tūkst. (2,1 proc.) daugiau nei 2012 m., praneša Lietuvos statistikos departamentas. Per metus laisvų darbo vietų labiausiai padaugėjo finansinėje ir draudimo veikloje – 0,2 tūkst., viešajame valdyme ir gynyboje; privalomajame socialiniame draudime ir žmonių sveikatos priežiūros ir socialinio darbo įmonėse – po 0,1 tūkst., o sumažėjo prekyboje – 0,5 tūkstančio.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 28, 2014, 3:21 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 8:23 PM

Daugiausia laisvų darbo vietų 2013 m. buvo pramonėje – 2,6 tūkst. (23,9 proc. visų laisvų darbo vietų), prekyboje – 1,3 tūkst. (12,6 proc.), viešajame valdyme ir gynyboje; privalomajame socialiniame draudime bei transporte ir saugojime – po 1,2 tūkst. (atitinkamai 11,7 proc. ir 11 proc.).

Pernai daugiausia laisvų darbo vietų buvo specialistams – 2,6 tūkst. (24,3 proc. visų laisvų darbo vietų), kvalifikuotiems darbininkams ir amatininkams – 1,9 tūkst. (17,9 proc.), įrenginių ir mašinų operatoriams ir surinkėjams – 1,6 tūkst. (15,3 proc.). Mažiausiai laisvų darbo vietų buvo kvalifikuotiems žemės, miškų ir žuvininkystės ūkio darbuotojams – 0,5 procento visų laisvų darbo vietų.

Laisvų darbo vietų – 0,9 procento

2013 m. laisvų darbo vietų lygis (rodiklis, išreiškiamas laisvų ir visų darbo vietų santykiu) šalyje sudarė 0,9 proc. – tiek pat, kiek 2012 metais.

Pagal ekonominės veiklos rūšis aukščiausias laisvų darbo vietų lygis buvo finansinėje ir draudimo veikloje – 2,4 proc., viešajame valdyme ir gynyboje; privalomajame socialiniame draudime – 1,5 proc., informacijos ir ryšių veikloje – 1,3 procento. Žemiausias laisvų darbo vietų lygis buvo nekilnojamojo turto operacijų įmonėse ir švietime – po 0,3 procento.

Aukščiausias laisvų darbo vietų lygis 2013 m. buvo ginkluotųjų pajėgų – 2 proc., įrenginių ir mašinų operatorių ir surinkėjų – 1,5 proc., kvalifikuotų darbininkų ir amatininkų – 1,2 proc., – profesijų grupėse. Žemiausias laisvų darbo vietų lygis buvo vadovų – 0,3 proc. ir įstaigų tarnautojų – 0,5 proc., – profesijų grupėse.

2016 m. dirbančiųjų bus 1,3 milijono

Vyriausybė tikisi, kad 2016 m. bus pasiektas 70,7 proc. (2013 m. jis buvo 63,5 proc.) darbingo amžiaus žmonių užimtumas, t. y. dirbantieji sudarys – 1,3 mln. žmonių. Šiems tikslams įgyvendinti numatoma skirti per 1,9 mlrd. litų.

To pasiekti valdžia tikisi užtikrindama palankią verslo aplinką, skatindama investicijas ir didesnę pridėtinę vertę sukuriančių darbo vietų steigimą, ugdydama gyventojų verslumą ir remdama verslo kūrimo iniciatyvas, o ypatingą dėmesį skirdama pažeidžiamiausių gyventojų grupių: jaunimo, vyresnio amžiaus žmonių, neįgaliųjų - užimtumo skatinimui.

Paramos darbdaviams priemonėmis, numatyta remti kokybiškas nuolatinio pobūdžio konsultavimo apie verslo pradžią ir mokymą paslaugas, ypatingą dėmesį skiriant smulkiojo ir vidutinio verslo subjektams, veikiantiems regionuose.

Vyresnio amžiaus darbuotojai bus skatinami ilgiau likti darbo rinkoje, ilgalaikiai ir žemos kvalifikacijos bedarbiai turės galimybes grįžti į darbo rinką. Planuojama didinti neįgaliųjų dalyvavimą darbo rinkoje, sudaryti galimybes grįžtantiems emigrantams integruotis į ją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: UŽT komentarai apie pokyčius ūkio sektoriuje, darbo rinkoje